Προς τον τελευταίο ανασχηµατισµό φαίνεται να οδεύει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να έχει λάβει τη σχετική απόφαση, που χρονικά προσδιορίζεται να εκδηλωθεί κατά το τελευταίο δεκαήµερο του Αυγούστου. Ωστόσο, µέχρι τότε η όλη διαδικασία θα είναι για τον ίδιο ψυχοφθόρα και εξαιρετικά πολύπλοκη και αυτό διότι οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν θα υπαγορευτούν µόνο από την ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής απόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εθνικές εκλογές, αλλά θα συνδέονται και µε περιπτώσεις ατοµικής σωτηρίας κυβερνητικών ή κοµµατικών παραγόντων. ∆ηλαδή, µε την κοινοβουλευτική επιβίωση συγκεκριµένων στελεχών, που η παραµονή ή η είσοδός τους στο κυβερνητικό σχήµα θα τους ισχυροποιήσει πολιτικά και, εφόσον έχουν διασφαλίσει την «ασυλία» του Μεγάρου Μαξίµου, θα µπορούν να διεκδικήσουν από πλεονεκτική θέση την ψήφο των πολιτών στις εκλογικές περιφέρειες όπου θα επιλέξουν να είναι υποψήφιοι όταν στηθούν εθνικές κάλπες.  

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν στο συµπέρασµα πως ο επόµενος ανασχηµατισµός θα έχει εκλογικά χαρακτηριστικά και στις παραµετρικές λεπτοµέρειες των επιλογών του πρωθυπουργού θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενδυνάµωσης της υποψηφιότητας αρκετών κυβερνητικών στελεχών, που απολαµβάνουν την εµπιστοσύνη του Αλ. Τσίπρα ή την εκτίµησή του για τον τρόπο που υπερασπίζονται τη «γραµµή» του Μεγάρου Μαξίµου σε κρίσιµες στιγµές. ∆ηλαδή, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, που έχουν σταθεί στο ύψος των περιστασιακών απαιτήσεων της αριστερής διακυβέρνησης, όπως είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆. Τζανακόπουλος, ο οποίος φιλοδοξεί να δοκιµάσει την τύχη του στη Β’ Αθηνών, εάν στο τέλος δεν είναι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης, που διεκδικεί την πρώτη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στον Νοµό Μεσσηνίας, γεγονός που θα αφήσει εκτός κοινοβουλευτικού νυµφώνα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή του νομού, Γ. Κατρούγκαλο. Ακόμα, η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, η οποία ψάχνει κοινοβουλευτική «στέγη» στη γενέτειρά της, την Πέλλα, έχοντας προκαλέσει την αντίδραση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο οποίος συζητά να είναι υποψήφιος μόνο για το Επικρατείας, καθώς στον Νομό Βοιωτίας, από όπου έλκει την καταγωγή του, δύσκολα μπορεί να στήσει μηχανισμό αξιοπρεπούς στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια της Α’ Πειραιώς, ευελπιστώντας να πάρει την πρωτιά από τον Θ. Δρίτσα, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, που αναμένεται να αναβαθμιστεί στον ανασχηματισμό, καταλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Οικονομίας, προορίζεται για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, προς το παρόν παραμένει «ακάλυπτος» και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για κοινοβουλευτικά αξιώματα, θεωρώντας πως η θέση που θα τον ενδιέφερε είναι να διαδεχτεί τον Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.  

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 Εκτός από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που ψάχνουν εκλογική περιφέρεια, είναι πολλοί ακόμη που διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους σωτηρία εκεί όπου θεωρούν πιο συμφέρουσα την εκλογική τους κάθοδο. Από τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, όσοι βουλευτές κατέχουν υπουργικά αξιώματα, εκπροσωπώντας Περιφέρειες με μηδενικές πιθανότητες επανεκλογής τους σε αυτές, έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο αγώνα δρόμου για να στήσουν δίκτυα επιρροής εκεί όπου θα «μετακομίσουν». Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ο οποίος, ως βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια του Νομού Ζακύνθου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να επανεκλεγεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος αναζητά καλύτερη τύχη στη Β’ Αθηνών.    

Εμφύλιος κορυφαίων υπουργών

Σε μάχη επιβίωσης µεταξύ υπουργών έχει µεταβληθεί και η εκλογική περιφέρεια του Νοµού Χανίων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Σταθάκης ενθαρρύνει τη µετακίνηση του Π. Πολάκη στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Ο τελευταίος, που ανήκει στην κατηγορία των «σκληρών» του Μαξίµου, δεν φέρεται να έχει αντίρρηση, ενώ µάλλον έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον Αλ. Τσίπρα για να δώσει τη µάχη στο λεκανοπέδιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και καιρό ο Π. Πολάκης ασχολείται µε την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων µε την κοινωνική πελατεία της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Οµοίως πράττει και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, η οποία «διορίστηκε» βουλευτής Επικρατείας στις προηγούµενες εκλογές και τώρα, επειδή ξέρει πως δεν θα είναι υποψήφια στο συγκεκριµένο «σίγουρο» ψηφοδέλτιο, κινείται στη Β’ Αθηνών.

