Oι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς την κυβέρνηση να µην προχωρήσει σε βεβιασµένη έξοδο στις αγορές, εάν προηγουµένως δεν υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήµατος, ήταν η αφορµή για να βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που για κάθε του παρέµβαση αναζητούν υστερόβουλα κίνητρα και πολιτικές σκοπιµότητες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι και ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνιστούσε προσοχή και καρτερικότητα σε όσους από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ήθελαν µε επιπόλαιο τρόπο να εντάξουν τη διαδικασία δοκιµαστικής εξόδου στις αγορές στον επικοινωνιακό σχεδιασµό του Μαξίµου, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου αντιπερισπασµού έναντι του αρνητικού κλίµατος που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση Καµµένου.

Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την επιθετική ρητορική που αναπτύχθηκε εναντίον του από κορυφαία κοµµατικά και κυβερνητικά στελέχη -που µε δηµόσιες παρεµβάσεις τους έσπευσαν να τον επικρίνουν, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως «ρίχνει νερό στον µύλο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.∆.»όταν την ίδια άποψη επί του συγκεκριµένου ζητήµατος ενστερνίζονται ουκ ολίγοι σοβαροί οικονοµολόγοι, που δεν διάκεινται αρνητικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά όταν προ ηµερών, που είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο ίδιος είχε αναφερθεί στις δυνατότητες που ανοίγονται για έξοδο στις αγορές.  

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Η πρώτη αιχµηρή απάντηση στον Γ. Στουρνάρα δόθηκε από τον υφυπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωσή του «παράξενη». «Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγµή είναι µια εικόνα θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας. Αυτό καταγράφεται διεθνώς. Εχουµε πρόσφατες πράξεις, για παράδειγµα την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό δείχνει την εµπιστοσύνη που δηµιουργείται στις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος από επίσηµα χείλη να µειώνονται αυτές οι προοπτικές ή να δηµιουργείται και η παραµικρή αµφιβολία.

Ως προς τούτο, δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η δήλωση του κ. Στουρνάρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας, για να πάρει στη συνέχεια σειρά ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος, Π. Ρήγας. Ο τελευταίος πήγε την κριτική του στις γνωστές θεωρίες συνωµοσίας που κατά καιρούς «επινοεί» µονοµερώς ο ΣΥΡΙΖΑ, για να «δυσφηµήσει» ή να «προσβάλει» οποιαδήποτε µη βολική προς την κυβέρνηση άποψη κάτι που στην περίπτωση του Γ. Στουρνάρα γίνεται συστηµατικά τα τελευταία χρόνια, ασχέτως εάν στο τέλος οι έγκαιρες προειδοποιήσεις του έχουν αποδειχθεί ακριβείς. Ο Π. Ρήγας άφησε να εννοηθεί πως ο Γ. Στουρνάρας δεν έχει αποβάλει την ιδιότητά του ως υπουργού Οικονοµικών του Αντώνη Σαµαρά και µε τη στάση του δείχνει πως συµπεριφέρεται ως πολιτικός. «Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να µην ασκεί πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας ήταν και υπουργός Οικονοµικών. Αυτό σηµαίνει ότι έχει εσωτερικεύσει και τα πολιτικά λάθη που έχει κάνει. ∆εν µπορεί να προσπαθεί να τα δικαιολογήσει τώρα, που είναι κεντρικός τραπεζίτης. Είναι άλλος ο θεσµικός του ρόλος».  

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΖΥΓΟ

Πάντως, αυτή η «πρεµούρα» που διακατέχει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που τοποθετείται δηµοσίως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας σπανίως «ανταποδίδεται» από τον ίδιο, παρά µονάχα σε ειδικές περιπτώσεις, που κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπερβαίνουν τα εσκαµµένα. Οπως είχε συµβεί την περίοδο που εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον της συζύγου του και συνέδεαν την έρευνα για τις επαγγελµατικές της δραστηριότητες µε τον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Τότε ήταν που ο κ. Στουρνάρας είχε αναγκαστεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, µεταβαίνοντας µάλιστα εκτάκτως και στο Μέγαρο Μαξίµου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κεντρικός τραπεζίτης, παρά την αποκλιµάκωση της έντασης που σηµειώνεται κατά καιρούς στις σχέσεις του µε το Μέγαρο Μαξίµου, ανήκει στην κατηγορία των «εχθρών» του ΣΥΡΙΖΑ και, αν περνούσε «θεσµικά» από το χέρι της σηµερινής κυβέρνησης να τον αποµακρύνει από το πόστο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτό θα είχε ήδη συµβεί...