Καμία ουσιαστική απάντηση για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη σχετικά με την υπόθεση «Noor 1» δεν έδωσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος. Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έδωσε απαντήσεις στη «βροχή» των ερωτημάτων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή εισέπραξε την πλήρη κάλυψη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψήφισαν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Καμμένου.

Όπως αναμενόταν, η πρόταση για εξεταστική επιτροπή απορρίφθηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο τέλος της συνεδρίασης. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας: 

Υπερ της διερεύνησης της υπόθεσης ψήφισαν 122 βουλευτές των Κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της ΧΑ, κατά της διερεύνησης ψήφισαν 151 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την διαδικασία απουσίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων. Επίσης, από την πλειοψηφία απουσίαζε ο ασθενής Χριστόφορος Παπαδόπουλος ενώ δεν ψήφισε και ο Πάνος Καμμένος. Ψήφισαν συνολικά 273 βουλευτές, απουσίαζαν 27.

Μητσοτάκης: «Συνυπεύθυνος ο Τσίπρας στη θεσμική εκτροπή Καμμένου»

Επίθεση τόσο προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όσο και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις ευθύνες που φέρουν και οι δύο στο θέμα της αντιθεσμικής παρέμβασης του Πάνου Καμμένου στην δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα βρίσκεται σε έναν πρωτοφανή θεσμικό κατήφορο. Είναι χρέος όλων μας να μην γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν, να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να εκβιάζει τον δημόσιο βίο» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε:. «Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στην υπόθεση Καμμένου; Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ρίγη σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ που τραβάτε ο ένας τον άλλον στον βυθό. Σ' αυτό τον μοιραίο εναγκαλισμό, δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλος μαζί».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στα τρία βασικά ερωτήματα της υπόθεσης που αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «Ζητάμε να εξεταστεί η πράξη του κ. Καμμένου για να δούμε αν πρόκειται για μια παρέμβαση ενός απερίσκεπτου υπουργού ή αν κρύβεται κάτι άλλο. Οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι η κατηγορία για τον Καμμένο δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή. Αφού θέλετε την αλήθεια, μην αφήνετε τη σκιά να πλανάται πάνω από τον υπουργό και την κυβέρνησή σας. Να μάθουμε όλοι τι είπαν συνολικά επί 21 λεπτά ο υπουργός σας και ένας καταδικασμένος για εμπορία ναρκωτικών. Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν και να απαντηθούν. Είχε ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας; Είχε την έγκριση του πρωθυπουργού; Γνώριζε ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε μεταξύ του υπουργού και του ισοβίτη; Αν γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να διασώσουν την πολιτική τους αξιοπρέπεια, να ψηφίσουν θετικά για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής». 

Την απουσία του Πάνου Καμμένου από την συζήτηση η οποία τον αφορά και καθώς εξετάζεται η εμπλοκή του σε υπόθεση της δικαιοσύνης κατήγγειλε κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η συζήτηση έχει ξεκινήσει στις 11 και 20, τρεις ώρες και δέκα λεπτά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει εισέλθει στην αίθουσα του κοινοβουλίου για μόνο λίγα λεπτά. Είναι παράδοξο να εγκαλείται ο υπουργός και ο ίδιος να μην βρίσκεται στην αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Ελπίζω να παραβρεθεί στη δική μου ομιλία ή να την παρακολουθεί από το κλειστό κύκλωμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η ΝΔ σήμερα θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα. Θεσμικά, πολιτικά και ηθικά. Μιλάμε για μία υπόθεση για την οποία προκύπτουν ενδείξεις για κατάργηση εξουσίας, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης με πιθανό σκόπό σκοτεινών επιδιώξεων. Δεν καταδικάζουμε κανέναν εκ των προτέρων. Ζητάμε να μην μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση. Να ελεγχθούν πρακτικές επικίνδυνες και απαράδεκτες θεσμικά. Ξέραμε ότι δεν έχετε καμία δυσκολία να στοχοποιείτε όποιον σας ενοχλεί μέσω του φιλικού σας Τύπου, όποιος δεν σας εξυπηρετεί. Ξέραμε ότι κατασκευάζετε fake news, αλλά και ψεύτικες δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου. Ξέραμε τη σχέση σας με τη δικαιοσύνη. Στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου δώσατε θέση πριν καλά-καλά κατέβει από την έδρα της. Δείχνουν όλα αυτά την αγωνία σας να κρατηθείτε στην εξουσία. Δυστυχώς το ίδιο επιλέγετε να κάνετε και σήμερα. Τραυματίζετε την ελληνική δικαιοσύνη. Και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι πολύ σκληρή όταν θα αντιπαρατεθείτε μαζί της. Με τέτοια νοοτροπία είναι λογικό η κυβέρνηση να θεωρεί φυσιολογικό ο υπουργός της χώρας να συνομιλεί με ισοβίτη και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός ότι στοιχεία αποκαλύπτουν χειραγώγηση της δικαστικής έρευνας προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα.