Στην κατηγορία των υπουργών που έχουν βάλει πλώρη για άλλη εκλογική περιφέρεια ανήκει και ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος ναι µεν εξελέγη ως δοτός προτεινόµενος στις προηγούµενες εκλογές από τον Αλ. Τσίπρα στη Β’ Αθηνών, αλλά τώρα δείχνει ενδιαφέρον για το Υπόλοιπο Αττικής. Εκεί όπου στο παρελθόν τον είχε καταγγείλει ότι θέλει να κατέβει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Α. Μητρόπουλος. Πέρα, όµως, από τις προαναφερθείσες προεκτάσεις που θα έχει ο ανασχηµατισµός που σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας, στο παρασκήνιο διεξάγονται µάχες επιρροής για τη διακυβέρνηση της χώρας και σε άλλα επίπεδα, που σχετίζονται µε την επόµενη ηµέρα στον χώρο της Αριστεράς.

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ

Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη -και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τον πρωθυπουργό στις τελικές του αποφάσειςένας «εµφύλιος» µεταξύ κορυφαίων υπουργών που τους έχει ανάγκη, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριµένα, ανάµεσα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, και τον υπουργό Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτο. Ο τελευταίος θεωρεί πως «υπονοµεύεται» από τις επικοινωνιακές δυνάµεις όπου ασκεί προσωπική επιρροή ο Ν. Παππάς και φέρεται να έχει διαµηνύσει στον Αλ. Τσίπρα πως δεν προτίθεται να «υποκύψει» σε εκβιασµούς, αποδεχόµενος την παραίτησή του από το αξίωµα του υπουργού Οικονοµικών. Ως εκ τούτου, η περίπτωση του Ευ. Τσακαλώτου αποτελεί τροχοπέδη για τον πρωθυπουργό στις αλλαγές που σχεδιάζει, αφού ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας δείχνει αποφασισµένος να µην εγκαταλείψει το πόστο του, αλλά, αν χρειαστεί, να δώσει και τα «ονόµατα» εκείνων που θα ήθελαν να συµβεί κάτι τέτοιο.      

Σε καθεστώς διάλυσης οι οργανώσεις, έρχονται αλλαγές στο κόμμα

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να διοργανώσει περιφερειακά συνέδρια με αντικείμενο την προοπτική ανάπτυξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε κάθε περιοχή ξεχωριστά δεν είναι άσχετη με τα σημάδια οργανωτικής διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση οι εκδηλώσεις αυτές, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, λειτουργούν ως «κομματικό υποκατάστατο», για να ακυρώνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε καθεστώς «απομόνωσης». Η προβληματική εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό, επιβεβαιώνεται περίτρανα σε όλες τις ομιλίες που διοργανώνονται με ομιλητές κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπου η συμμετοχή του κόσμου είναι αποκαρδιωτική. Επίσης, σε πολλές οργανώσεις της περιφέρειας διαπιστώνονται κρούσματα αποχωρήσεων και παραιτήσεων μελών, που αναζητούν ιδεολογική εκπροσώπηση είτε στη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη είτε σε άλλα σχήματα της Αριστεράς, ακόμη και στο ΚΚΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι και η δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στο κόμμα (σ.σ. ότι εκκρεμεί και η πραγματοποίηση ενός καταστατικού συνεδρίου τους επόμενους μήνες) σε επίπεδο όχι μόνο δομών, αλλά και προσώπων. Ακόμα ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εικόνα παρακμής σε οργανωτικό επίπεδο -και αυτό επισημαίνεται από πάρα πολλά στελέχη είναι ότι έχει προσβληθεί από τον «ιό του κυβερνητισμού», καθώς η πλειονότητα του στελεχιακού δυναμικού έχει «απορροφηθεί» από την εκτελεστική εξουσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δυνάμεις για να εργαστούν στο πάλαι ποτέ προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ: Στο πεζοδρόμιο και τα κινήματα…

Υπό το πρίσμα αυτό, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται σενάρια για μετακίνηση στο κόμμα «βαριών» ονομάτων, που είναι ικανά να εμπνεύσουν σεβασμό στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς και έως έναν βαθμό να καταφέρουν να σώσουν το «μαγαζί» από την πολιτική και ιδεολογική χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει πως ο σημερινός γραμματέας της Κ.Ε., Π. Ρήγας, θα βρεθεί εκ νέου σε καθεστώς επισφάλειας, δεδομένου ότι τα πρόσωπα που ακούγονται ως πιθανά για τη θέση του Νο 2 της κομματικής ιεραρχίας είναι αυτά των Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα ή ακόμη και του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση.