Στη Βουλή θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο αρχηγός της ΝΔ θα απευθυνθεί στους βουλευτές στις 5:15 εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για την επιλογή της να περάσει από τη Βουλή μνημονιακά μέτρα μέσω νομοσχεδίου για την αλιεία. 

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δικαίωμα να απαντήσει, εφόσον το επιθυμεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απουσιάζει από τη συνεδρίαση. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 6 το απόγευμα σήμερα.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2023. Η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις γκρίνιες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δώσει θετική ψήφο.

Θέμα αντισυνταγματικότητας

Λίγο πριν την συζήτηση των τροπολογιών, θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η αντιπολίτευση όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση για τις 5 τροπολογίες που αναμένεται να ψηφιστούν εν μέσω του νομοσχεδίου σχετικά με την αλιεία. Παρά την τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν έπεισαν τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Ο Νίκος Δένδιας θέτει εκ νέου το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διαδικασιών που ακολουθεί η κυβέρνηση για το θέμα των προαπαιτούμενων. Εκτιμά μάλιστα ότι η κυβέρνηση επικαλείται το «δίκαιο της ανάγκης», ωστόσο αυτό δεν μπορεί να καταλύσει το Σύνταγμα.