Ζητάμε να εξεταστεί η πράξη του κ. Καμμένου για να δούμε αν πρόκειται για μια παρέμβαση ενός απερίσκεπτου υπουργού ή αν κρύβεται κάτι άλλο. Οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι η κατηγορία για τον Καμμένο δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή. Αφού θέλετε την αλήθεια, μην αφήνεται τη σκιά να πλανάται πάνω από τον υπουργό και την κυβέρνησή σας. Να μάθουμε όλοι τι είπαν συνολικά επί 21 λεπτά ο υπουργός σας και ένας καταδικασμένος για εμπορία ναρκωτικών. Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν και να απαντηθούν. Άραγε είχε ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας; Είχε την έγκριση του πρωθυπουργού; Γνώριζε ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε μεταξύ του υπουργού και του ισοβίτη; Αν γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος θα έπρεπε πρώτος να θέλει να διερευνηθούν όλα αυτά και να μην υπάρχει καμία σκιά.

Αλλά αυτός είναι ο Καμμένος, υβρίζει και συκοφαντεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. Ανεχτήκατε τις κακόγουστες φιέστες του, ανεχτήκατε τον προκλητικό τρόπο ζωής του, αλλά πάει πολύ και να ανέχεστε τις κατηγορίες εναντίον του για πολιτική σκευωρία. Θα εμφανιστείτε ή θα παραμείνετε κρυμμένος όπως βδομάδες τώρα, που κρύβεστε και δεν τολμάτε να επισκεφτείτε τις περιοχές του Σαρωνικού. Δεν έχει λόγο να φοβάται ο κ. Τσίπρας. Γιατί κρύβεται όμως; Άραγε ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι με τον Τσίπρα θα πάνε μαζί μέχρι τέλους. Δεν θα αναφερόμαστε από εδώ και πέρα στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αλλά στην κυβέρνηση Καμμένου  -Τσίπρα. Καλύπτει και Κουρουμπλή ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι άραγε τόσο πολύτιμος ο κ. Κουρουμπλής για τον κ. Τσίπρα; Μήπως είναι και η εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Καμμένου και τον εμποδίζει; Θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό.  

Η έρευνα για το "Noor 1" πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Κι όπου υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Αλλά στις δημοκρατίες τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η δικαιοσύνη. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος. Μας λέτε ότι εφόσον είναι στη δικαιοσύνη μια υπόθεση δεν πρέπει να εξετάζεται και από τη Βουλή. Αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό. Η ελληνική δικαιοσύνη σας θυμίζω ότι εξέταζε και τον δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ, εξέταζε και εξετάζει και τις υποθέσεις του Ερρίκος Ντυνάν και του ΚΕΕΛΠΝΟ και παράλληλα υπήρχαν εξεταστικές και στη Βουλή. Και ορθώς υπήρχαν. Είστε πολιτικά ανέντιμοι, γιατί εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές, εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία δική μας. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι το καθήκον της αλήθειας που έχουμε όλοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα επιχειρήματά σας είναι προφάσεις. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στην υπόθεση Καμμένου; Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ρίγη σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ που τραβάτε ο ένας τον άλλον στον βυθό. Σ' αυτό τον μοιραίο εναγκαλισμό, δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλος μαζί.

Καλώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευτούν μαζί μας. Δείξτε ότι έχετε ευαισθησία για την νομιμότητα την ηθική τάξη, ότι έχετε πολιτική αξιοπρέπεια. Όσο κι αν κρύβετε την αλήθεια, αυτή θα σας συναντήσει κάποτε και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη».

