Πολιτική αλλαγή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα προέβλεψε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του Οργανισμού Concordia 2017 που έγινε στην Αθήνα. Αφού επισήμανε ότι κάποιοι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν είναι μόνο η Γερμανία, τόνισε ότι η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Εκλεισε το μάτι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πολιτική αλλαγή εκτίμησε ότι θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας και αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήδη ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ, θα λειτουργήσει θετικά για τους Ελληνες γιατί το αξίζουν.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι η λέξη - κλειδί. Σ´ αυτές αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όταν συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Η άποψη του είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις υπογράφουν ότι θα κάνουν μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τηρούν την υπογραφή τους στη συνέχεια.

Στην επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκης, μιλώντας, στο συνέδριο Concordia 2017. Άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης" τόνισε.

Εξήγησε μάλιστα ότι όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις, δεν αναφέρεται μόνο στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. "Είναι αδιανόητο για μένα το γεγονός ότι – την ώρα που μιλάμε – η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80… " δήλωσε χαρακτηριστικά. Πέρα από το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή την προώθηση αποκρατικοποιήσεων η πολιτική του θέση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές που αφορούν την εκπαίδευση και τη διαρκή μετεκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι , που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος