Να διευρύνει το πεδίο αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση και πέραν του µετώπου της οικονοµίας επιχειρεί η Ν.∆. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είχαν γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εδώ και µερικές εβδοµάδες, παίρνει -σχεδόν κατ’ αποκλειστικότηταστις πλάτες του το «γαλάζιο» επικοινωνιακό παιχνίδι. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωµατική αντιπολίτευση επικεντρώνεται, εκτός των άλλων, και στην καθηµερινότητα και ιδιαίτερα σε ζητήµατα που αγγίζουν την εύρυθµη λειτουργία της κοινωνίας και είναι απόλυτα συνδεδεµένα µε την εκ νέου ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο λόγος για την Ασφάλεια, την Υγεία και την Παιδεία, η οποία, µε φόντο τις πρωτοβουλίες Γαβρόγλου, επανέρχεται στο προσκήνιο, και µάλιστα εν µέσω µιας έντονης δηµόσιας διελκυστίνδας, που παραπέµπει στις… κλασικές ιδεολογικοπολιτικές ζυµώσεις της µεταπολίτευσης για το θέµα της Εκπαίδευσης. Από τη µία, ο αρχηγός της Ν.∆. χαρακτηρίζει το νοµοσχέδιο για τα πανεπιστήµια ως «οπισθοδρόµηση» και «πεδίο διχασµού» για τη χώρα, σε µια χρονική συγκυρία που η ενότητα και η απαλλαγή από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ.

Από την άλλη, ο αρµόδιος υπουργός µιλά για ταύτιση της Πειραιώς µε τους θεσµούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ακαδηµαϊκό άσυλο. «Εχουν ξεχαρβαλώσει την Παιδεία σε όλα τα επίπεδα και τώρα επιστρατεύουν το γνωστό παραµύθι τους. Ξεχνούν, όµως, πως οι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι µε την επικίνδυνη πολιτική τους και τη λογική που τους διακατέχει έχουν εξελιχθεί στους καλύτερους συµµάχους των δανειστών.

Ανοίγουν ένα νέο µέτωπο σε µια περίοδο που υπάρχουν µπροστά τεράστια διακυβεύµατα, µόνο και µόνο για να απαλύνουν τα αριστερά ενοχικά σύνδροµά τους, που είναι πιο εµφανή από ποτέ µετά την υπογραφή του πλέον δυσβάσταχτου πακέτου µέτρων που έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, και να ικανοποιήσουν το παραδοσιακό ακροατήριό τους. Εφθασαν στο σηµείο να θέσουν και πάλι θέµα ασύλου, γυρίζοντας την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση χρόνια πίσω, ανοίγοντας ξανά τον ασκό του Αιόλου. Είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου», επισηµαίνουν κορυφαίοι παράγοντες της Πειραιώς.  

ΔΡΑΣΕΙΣ

 Τις αµέσως επόµενες ηµέρες, µέσω συγκεκριµένων δράσεων, αλλά και φυσικά εντός της Βουλής, η Πειραιώς θα αναδείξει το σύνολο των ανισορροπιών και των δυσλειτουργιών που επιφέρει το σχέδιο Γαβρόγλου. Μεταξύ άλλων, το βαρύ πλήγµα που, όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς, επιφέρεται στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστηµίων, το γεγονός ότι ενισχύεται η γραφειοκρατία, την κατάργηση θεσµών που, όπως λένε στη Ν.∆., συνέβαλαν καθοριστικά στη διαφάνεια, την υποβάθµιση των µεταπτυχιακών προγραµµάτων, την ολική επαναφορά του κοµµατισµού, µε τη συµµετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πρυτανικών Αρχών, και, βεβαίως, την επιστροφή µιας παρωχηµένης και επικίνδυνης αντίληψης για το ακαδηµαϊκό άσυλο, η οποία ζωντανεύει και πάλι τον εφιάλτη της µετατροπής των πανεπιστηµιακών χώρων σε άντρο ανοµίας. Αυτοί ήταν και οι βασικοί άξονες της σχετικής τοποθέτησης του επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οµάδας των «γαλάζιων» τοµεαρχών, όπου, πέρα από τα παραπάνω, σηµείωσε: «Το σχέδιο νόµου που παρουσίασε η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ένα τεράστιο βήµα προς τα πίσω. Επαναφέρει παθογένειες του παρελθόντος που έκαναν µεγάλο κακό στα ελληνικά πανεπιστήµια. ∆ιώχνει διαπρεπείς ακαδηµαϊκούς, µεταξύ των οποίων πολλούς Ελληνες του εξωτερικού, για να τους αντικαταστήσει µε κοµµατικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «εµείς θέλουµε πανεπιστήµια για τα παιδιά µας ποιοτικά, ελεύθερα, ανταγωνιστικά, συνδεδεµένα µε την αγορά εργασίας. Πανεπιστήµια που να δίνουν ουσιαστική προοπτική στους νέους ανθρώπους». Συνδέοντας τις προωθούµενες διατάξεις για το άσυλο µε τα φαινόµενα τροµοκρατίας, που έκαναν και πάλι την εµφάνισή τους, ο πρόεδρος της Ν.∆. τόνισε: «Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήµου έδειξε ότι η χώρα γυρίζει πίσω, σε άλλες εποχές. ∆εν θα το επιτρέψουµε. ∆εν θα επιτρέψουµε στην κυβέρνηση να αφήσει τη δηµόσια ζωή ανυπεράσπιστη στην πολιτική βία και την τροµοκρατία.

