Σε ένα καθοδικό σπιράλ βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αφού σταθερά βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις γκάφες των υπουργών, με το πρόβλημα πλέον να έχει πάψει να είναι μόνο πολιτικό, αλλά να λαμβάνει και προσωπικές διαστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναγκάζεται να παίρνει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τους υπουργούς του.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Κοντονής με τις παρεμβάσεις τους στην υπόθεση Γιαννουσάκη, να τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε στη Βουλή, χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου, με επίσημες ανακοινώσεις τον στήριζε σε όλα τα επίπεδα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει το ίδιο άλλωστε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ίδια κάλυψη υπάρχει και για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος έχει πιαστεί αδιάβαστος στην υπόθεση Γιαννουσάκη και από το βήμα της Βουλής έφτασε στο σημείο να φωνάζει και να μιλάει με ασάφειες για να καλύψει τον Πάνο Καμμένο, κινούμενος στην ίδια γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μέτωπο των σκουπιδιών και των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πρόβλημα το οποίο δεν προκάλεσε ο ίδιος, αλλά «έσκασε» στα χέρια του με τις απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα καταμεσής του καλοκαιριού. Τα πράγματα για τον Πάνο Σκουρλέτη πήραν τη χειρότερη τρόπη, καθώς αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε κάνει με την υπόθεση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενος τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου. Και όχι απλά δεν γλίτωσε από τις ευθύνες αλλά για το συγκεκριμένο θέμα χρειάστηκε να υπάρξει εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχτηκε τους συμβασιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού όπως φάνηκε ο Π. Σκουρλέτης ή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να δώσει λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας σήμερα στήριξε για ακόμα μία φορά τον Παύλο Πολάκη, ένα πρόσωπο που έχει προκαλέσει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση, σε επικοινωνιακό κυρίως επίπεδο. Ο πρωθυπουργός τον στήριξε με τον πλέον επίσημο τρόπο, κατά την ομιλία του προς τους εργαζομένους του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της θεσμικής επίσκεψής του. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.