Ανακατατάξεις και μεγάλες ανατροπές στα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα οκτακομματική Βουλή έφερε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Αρκετά ηχηρά ονόματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής έμειναν εκτός κάδρου και σταδιακά επανέρχονται στην προ βουλευτικού αξιώματος καθημερινότητά τους, με τους περισσότερους από αυτούς να εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους, επιστρέφοντας παράλληλα στις επαγγελματικές τους καριέρες.

Η πλειονότητα των πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών που δεν συμμετέχουν στη σύνθεση της νέας Εθνικής Αντιπροσωπείας προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 38 βουλευτές σε σχέση με το 2019. Ωστόσο οι «καραμπόλες» επηρέασαν και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα να μην εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους, παραμένοντας όμως ενεργοί πολιτικά, από διαφορετικά πλέον μετερίζια.

Μέσα σε 24 ώρες, η Πόπη Τσαπανίδου έγινε από δημοσιογράφος, πολιτικός. Μετά τη λύση της συνεργασίας της με το Open, η κ. Τσαπανίδου στις 28 Δεκεμβρίου 2022 ανέλαβε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντικαθιστώντας τον Νάσο Ηλιόπουλο στον δρόμο προς τις «δίδυμες κάλπες» του περασμένου Μαΐου και του Ιουνίου. Θέση στην οποία παρέμεινε για σχεδόν ένα εξάμηνο, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα των δύο αναμετρήσεων, η μετέπειτα αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα και η μη εκλογή της ως βουλευτού Επικρατείας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησαν την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δέχθηκε έντονη εσωκομματική κριτική μετά τη διπλή εκλογική ήττα, στην παραίτηση από τα καθήκοντά της. Eπειτα από ένα βραχύβιο πέρασμα από την πολιτική, οι πληροφορίες θέλουν την κ. Τσαπανίδου να επιστρέφει στη δημοσιογραφία.

Εκτός Κοινοβουλίου μένει, έπειτα από 20 και πλέον έτη, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν εξελέγη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με την έδρα του κόμματος να καταλαμβάνει η Μιλένα Αποστολάκη. Μάλιστα, μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο πρώην υπουργός οριστικοποίησε το «προαναγγελθέν» διαζύγιό του με τη Χαριλάου Τρικούπη, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ. Η κίνησή του πυροδότησε πολλά σενάρια για το πολιτικό του μέλλον, ωστόσο προς το παρόν ο κ. Λοβέρδος συνεχίζει με τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές υποχρεώσεις του, ως καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Oσο για το πλάνο του για την επόμενη ημέρα στην πολιτική, αρκεί η αποστροφή του σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ είμαι πολιτικός και έτσι θα ολοκληρώσω τον βίο μου».

Παραμένει ενεργός και δηλώνει «παρών» 

Ακόμα ένα ηχηρό όνομα που έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική έδρα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παραμένει ενεργός ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις για την ανασύνταξη στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Αλλωστε, για τον πρώην υπουργό και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ η ενεργή σχέση του με την Αριστερά είναι στάση ζωής, την οποία υπηρετεί από κάθε μετερίζι, στο πλαίσιο της συλλογικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Α’ Αθηνών, παραμένει δραστήριος και ασχολείται με θέματα Παιδείας, ως τομεάρχης στο κόμμα του, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για την επιστροφή στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εκτός Κοινοβουλίου για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Τον Γιώργο Κουμουτσάκο ψήφισαν 27.000 πολίτες στον Β’ Τομέα Αθηνών, ωστόσο η οκτακομματική σύνθεση της Βουλής και η πολιτική συγκυρία δεν επέτρεψαν την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή. «Χωρίς μεμψιμοιρίες κοιτάζω με το κεφάλι ψηλά τον επόμενο κύκλο. Μια δέσμευση: Δεν αποσύρομαι από τον δημόσιο βίο. Ολα είναι ανοιχτά. Από όπου και αν βρίσκομαι, εκτός ή εντός Ελλάδας, μέλημά μου θα είναι πάντα η υπηρεσία του κοινού καλού και του εθνικού συμφέροντος», δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της Ν.Δ., πολιτικός επιστήμων και διπλωμάτης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκλεγόταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 1989, ωστόσο στις τελευταίες εκλογές δεν εξασφάλισε την επιστροφή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα, χάνοντας την έδρα της Α’ Αθηνών. Η εμπειρία του στην πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιήθηκε από την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, καθώς ανέλαβε συντονιστής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Δύο κοινοβουλευτικές έδρες εξασφάλισε η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, με τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της πρώτης κυβερνητικής θητείας του Κ. Μητσοτάκη, Γιώργο Αμυρά, να μην επιτυγχάνει την εκλογή του. Ο πρώην βουλευτής βολιδοσκοπεί τα επόμενα βήματά του και παραμένει ενεργά παρών στο πολιτικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων.