Γεωργιάδης: «Είστε συκοφάντης, κ. Καμμένε»

Σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε και κατά τη δευτερολογία του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Καθώς ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στα όσα ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να απαντήσει επί προσωπικού. Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε την απόφαση του δικαστηρίου που καταδικάζει τον κ. Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του κ. Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στο ποσό των 10.000 ευρώ. «Έχετε τώρα να πληρώσετε για το δικαστήριο 10.000 ευρώ, επειδή είστε συκοφάντης κύριε Καμμένε», είπε ο Γεωργιάδης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο Άδωνις αποκαλύπτει την απόδειξη του Καμμένου από το Λονδίνο

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε εκ νέου από τον κ. Καμμένο να πληροφορήσει την Βουλή για το ύψος του ποσού με το οποίο χρέωσε - όπως ο ίδιος είπε - την πιστωτική του κάρτα για την εξόφληση της διαμονής του «στο καλύτερο ξενοδοχείο» του Λονδίνου. Ακόμη, του ζήτησε να δώσει την άδεια στο Καζίνο του Λονδίνου, «όπου έπαιξε ρουλέτα», να αποκαλύψει το ποσό, που τζογάρισε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε εξάλλου την αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ, στον Τάκη Μπαλτάκο, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Αλήθεια κύριε Τσίπρα, ο συγκυβερνήτης σας είπε πως πήρε τηλέφωνο έναν «ακροδεξιό και χρυσαυγίτη», όπως εσείς χαρακτηρίζατε τον Μπαλτάκο. Είναι φιλαράκια ο κ. Καμμένος με τον Μπαλτάκο;». Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στην Βουλή έγγραφο, το οποίο, όπως ο ίδιος είπε, αποδεικνύει ότι υπεβλήθη πρόστιμο στην πεθερά του κ. Καμμένου για το σπίτι της στην Ικαρία, «γιατί έκλεψε το κράτος».

«Πήραν τα λεφτά του ΕΣΠΑ, είπαν θα το κάνουν τουριστικό κατάλυμα, το έκαναν βίλα, έφαγαν το πρόστιμο και τώρα δεν πληρώνουν και το πρόστιμο», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το ότι ο κ. Καμμένος δεν απάντησε ποτέ στην αναφορά του ότι ήταν «συνεργάτης του Γεωργαλά», είπε: «Καλά κάνατε και δεν τολμήσατε να πείτε λέξη σε μένα, γιατί μαζί σας τον είδα στο γραφείο σας, όταν με υποδέχθηκε το 1996. Εγώ, εσείς κι αυτός».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ψηφίστε την εξεταστική, για να μη γίνετε ρόμπα»

Η αναφορά του Πάνου Καμμένου στη σχέση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, προκάλεσε μια δριμύτατη κριτική από την πρώην υπουργό.

"Έχω μάθει ότι το κοινοβούλιο έχει μια βασική αρχή, τον διάλογο. Και ομολογώ ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Καμμένος μιλούν τελευταίοι, διότι φοβούνται τις απαντήσεις" σχολίασε η κ. Μπακογιάννη. "Επειδή είμαι λίγο πιο παλιά εδώ μέσα, τζάμπα μάγκας είναι εκείνος που σηκώνεται από κει και προκαλεί να γίνει προκαταρκτική επιτροπή και στην εξεταστική κρύβεται πίσω από τις φούστες του κυρίου Τσίπρα", είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στις σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη συνέστησε "ψυχραιμία" για να διορθώσει τη "φούστα", με "τα παντελόνια του κυρίου Τσίπρα, αν αυτό ενοχλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ".

Ντόρα σε Καμμένο: Κρύβεσαι πίσω από τις «φούστες» του Τσίπρα 

"Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον κ. Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του από το 1996. Με έχει παντρέψει και έχω βάλει λάδι στο γιο του, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών. Αλλά επειδή εγώ από το 1996 είμαι στη Νέα Δημοκρατία, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τις εξαιρετικές σχέσεις του κ. Καμένου με τον Μαρινάκη! Και σας διαβεβαιώ ότι εγώ μεν είχα κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη, και είναι γνωστό σε όλους, αλλά ο κ. Καμμένος ο οποίος δεν είχε αυτού του είδους την κουμπαριά με τον κ. Μαρινάκη, τον επισκέπτετο πολλές φορές στο γραφείο του. Έτσι δεν είναι κύριε Καμμένε; Εσείς και όταν βρισκόσασταν σε αδυναμία, τώρα τελευταία, στέλνατε και τη σύζυγο να τον επισκεφθεί κύριε Καμμένε. Έτσι δεν είναι; Και επειδή θα σας πρότεινα να είστε προσεκτικός, διότι στη ζωή αυτή, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κύριε Καμμένε, και επειδή τα νταηλίκια καλό είναι να μπορεί κανένας να τα υποστηρίξει και άλλως πως, με προσοχή, με σεβασμό και ότι έχετε να πείτε, επειδή παλιά σας έδινα και καμία συμβουλή, αν έχετε στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, θα σηκωθείτε και αυτό που είπατε από αυτό το έδρανο, θα το πείτε τώρα σε όλους. Και θα πείτε ‘ψηφίστε την εξεταστική' , για να μην γίνετε εσείς ρόμπα", είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

