Κρίσιμο ραντεβού θα έχει αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ ανοίγοντας επίσημα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου και το ρεπορτάζ του Λάμπρου Καλαρρύτη στο γειτονικό κράτος επικρατεί κινητικότητα αλλά και σύγχυση, εν όψει της διαφαινόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα.

Είναι ενδεικτικό το ότι, ενώ δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο πληροφορίες από το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την ονομασία της για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδος και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λίγο αργότερα, ύστερα από παρέμβαση του Ντιμιτρόφ, οι συντάκτες άλλαξαν το κείμενο και τον τίτλο, με διευκρινίσεις του ιδίου ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν ειδικότερες προτάσεις ονομασίας». Ο νέος τίτλος ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ εξετάζει ένταξη στο ΝΑΤΟ με την «προσωρινή ονομασία», αντί του αρχικού εξετάζει «αλλαγή ονόματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκοπιανά ΜΜΕ, πάντως, αναπαρήγαγαν μαζικά την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένταξη, αν δεν προηγηθεί λύση.