Παρότι αύξησε τους σταυρούς προτίμησής του κατά περίπου 4.000 σε σχέση με το 2019, λόγω του εκλογικού συστήματος και του τρόπου κατανομής των εδρών ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει τους Αιτωλοακαρνάνες στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, παραμένει πολιτικά ενεργός στην προσπάθεια για την αλλαγή του πολιτικού μας υποδείγματος και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, σταθερά στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του στην πολιτική σκηνή, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο έχει επιστρέψει ήδη στον ιδιωτικό τομέα, από όπου και προέρχεται, στην επιχείρηση που διατηρεί.

Εκτός οι επίστημονες 

«Θύμα» της εκλογικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος πολιτεύεται στον Β’ Τομέα της πρωτεύουσας, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέλεξε τρεις βουλευτές. Ο Κ. Ζαχαριάδης, που ανήκει στην πτέρυγα των «προεδρικών», παραμένει πολιτικά δραστήριος στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ ως βιολόγος αναμένεται να ασχοληθεί περισσότερο με την επιστήμη του και συγκεκριμένα να αξιοποιήσει τις σπουδές του στο Manchester της Αγγλίας με αντικείμενο «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», που άφησε σε δεύτερη μοίρα το διάστημα 2015- 2023, όταν διετέλεσε βουλευτής και διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυναμική είναι η παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στις διεργασίες για την ανασύνταξη του κόμματος της Κουμουνδούρου, όπου συμμετέχει ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο κ. Ξανθός δεν εξελέγη βουλευτής στο Ρέθυμνο, όπου ήταν υποψήφιος, και υπηρετεί την επιστήμη του, ως ιατρός στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Οι «καραμπόλες» στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας άφησαν εκτός Κοινοβουλίου τη Φωτεινή Πιπιλή, η οποία έμεινε εκτός Βουλής, ωστόσο η πολιτική βρίσκεται στο DNA της και η πρώην βουλευτής παραμένει εξαιρετικά ενεργή σε θέματα του πολιτισμού της καθημερινότητας. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η ξεκούραση έπειτα από μια απαιτητική περίοδο και ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ σε προσωπικό επίπεδο και με όλες της τις δυνάμεις στηρίζει την επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας.

Η Νόνη Δούνια τερμάτισε στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους «γαλάζιους» υποψηφίους της Α’ Πειραιώς και Νήσων, γεγονός που δεν εξασφάλισε την επανεκλογή της. Για την Πειραιώτισσα πρώην βουλευτή της Ν.Δ. παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αξιοποίησή της τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στον χώρο της τηλεόρασης, όπου δραστηριοποιείτο επαγγελματικά πριν από την εκλογή της στο Κοινοβούλιο.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μετά τη θητεία του στη δημαρχία της Σκύρου, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του 2019, ωστόσο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση δεν πέτυχε την επιστροφή του στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην βουλευτής, δικηγόρος στο επάγγελμα, διατηρεί δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, ενώ το φθινόπωρο πρόκειται να κάνει το επόμενο βήμα στην προσωπική του ζωή, καθώς ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με τη σύντροφό του.

Η Στέλλα Μπίζιου, μία από τις «πρωτοεμφανιζόμενες» βουλευτίνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δεν πέτυχε την εκ νέου εκλογή της μέσω του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, ωστόσο παραμένει ενεργά στην πρώτη γραμμή και σταθερά στο πλευρό των περίπου 17.000 συμπολιτών της που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Η κ. Μπίζιου εργάζεται ως νομική σύμβουλος στη Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος «Μπίζιος», επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά της. Πριν αναδειχθεί βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, η Δώρα Αυγέρη εργάστηκε για πάνω από μία εικοσαετία ως μάχιμη δημοσιογράφος. Πλέον η πρώην βουλευτής επιστρέφει στη δουλειά της, καθώς στις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε μόλις μία έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με την κ. Αυγέρη να μένει εκτός Κοινοβουλίου, αλλά ιδιαίτερα δραστήρια στην πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο, η Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία δεν εκπροσωπεί πια τους πολίτες της Καβάλας στη Βουλή, έχει επιστρέψει δυναμικά στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί. Ούτως ή άλλως, η πρώην βουλευτής δεν εγκατέλειψε τη δικηγορία κατά την περίοδο που διετέλεσε βουλευτής. Την επιστήμη της Ιατρικής και το ΕΣΥ υπηρετούν ακόμα δύο πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Ο Κώστας Μπλούχος ως χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και ο Ζήσης Τζηκαλάγιας ως διευθυντής πνευμονολόγος στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/7