Με τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, την Φώφη Γεννηματά και τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώνεται ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του Eurogroup και το Κυπριακό ενώ αύριο το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για το ιδιο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στις χθεσινές συναντήσεις που ειχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο της συμφωνίας εμμένοντας στο ότι ο συνδυασμός των αποφάσεων της 24 Μαΐου και του 2016 -που ορίζει ως ανώτατο όριο το 15% του ΑΕΠ- μαζί με τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις προβλέψεις για ανάπτυξη συγκροτούν έναν αλγόριθμο που προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος το οποίο μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας.

«Η συμφωνία αυτή έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές ειπε ο πρωθυπουργός.» Επικαλέστηκε μάλιστα και τις σημερινές δηλώσεις Ρεγκλιγκ σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει ακόμα και φέτος στις αγορές».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ακόμα ότι «για πρώτη φορά είναι βάσιμος ο στόχος σε σχέση με το παρελθόν να μην υπάρξει 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα «.

Ακόμα επεσήμανε ότι στο κείμενο του Eurogroup υπάρχει σαφής αποδοχή εκ μέρους των ευρωπαίων για την δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας που αποτελούσε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Σε ότι αφορά το Κυπριακό επανέλαβε ότι σταθερή θέση της χώρας είναι η ανεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων καθώς στις28 Ιουνίου στην Γενεύη ξεκινάει ο νέος γύρος των συνομιλιών.