Το σχέδιο νόµου για τα ΑΕΙ που έφερε η κυβέρνηση πρέπει να αποσυρθεί». Επιπλέον, προανήγγειλε ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την πλευρά του κόµµατός του, µε τη συνδροµή της ακαδηµαϊκής κοινότητας, στην κατεύθυνση της συναίνεσης των πολιτικών δυνάµεων (και δη της αντιπολίτευσης, όπου θεωρούν πως σε αντίθεση µε την κυβέρνηση υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεννόησης) , αφού, όπως υπογραµµίζουν στην Πειραιώς, «η Παιδεία δεν προσφέρεται για µικροκοµµατικούς ανταγωνισµούς». Υπενθυµίζουν µάλιστα, πως η Ν.∆. µε πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη το έκανε πράξη στην περίπτωση του Νόµου ∆ιαµαντοπούλου.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «δεν θα είχαµε -και δεν έχουµεαντίρρηση να µπούµε σε έναν έντιµο διάλογο, εφόσον η κυβέρνηση παρουσίαζε -ή παρουσιάσειµια σοβαρή βάση για συζήτηση και νοµοθετική εργασία». Ως αρχή αυτής της εκστρατείας υποδεικνύεται από τους επιτελείς της Ν.∆., η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη µε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, τους οποίους και έθεσε προ των ευθυνών τους. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συζητήσεις µε εκπροσώπους του χώρου της Εκπαίδευσης απ’ όλες τις βαθµίδες (καθηγητές, δασκάλους, ακόµη και φοιτητές και σπουδαστές), προκειµένου ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ακούσει τις απόψεις τους και να παραθέσει αναλυτικά τις δικές του. Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», θα υπάρξει ενεργοποίηση της ΟΝΝΕ∆ και της ∆ΑΠ για την προώθηση ενεργειών στα Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα κατά των φαινοµένων ακραίας βίας που εντοπίστηκαν τους τελευταίους µήνες.  

ΚΑΜΠΑΝΙΑ

 Στο πλαίσιο αυτό, η αρµόδια τοµεάρχης της Ν.∆., Νίκη Κεραµέως, σε πλήρη συνεννόηση µε την κοµµατική ηγεσία, προετοιµάζει ένα πλάνο εµβάθυνσης και ολοκλήρωσης των θέσεων του κόµµατος για την Εκπαίδευση, τις κεντρικές παραµέτρους των οποίων παρουσίασε αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή πριν από µερικούς µήνες. Στόχος είναι από το επόµενο κιόλας διάστηµα, ενόψει των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά και µε χρονικό ορίζοντα µέχρι το ερχόµενο φθινόπωρο, να ξεκινήσει µια δυναµική και πολυεπίπεδη καµπάνια, ώστε να γίνει αντιληπτή στο σύνολό της η σοβαρότητα µε την οποία αντιµετωπίζει η αξιωµατική αντιπολίτευση -σε αντίθεση µε την κυβέρνησητο εν λόγω ζήτηµα. «Θέµατα όπως η Παιδεία είναι προνοµιακά πλέον για τη Ν.∆., καθώς, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η παραδοσιακή ρητορική της έχει δικαιωθεί», υπογραµµίζουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες.