Σε θέση άμυνας βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Βασικός σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προστατεύσει τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, κάτι που αφήνει έκθετο τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια υπόθεση που σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ως σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων.

Κι αυτό την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν παγωμένοι τις εξελίξεις, λίγα 24ωρα μετά το φιάσκο του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα με ερωτήσεις στη Βουλή. Η ΝΔ εξετάζει ακόμη και την κατάθεση πρότασης μομφής εις βάρος του υπουργού Αμυνας, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την Ειρήνη Τζίβα.

Κάλυψη από το Μαξίμου

Σήμερα, με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει στα πόδια της την κυβέρνηση που παραπαίει μπροστά στις αποκαλύψεις.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας για το σκάνδαλο της παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε θέματα Δικαιοσύνης και την επαφή του με ισοβίτη, ούτε λίγο - ούτε πολύ δικαιολόγησε την πράξη, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος, λειτούργησε όπως θα λειτουργούσε ο κάθε πολίτης, ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό και έπειτα την εισαγγελία».

Παραβλέποντας την υπουργική ιδιότητα του κ. Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποσυνδέσει την υπόθεση από την ανάγκη που διατυπώνεται ως αίτημα από τον πολιτικό κόσμο και την αντιπολίτευση να πάρει θέση ο πρωθυπουργός,  παραπέμποντας αρχικά στις «απαντήσεις» που έδωσαν για το θέμα τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και ο κ. Κοντονής.

Ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε να μιλήσει για «ειδήσεις περί ενός τηλεφωνήματος για το οποίο απάντησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Καμμένος και Κοντονής» και υποστήριξε ότι το θέμα είναι μόνο το «φορτίο του πλοίου, Noor1» και σημείωσε ότι σ’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή».

Αποστάσεις από Κουρουμπλή

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αφενός απέφυγε κάθε σχόλιο στήριξης του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, αλλά επιπλέον κατέστησε σαφές ότι το δικό του υπουργείο, όπως και το Λιμενικό Σώμα που εποπτεύει, δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Ερωτηθείς από Τα Νέα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε πως κατόπιν της δικής του έρευνας προκύπτει ότι ο αξιωματικός του Λιμενικού Παναγιώτης Χριστοφορίδης «λειτουργούσε ανεξάρτητα από την υπηρεσιακή του ιδιότητα» και «δεν εκτελούσε εντολές του Λιμενικού».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο Χριστοφορίδης που διαδραματίζει ρόλο ανακριτικού υπαλλήλου στην υπόθεση του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, «μπορεί να είχε κάποια διασύνδεση με την Εισαγγελία Πειραιά, η οποία ενδεχομένως να τον ενεργοποίησε».

Επίκαιρη ερώτηση από Γεωργιάδη

Επίκαιρο ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και την παρέμβαση του Υπουργού Άμυνας στο έργο της Δικαιοσύνης, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με την ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης ζητά να μάθει το περιεχόμενο της συνομιλίας του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, καθώς ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε επαφές μαζί του.

Τζαβάρας: Να παρέμβει ο Αρειος Πάγος για την Τζίβα

Για την υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη, Μάκη Γιαννουσάκη, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι άμεση η ανάγκη να παρέμβει ο Άρειος Πάγος για την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα.

Ερωτήματα προκαλεί η μήνυση Γιαννουσάκη σε Τζίβα

Σωρεία ερωτημάτων για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης με το Noor 1 και τις καθυστερήσεις που έχουν εντοπιστεί προκύπτουν με την μηνυτήρια αναφορά του πρωτοδίκως καταδικασμένου σε ισόβια Μάκη Γιαννουσάκη σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού της υπόθεσης Ειρήνης Τζίβα και του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη που ασκούσε χρέη ανακριτικού υπαλλήλου.

Ο Μάκης Γιαννουσάκης κατέθεσε στις 13 Απριλίου μηνυτήρια αναφορά για παραλείψεις από μέρους της εισαγγελέως αλλά και του Λιμενικού στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πειραιά.

Η μήνυση όμως παρέμεινε σε συρτάρι επί δύο σχεδόν μήνες χωρίς να κινηθεί καμία διαδικασία για τις αιτιάσεις Γιαννουσάκη. Αίφνης λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας ΚΑΡΦΙ και το Unfollow η δικογραφία επέστρεψε στον Άρειο Πάγο.

Ο λόγος; Ότι η εισαγγελέας Ειρήνη Τσίβα υπηρετεί στον Πειραιά και ως εκ τούτου οι εις βάρος της καταγγελίες δεν μπορούν να ελεγχθούν από την δικαστική υπηρεσία στην οποία είναι διορισμένη. Έτσι λοιπόν η δικογραφία επέστρεψε στον Άρειο Πάγο προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει ποια Δικαστική Αρχή εκτός Πειραιά θα αναλάβει να διερευνήσεις τις καταγγελίες σε βάρος της.

Το ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1. Η Εισαγγελία Πειραιά χρειάστηκε ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ για να διαπιστώσει το αυτονόητο, ότι είναι δηλαδή αναρμόδια να ελέγξει και να πράξει τα δέοντα για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη;
2. Έπρεπε να προκληθεί πολιτική θύελλα για το «Καμμένος Gate» για να την ανασύρουν από τα συρτάρια;