"Κυρία Μπακογιάννη, τον κ. Μαρινάκη τον συνάντησα ενώπιον σας, ενώπιον του κ. Γιακουμάτου και άλλων συναδέλφων, σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, με τον κ. Πατέρα. Αυτή ήταν η φορά που τον συνάντησα", απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε: "η γυναίκα μου δεν τον συνάντησε ποτέ. Τον μόνο που συνάντησε εν συνεχεία ήταν τον κ. Κουρτάκη και όταν έκανε την περίφημη εκπομπή στα Παραπολιτικά, ήρθε και ο κ. Μαρινάκης να χαιρετίσει. Αυτές ήταν οι συναντήσεις. Ακούστε κυρία Μπακογιάννη...πέστε μας εκείνο το εκατομμύριο στο Λονδίνο, που σας βρήκαν στο πόθεν έσχες, μήπως έφυγε από ναυτιλιακή που συστέγαζεται ο κ. Μαρινάκης; Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και αφήστε τη λάσπη σε εμένα!".

"Κύριε πρόεδρε, εμένα δεν με εκπλήσσει η χυδαιότητα του κυρίου Καμμένου" απάντησε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε: "επειδή ακούει ο ελληνικός λαός όμως έχω την υποχρέωση να θυμίσω ότι όταν έγινε η ιστορία με το πόθεν έσχες, όπου αναρωτήθηκαν αν αυτό το ένα εκατομμύριο ήταν μετοχές ή μετρητά, εγώ κύριε Καμμένε, επειδή εγώ φοράω παντελόνια, προσήλθα σε αυτή τη Βουλή και ζήτησα από έναν-έναν τους συναδέλφους να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας μου. Και επειδή ο Μανώλης Γλέζος ζει, ήρθε και με ρώτησε. Μου λέει μα θέλεις να ψηφίσουμε όλοι υπέρ της άρσης ασυλίας σου; και είπα ‘ναι'. Και πήγα στο δικαστήριο και αθωώθηκα πανηγυρικά και φάνηκε ότι ήταν μια στημένη πολιτικά υπόθεση. Μια υπόθεση κύριε Καμμένο που δεν μπήκε στο αρχείο, υπήρξε από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του άνδρα μου. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Εσείς όμως προσέξτε κύριε Καμμένε, διότι εμένα με έχουν ψάξει άνθρωποι άλλου επιπέδου. Σας διαβεβαιώ, πριν και μετά το Βουκουρέστι, με ψάξανε άνθρωποι όχι του δικού σας επιπέδου. Δεν έχω λοιπόν τίποτα να φοβηθώ. Εσείς όμως με τον τρόπο που έχετε μαζέψει τα λεφτά σας, προσέξτε, διότι μιλήσατε και τα πρακτικά γράψανε. Δεν υπάρχει χειρότερο να μην έχεις το θάρρος να πεις σε αυτούς τους ατυχείς συναδέλφους (σ.σ. δείχνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), που οι μισοί από αυτούς είναι μουγκοί σήμερα, ότι τους δίνεις τη δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ της εξεταστικής".

"Τα χρήματα του χαμένου εκατομμυρίου της κυρίας Μπακογιάννη πήγαν από ναυτιλιακή εταιρεία η οποία κατά τύχη είχε έδρα τις εταιρείες του κ. Μαρινάκη", σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε "ότι αυτό αρκεί να γίνει μια εξεταστική όταν ολοκληρώσει αυτή την έρευνα η δικαιοσύνη, για να δούμε ποιος είχε σχέση με ποιον".

Δένδιας: «Καταργείτε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο»

«Αν αποδεχθείτε την δυνατότητα που άσκησε ο υπουργός 'Αμυνας, στην πραγματικότητα καταργείτε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο του νομικού μας πολιτισμού και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος» κατηγόρησε την κυβέρνηση όσο και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας .

