Διατεθειμένη περισσότερο από τους προκατόχους των τελευταίων πολλών ετών να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας εμφανίζεται η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, αλλά -όπως πάντα στη διπλωματία- αυτό μένει να διαπιστωθεί στην πράξη, όταν έρθει η ώρα του συμβιβασμού.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά σημάδια που δείχνουν ότι η κινητικότητα από πλευράς τους, ανταποκρινόμενοι στην ελληνική πρωτοβουλία, δεν γίνεται, όπως άλλοτε, για παρελκυστικούς λόγους.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναούμοφσκι συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, ύστερα από υπερεικοσαετή ενασχόληση με το ζήτημα, δηλώνει… αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα λυθεί.

Το επιπλέον κίνητρο για τους Σκοπιανούς είναι ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο την πίεση του αλβανικού παράγοντα και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν το επόμενο «ραντεβού» με το ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον ερχόμενο Ιούλιο, μέχρι την οποία θέλουν να έχουν βρει λύση με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να αρθεί το βέτο της Αθήνας και να ενταχθούν.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι Αμερικανοί πιέζουν και την Ελλάδα για να βρεθεί λύση, ώστε να ξεμπλοκάρει η ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και -κατά την οπτική τους- να ανασχεθεί η ρωσική επιρροή.

Η παραίτηση, εν τω μεταξύ, του Γκρούεφσκι από την ηγεσία του VMRO-DPMNΕ διευκολύνει τους χειρισμούς του νυν πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος σε επίπεδο δηλώσεων κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Nezavisen Vesnik», στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Σκοπίων, αν δεν βρεθεί λύση, καθώς τα Βαλκάνια μυρίζουν και πάλι μπαρούτι.

«Η Τρίτη (σ.σ.: αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών) είναι η κρίσιμη ημέρα για το λιώσιμο του πάγου στις συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων, αυτό το τρένο δεν πρέπει να χαθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η "Μακεδονία" και η περιοχή θα βρεθούν αντιμέτωπες με μοιραία σενάρια»…

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Λάμπρο Καλαρρύτη, 13/12/2017