∆εν αποκλείουν την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από το σκάνδαλο Καµµένος-gate, ο πρόεδρος της Ν.∆, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε στα ερωτήµατα που του έθεσε, αν, δηλαδή, είχε ενηµέρωση από τον υπουργό Αµυνας για 12 επικοινωνίες διάρκειας 21 λεπτών που είχε µε τον ισοβίτη, αν του έδωσε την έγκρισή του και αν γνώριζε τι ειπώθηκε µεταξύ τους. «Ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως εκτεθειµένος από τη στάση του», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.∆. «Και µαζί µε αυτόν ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.», συνέχισε. «Αν θέλουν να πέσουν δεµένοι µε τον κ. Καµµένο, ας το κάνουν. Τη χώρα, όµως, δεν θα την πάρουν µαζί τους. Η Ελλάδα δεν µπορεί να είναι έρµαιο µιας κυνικής και αδίστακτης οµάδας». ∆εν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας σιωπά επί 27 ηµέρες. Αν υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις, άλλη βαρύτητα θα έχει η αναζήτηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε µια προανακριτική επιτροπή, η οποία µπορεί να ανοίξει την πόρτα και στο Ειδικό ∆ικαστήριο, όπως επισηµαίνουν πηγές της Πειραιώς. «Τα σχέδια χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης δεν θα περάσουν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ν.∆.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ταυτιστεί µε τον κ. Καµµένο και τον κ. Πολάκη. Ολοι µαζί θα έλθει η στιγµή που θα απολογηθούν». Το θερµόµετρο θα φτάσει στα ύψη στις 21 Ιουλίου, οπότε έχει προγραµµατιστεί η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή την οποία ζήτησε η Ν.∆. Τη στηρίζουν ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη και Ποτάµι. Θέση κατά της εµπλοκής Καµµένου έχουν πάρει το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων. Πιθανόν να ψηφίσει την Εξεταστική η Χρυσή Αυγή. Η Ν.∆. ζητά να διερευνηθούν «τα πραγµατικά κίνητρα της εµπλοκής του κ. Π. Καµµένου ή και ενδεχοµένως και άλλων υπουργών και η έκταση της παρεµπόδισης της ∆ικαιοσύνης µε τη δηµιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειµένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριµένου υπουργού ή και της κυβέρνησης».

Ο Π. Καµµένος, ενώ προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση µοµφής ή να ζητήσει Προανακριτική, αρνείται την Εξεταστική. «Κρύβεται πίσω από τον Αλ. Τσίπρα», τον κατηγορεί η Πειραιώς. Ενδεικτικό της απόφασης της Ν.∆. να θέσει και τον Αλ. Τσίπρα προ των ευθυνών του είναι η φράση κορυφαίου κοµµατικού παράγοντα ο οποίος επεσήµανε ότι «ο πρωθυπουργός συνεχίζει να θρέφει στον κόρφο του το απόλυτο παράδειγµα του πολιτικού εξευτελισµού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Β. Κικίλιας, πρόσθεσε στο κάδρο τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουµπλή, και τον αρχηγό του Λιµενικού, Σταµάτη Ράπτη, διότι «αρνούνται να πράξουν το στοιχειώδες και αυτονόητο καθήκον τους, να διατάξουν έρευνα για τον εµπλεκόµενο στην υπόθεση λιµενικό, Π. Χριστοφορίδη». Σε ηχητική συνοµιλία που αναρτήθηκε στο ∆ιαδίκτυο, ο λιµενικός µεταξύ άλλων ακούγεται να λέει στον ισοβίτη: «Εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Εχουν τελειώσει, δέκα χρόνια Σύριζα (…) δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους». Να διεξαχθεί Ε∆Ε ζήτησε και ο τοµεάρχης Ναυτιλίας της Ν.∆. Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά έπεσε σε ώτα µη ακουόντων. Υπουργοί (Καµµένος, Σαντορινιός) κάλυψαν επίσης τον λιµενικό, ο οποίος επισκέφθηκε τις προάλλες τον αρχηγό του Λιµενικού Σώµατος.  

