Στρατηγική προσέγγισης των ευάλωτων πολιτών, που πίστεψαν στον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα τους έλυνε τα προβλήµατα, και σήµερα είναι τα µεγαλύτερα θύµατα του τρίτου και του τέταρτου Μνηµονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ακολουθεί η Πειραιώς. Ανεργοι, αυτοαπασχολούµενοι, εργαζόµενοι µερικής απασχόλησης, χαµηλόµισθοι, νέοι και συνταξιούχοι είναι µερικές από τις κοινωνικές οµάδες που βρίσκονται στην εκλογική στόχευσή της. Η πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι η χώρα θα σέρνεται µέχρι τις εκλογές και ιδιαίτερα οι πιο αδύναµοι δεν έχουν κανένα καλό νέο να περιµένουν από τη σηµερινή κυβέρνηση, καθώς η καθηµερινότητά τους θα επιδεινώνεται συνεχώς.  

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 «∆εν φτάνει να λέµε ψεύτη τον Αλ. Τσίπρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.∆., Κωστής Χατζηδάκης, σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρέπει να καταδείξουµε πόσο βλαπτική είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ειδικά για τους πιο αδύναµους πολίτες, που υποτίθεται ότι ήρθε για να τους σώσει», συνέχισε. «Εµφανίστηκαν ως... Ροµπέν των δασών και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους!». «Οι χαµηλοσυνταξιούχοι πλήττονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, όχι οι έχοντες και κατέχοντες», όπως ανέφερε. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν «τιµωρούν» τους επιχειρηµατίες, αλλά τις νοικοκυρές.

Την αύξηση των εισφορών και τη µείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ δεν την πληρώνουν οι βιοµήχανοι, αλλά οι βιοπαλαιστές. «Πρέπει να τους δείξουµε ότι η ιδιωτική οικονοµία, στην οποία εµείς πιστεύουµε, δεν αφορά µόνο τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζοµένους και ότι η ενίσχυσή της έχει οφέλη και για αυτούς και για τους άνεργους», κατέληξε. Πολλά στελέχη της Ν.∆. θεωρούν ότι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πείσει ένα µεγάλο κοµµάτι των ευάλωτων οµάδων ότι µπορεί µια δική του κυβέρνηση να έχει έτοιµες πολιτικές για να τους ανακουφίσει, θα δυσκολευτεί µε την αυτοδυναµία, όσα αυτογκόλ και αν βάζει ο Αλ. Τσίπρας. Ακόµα ένα κρίσιµο στοίχηµα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι να αλλάξει την άποψη που έχει ένα σηµαντικό κοµµάτι της κοινωνίας ότι και η Ν.∆. να ήταν στην κυβέρνηση τα ίδια θα έκανε.  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ  

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας µε θέµα «Η ακραία φτώχεια στην Ελλάδα, 2016» του Οργανισµού Ερευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Την παρουσίασε στον πρόεδρο της Ν.∆. ο διευθυντής Ερευνών του Οργανισµού, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το όνοµά του ακούγεται στα σενάρια κυβερνητικής διεύρυνσης της Πειραιώς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 το ποσοστό της ακραίας φτώχειας ήταν 13,6% και µόλις 2,2% το 2009. Οι άνεργοι σπάνε κάθε ρεκόρ. Ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε ποσοστό 68,5% και ακολουθούν οι αυτοαπασχολούµενοι, µε 20,6%. Σύµφωνα µε άλλες πολιτικές έρευνες, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες σε µεγάλο ποσοστό άρχισαν να φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 και µετά τη λαίλαπα των νέων εισφορών και τη µείωση του αφορολογήτου, τον εγκαταλείπουν µαζικά. Σηµαντικό µέρος τους επιστρέφει στη Ν.∆.

Οι άνεργοι, όµως, και οι νέοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δυνητικά κινούνται προς την αποχή, γιατί έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αποτινάξει από πάνω του τα περί «ελιτισµού». Καταγγέλλει τον λαϊκισµό του ΣΥΡΙΖΑ και κοµίζει τη «Συµφωνία Αλήθειας». Στους εργαζοµένους σε εταιρείες ντελίβερι και φύλαξης και ηµιαπασχολούµενους µε τους οποίους συναντήθηκε ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου µισθού, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, που τους έλεγε ψέµατα ότι θα τον επαναφέρει στα 715 ευρώ. Ξεκαθάρισε, όµως, ότι µέσω της µείωσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων, οι εργαζόµενοι θα δουν στην τσέπη τους περισσότερα χρήµατα. Αισθάνεται ηθική υποχρέωση να δηµιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Επενδύει στο τρίπτυχο «Ασφάλεια, Παιδεία, Υγεία». Οι αδύναµοι έχουν µεγαλύτερη ανάγκη από καλή δηµόσια εκπαίδευση και δηµόσια Υγεία. Το µήνυµα που θέλει να στείλει είναι ότι η κυβέρνησή του θα είναι παρούσα για όποιον έχει ανάγκη, µε λύσεις.