«Αυτό που κάνετε είναι μια ώθηση της χώρας προς μια συνολική θεσμική της κατάρρευσης. Αποτελεί προμετωπίδα θεσμικής κατάρρευσης ενός κράτους που με τέτοιες αποφάσεις, δεν μπορεί να λέγεται ευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Δένδιας. Δεδομένης της αρνητικής τοποθέτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο, αρνείται την διάκριση των εξουσιών καθώς και αντιτίθεται στον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το δικαίωμα δηλαδή της αντιπολίτευσης. «Οφείλετε αν έχετε στοιχειώδη δημοκρατική συνείδηση να δεχθείτε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ανεξαρτήτως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το πνεύμα της πρότασης η οποία υποβάλλεται», είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αναφορικώς με τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Δένδιας είπε πως αν αντιλήφθηκε σωστά, «σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, είναι αυτονόητο τμήμα του θεσμικού πλαισίου η δυνατότητα ενός υπουργού να διατηρεί τηλεφωνική συνδιάλεξη με βαρυποινίτη, ο οποίος παρανόμως κατέχει κινητό στις φυλακές και ο υπουργός διαλέγεται μαζί του, τον προπέμπει, τον βοηθά και ασχολείται με το ανακριτικό έργο».

«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να δημιουργηθεί εδώ μια παραμυθία για να αντέξετε αυτό που καλείστε να πράξετε: Να ψηφίσετε εναντίον της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Μία παραμυθία που υπό την αφελή της παιδικής της έκφανσης παρουσιάζει τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας σαν Μπάτμαν, "όπου κακό και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας να το παλέψει"» ανέφερε ο κ. Δένδιας.Συνέχισε λέγοντας πως με τη προσέγγιση που υποστηρίζουν νομικοί, σε ένα σύγχρονο κράτος με τον νομικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν εμποδίζει τίποτα απολύτως έναν υπουργό να συνομιλεί με έναν βαρυποινίτη μέσα στις φυλακές, ο οποίος κατέχει παράνομα ένα κινητό. «Όλα αυτά είναι πράγματα απολύτως λογικά, ευρωπαϊκά, επαινετέα , σύγχρονα, έντιμα, ηθικά γενναία. Ότι έτσι διοικούνται οι χώρες στον 21ο αιώνα. Δεν αντέχουν αυτά σε καμία σοβαρή αντιμετώπιση» παρατήρησε επίσης.

Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, μάλιστα ο καθηγητής κ. Παρασκευόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πήγε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, βρήκε και άρθρο συγκεκριμένο , το άρθρο 28 του νόμου 4139 του 2013 ως ενισχυτικό της θέσης της σύννομης συμπεριφοράς του κ. υπουργού εθνικής 'Αμυνας: Ότι ενήργησε ως εντεταλμένο όργανο.

«Αυτό το άρθρο που επικαλείστε για να νομιμοποιήσετε την συμπεριφορά του υπουργού 'Αμυνας, είναι στο νόμο περί ναρκωτικών και αφορά αυτούς που στέλνει η Αστυνομία για να παγιδεύσει στην αγορά ναρκωτικών». «Έτσι λέει ο νόμος. Η ποινική δικονομία αναφέρεται σε αυτό, αυτά είναι τα κυριότερα εργαλεία που έχει η έννομη τάξη για να μπορέσει να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, η οποία λέει ότι προκειμένου να χτυπηθεί ένα μεγάλο έγκλημα μπορεί να δικαιολογηθεί ένα μικρό πταίσμα» παρενέβη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται διάταξη που αφορά την παγίδευση αγοραπωλησίας ναρκωτικών ουσιών, για την συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας; Αυτό επικαλείται ως νομιμοποιητικό στοιχείο; Έστειλε δηλαδή η Αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, τον κ. Καμμένο να παγιδεύσει έμπορο ναρκωτικών; Αυτό είναι το σενάριο που επικαλείται τώρα η πλειοψηφία;», επέμεινε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, απευθύνοντας τα ερωτήματα προς την κυβερνητική πλευρά.
Αντ. Π.

