Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
rb3uhzwb3qfvfcsbldum
Πολιτική

Λοβέρδος: Εγώ συγκέντρωσα στοιχεία για την κακοδιαχείριση στο Ντυνάν

Τι αποκάλυψε ο πρώην υπουργός στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, η μαραθώνια κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υγεία, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη, με τις ερωτήσεις των υπόλοιπων βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε καταθέσει τα πρακτικά  της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ερρίκος Ντυνάν απο τα οποία προκύπτει ότι το συμβούλιο είχε αποφασίσει   να ζητήσει  από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας νομοθετική ρύθμιση για την πώληση του ιδρύματος καθώς επίσης και τις γνωμοδοτήσεις του εισηγητή του ΝΣΚ που υποστηρίζει ότι μπορεί να πωληθεί ή εκμισθωθεί κοινωφελές ίδρυμα αρκεί να μην αλλάζει ο κοινωφελής του χαρακτήρας. 

Ο κ. Λοβέρβος ακόμη υποστήριξε ότι είχε δώσει εντολή να συγκεντρωθούν  στοιχεία για την κακοδιαχείριση του ιδρύματος (νοσήλια, δώρα, υψηλοί μισθοί κ.α.)  και τους φακελους τους έστειλε  ο ίδιος στον εισαγγελέα. 

Στα έγγραφα που κατεθεσε ο κ.Λοβερος είναι και πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν την περίοδο – 2011 - που εμφανίζουν τον κ. Μαρτίνη να προχωρά σε αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με όσα ισχυρίζεται σήμερα, και σχολίασε  πως «το γεγονός ότι άλλα έλεγε τότε και άλλα σήμερα με οδηγεί στο συμπέρασμα ή στην υποψία πως κάποιοι κάτι του έχουν υποσχεθεί». 

 
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην  επίμαχη τροπολογία που όπως είπε του ζήτησε το ίδιο το νοσοκομείο επεσήμανε ότι : «Τι υπήρχε όταν ανέλαβα; Καταγγελία δανείων του Ερ. Ντυνάν από την Μαρφίν, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Έλλειψη βεβαίωσης από τα ταμεία. Επίσχεση εργασίας. Το νοσοκομείο στον Τειρεσία. Διαταγή πληρωμών από προμηθευτές. Αντιδικία Ντυνάν με Κοργιαλένειο αλλά και στα δύο πρόεδρος ο Μαρτίνης. Τρομακτικές αμοιβές σε δικηγόρους ή συμβούλους. Από τα 400 κρεβάτια μόνο τα 80 καλύπτονταν και τα υπόλοιπα κενά. Αυτό είναι το πλαίσιο που μαθαίνω για το Ντυνάν όταν γίνομαι υπουργός. Αρχίζει αγωνιώδης προσπάθεια για λύσεις. Είναι μονάδα πολύ καλή και δεν θα ήθελα στο βιογραφικό μου να καταγραφεί ότι έκλεισε επι υπουργίας μου. Την τροπολογία μου την ζητήσανε από το ΔΣ του Ντυνάν». «Φοβόμουν τις κατασχέσεις από έξαλλους προμηθευτές. Δεν ήθελα να κατάσχουν μεμονωμένα κομμάτια του Ντυνάν. Η απόφαση του ΔΣ του Ντυνάν για πώληση λήφθηκε μήνες μετά την αποχώρηση από το ΔΣ των τριών μελών από το υπουργείο Υγείας. Στις αποφάσεις του ΔΣ του Ντυνάν για πώληση δεν μετείχαν οι συνεργάτες μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών έκανα αυτό που μου ζητούσαν. Το έκανα όμως με εγγυήσεις ώστε να μην αλλάζει ο κοινωφελής χαρακτήρας, να δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης και την απόφαση να την παίρνουν με τα 2/3 του ΔΣ δηλαδή μόνο μέλη του Ερυθρού Σταυρού και όχι του υπουργείου». 
 
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ακούστηκαν στην επιτροπή για δώρα και  αργομισθίες όπου είπε ότι ο πρώτος που του τα έφερε ήταν ο Βγενόπουλος και του  είπε ότι εντόπισε ρουσφέτια. “Οι ίδιοι τα εκτίμησαν σε 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή όμως τα ανέβασε σε 24 εκατ. ευρώ. Δεν είχα καμία διαχειριστική αρμοδιότητα, είχα όμως 3 ανθρώπους στο ΔΣ. Προτείνει λοιπόν ο κ. Στεργίου σε συνεδρίαση του ΔΣ να σταματήσει η παροχή δωρεάν νοσηλειών να είναι αρμοδιότητα του προέδρου και να γίνει αρμοδιότητα του ΔΣ για μεγαλύτερη διαφάνεια. Με απόφαση του ΔΣ 4 – 3 το απορρίπτουν. Το απορρίπτουν τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με αυτά τα θέματα τα έστελνα στον εισαγγελέα. Με αυτά προχώρησαν οι διώξεις. Χωρίς να έχω διαχειριστικό έλεγχο αποστέλλω στον εισαγγελέα, οι άνθρωποι μου ζητούν να σταματήσει αλλά το απορρίπτουν του Ερυθρού Σταυρού. Κάνω ότι μπορώ για να σταματήσουν. Είχα όλες τις δυσκολίες στο τραπέζι συν τις δωρεάν νοσηλείες, υψηλά μισθολόγια, υπεράριθμο προσωπικό και δώρα. Ολος ο φάκελος πήγε στον εισαγγελέα με όλα αυτά τα στοιχεία. Τι άλλο να κάνω; Εισαγγελέας δεν μπορώ να γίνω». 

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Λοβέρδου προς τον πρόεδρο της εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη έχει ως εξής:
«Προς:                                                                              
 
κ.Αντώνη Μπαλωμενάκη,                                                         
 
Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014
  
Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής ακούστηκαν, για θέματα γνωστά στη Βουλή και την Δικαιοσύνη από το 2011 και το 2012 ήδη, αιτιάσεις ανυπόστατες, αντιφατικές και ορισμένες φορές στερούμενες σοβαρότητος από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Είναι καταφανές ότι με την επιστράτευση ενός τέτοιου ανθρώπου επιχειρείται η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων και ολοφάνερων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
 
Λόγοι πολιτικής δεοντολογίας αλλά και εντιμότητας επιβάλλουν, μετά τις τρεις αυτές συνεδριάσεις, να ακουστούν οι υπουργοί Υγείας που είχαν την εποπτεία της λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν.
 
Ως υπουργός Υγείας την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012  ζητώ να καταθέσω στην Επιτροπή σας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή σε αυτή της 22ας Ιουνίου 2017. Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν,  τότε στη μεθεπόμενη συνεδρίασή σας, όποτε αυτή προσδιοριστεί.
 
Άλλως, αν αφεθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις σας και στις καταθέσεις των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, και σε κάθε περίπτωση στη δική μου κατάθεση, η μεθόδευση της  δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων θα καταστεί πέραν από καταφανής και απροσχημάτιστη».