Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει του επικείμενου Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τις πτυχές της νέας γαλλικής πρότασης, αλλά και τα σημεία υποχώρησης στα οποία φαίνεταιο ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναζητά νέο αφήγημα, αφού η «γραβάτα» ή αλλίως το αφήγημα για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται ότι μπαίνει για τα καλά στην «ντουλάπα».

Στο σημείο αυτό έρχεται να συμβάλλει η γαλλική πρόταση, που προβλέπει ρήτρα ανάπτυξης για το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους.

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η κυβέρνηση θα ρίξει πλέον το βάρος της σε ένα αναπτυξιακό πλάνο, που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.

Παράλληλα, αναμένεται να τονίσει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον ένα θετικό νέο στο Eurogroup της Πέμπτης και αυτό όπως όλα δείχνουν θα είναι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, μετά την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων, κάτι που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.