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ενα άλλο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι ο αρχηγός του Λιµενικού, όταν ενηµερώθηκε από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τη συνοµιλία του Χριστοφορίδη, µίλησε για «ένα πολύ σοβαρό θέµα», αλλά µετά περιέργως και αυτός εξαφανίστηκε! Η Ν.∆. επισηµαίνει στην πρότασή της για Εξεταστική ότι ο λιµενικός «φέρεται να έχει γνώση των επικοινωνιών του υπουργού µε τον κρατούµενο, να αδιαφορεί για τις επανειληµµένες δηλώσεις του τελευταίου για την αθωότητα του επιχειρηµατία και να του αναλύει ένα πολιτικό σχέδιο εξοντώσεως του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης». Η Πειραιώς έχει ζητήσει να ελεγχθεί και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναφορικά µε τον ρόλο της Ειρήνης Τζίβα, προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Κατά παρέκκλιση της νόµιµης δικονοµικής διαδικασίας, έσπευσε µεσάνυχτα στις Φυλακές Αυλώνα για να πάρει κατάθεση από τον ισοβίτη, αλλά έφυγε άπραγη. Ενα από τα ερωτήµατα που θέτει η Ν.∆. είναι εάν η κ. Τζίβα πριν, κατά τη διάρκεια ή µετά την επίσκεψή της στις Φυλακές Αυλώνα, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017, επικοινώνησε µε υπουργό.

Την ίδια ώρα, ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης της Νέας ∆ηµοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, µε ερώτησή του προς τον αρµόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή, επισηµαίνει τη δικοµανία του κ. Πάνου Καµµένου και ζητά σχετικά στοιχεία. « Υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του υπουργού Εθνικής Αµυνας σε ποινικά δικαστήρια κατά το χρονικό διάστηµα 20102017 και, εάν ναι, πόσες και σε ποια αδικήµατα αφορούν; Πόσες µηνύσεις και µηνυτήριες αναφορές έχει καταθέσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καµµένος ενώπιον των αρµόδιων εισαγγελικών Αρχών κατά το ανωτέρω διάστηµα;» ήταν µερικά από τα ερωτήµατα.

«ΣΙΚΕΛΟΠΟΙΗΣΗ»

Για «σικελοποίηση» της πολιτικής ζωής µε τα καµώµατα του υπουργού Εθνικής Αµυνας µίλησε ο Λ. Αυγενάκης. «Αλλωστε, φαίνεται πως απαράδεκτες και αχαρακτήριστες συµπεριφορές µελών της κυβέρνησης εκφράζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού τυγχάνουν της αποδοχής του», τόνισε. «Οι τραµπουκισµοί, οι απειλές και το υβριστικό παραλήρηµα Πολάκη προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και δικαστές, οι χυδαίες αναρτήσεις µελών της κυβέρνησης φαίνεται να αποτελούν “κανονικότητα” για τον κ. Τσίπρα». «Oταν οι µπαχαλάκηδες είναι στην εξουσία, η εξουσία γίνεται µπάχαλο», κατέληξε.  

Θέμα δεδηλωμένης

Ο πρόεδρος της Ν.∆. σε µία ακόµη κίνηση πίεσης προς την κυβέρνηση έθεσε θέµα δεδηλωµένης στη συζήτηση για το Κυπριακό, στην οποία έγιναν αναφορές και στο Σκοπιανό. Ο Π. Καµµένος θυµήθηκε το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραµανλή και τη φράση του «η Μακεδονία είναι ελληνική», ενώ η εθνική γραµµή που διαµορφώθηκε στη συνέχεια και την οποία είχε αποδεχθεί και ο ίδιος ως βουλευτής της Ν.∆. τότε αναφέρεται σε µια «σύνθετη ονοµασία, µε γεωγραφικό προσδιορισµό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή». «Εχετε δικαίωµα, κ. Καµµένε, να αλλάξετε γνώµη», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εγείρεται εδώ, όµως, ένα µείζον ζήτηµα», συνέχισε. «Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συµµαχία την οποία έχετε οικοδοµήσει και η οποία κατά την άποψή µας έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, που είναι η παραµονή στην εξουσία, δεν µπορεί να είναι µια συµµαχία αλά καρτ, κ. πρωθυπουργέ. Εδώ, λοιπόν, για ένα κορυφαίο ζήτηµα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτηµα δεδηλωµένης. ∆εν γίνεται η κυβέρνηση να µην εµφανίζεται µε ενιαία θέση για ένα µείζον θέµα εξωτερικής πολιτικής».