Αθανασίου: «Είσαι άσχετος και συκοφάντης»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε αναφορά στον πρώην υπουργό, τον κατηγόρησε για συκοφαντία και μάλιστα τόνισε ότι είναι και άσχετος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στη Βουλή μίλησε για αποφυλακίσεις στην περίοδο Αθανασίου και κατηγόρησε συνολικά για τη Νέα Δημοκρατία για χειρισμούς στο ζήτημα αυτό.

Πλήρης κάλυψη από Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη Βουλή και για μία ακόμη φορά παρείχε πλήρη κάλυψη στον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση Γιαννουσάκη. «Κατηγορείτε τον υπουργό γιατι ακριβώς; Ότι παρέπεμψε έναν κατάδικο που επικοινώνησε μαζί του στη δικαιοσύνη για τα δέοντα. Δεν καταλαβαίνω, ποιό είναι το πρόβλημα σας; Είναι πρόβλημα ότι τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη;» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνομιλίες Καμμένου-Γιαννουσάκη, στη συζήτηση για το αίτημα εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει η Κ.Ο. της ΝΔ. 

«Είναι αμέτρητες οι φορές που ο κ. Μητσοτάκης έχει πεσει σε ατοπήματα» είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως η υπόθεση Καμμένου-Γιαννουσάκη «δεν είναι παρα ένα ακόμη επεισοδίο αυτης της καταστροφικής πολιτικής». «Στην προσπάθεια σας να σπιλώσετε υπολήψεις και να ανακαλύψετε σκάνδαλα έχετε πέσει σε ένα λάθος» είπε και συνέχισε «ταυτίζεστε με συμφέροντα με τρόπο που δεν ταιριάζει στην παράταξη σας».«Στην πρόταση σας για εξεταστική γράφετε οτι ο κ. Καμμένος κι η κυβέρνηση συνακόλουθα στοχοποιεί έναν επιχειρηματία προκειμένου να εξοντώσει τον κ. Μητσοτάκη, είναι λίγο περίεργη η πρόταση αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, «εγώ ας δεχτώ ότι στοχοποιεί η κυβέρνηση έναν επιχειρηματία, για ποιό λόγο να ομολογεί η ΝΔ ότι η στοχοποίηση του κάνει κακό στην αντιπολίτευση; Ποιός είναι ο άρρηκτος δεσμός;».
Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά στην εξόντωση Μητσοτάκη έγινε από τον Μάκη Γιαννουσάκη, στις αποκαλύψεις του για τις επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας.

«Στην πρόταση αναφέρεστε πολλές φορές στον επιχειρηματία λες κι είναι ανώνυμος. Τι φοβάστε; Ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι γνωστός σε όλους μας, είναι ο κ. Μαρινάκης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε οτι «για τον κ Μαρινάκη, όπως και κάθε επιχειρηματία που έχει εκκρεμείς υποθέσεις, δουλειά των κομμάτων δεν είναι ούτε να παρεμβαίνουν, ούτε να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Προς τι ο ζηλος; Μήπως τελικά δεν έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη; Ή μήπως οι ευαισθησίες κι ο σεβασμός σας στη δικαιοσύνη είναι α λα καρτ;». 
«Εγώ δεν θα εξετάσω τις υποθέσεις του εν λόγω επιχειρηματία. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Μακάρι ο άνθρωπος να είναι αθώος. Η δική σας σπουδή είναι που γεννάει ερωτηματικα» είπε.«Εμείς ούτε κατασκευάζουμε κατηγορίες, ουτε προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις, άλλοι κατασκευάζουν κατηγορίες και fake news και μολύνουν την πολιτική ζωή του τόπου. Ας αναρωτηθούμε γιατί το κάνουν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «θεωρείτε ότι σας τιμά να ερχεστε στην αίθουσα και να επικαλείστε παρακολουθήσεις και φωτογραφίες προσωπικής ζωής για να κάνετε αντιπολίτευση να λειτουργείτε σαν παρακράτος. Αυτό ταιριάζει, όχι στην παράταξη σας αλλά στους νεόκοπους που μπήκαν πρόσφατα σε αυτή».

«Δεν κερδίζετε με αυτά, κάνετε ζημιά σε εσάς και καλό σε αυτούς που επιτίθεστε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο σημερινό δημοσίευμα του parapolitika.gr για τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, λέγοντας πως «κάνετε πολύ μεγάλο καλό στον υπουργό Ναυτιλίας με το πρώτο θέμα του σαιτ Parapolitika, ότι ο Κουρουμπλής γλεντοκοπούσε στο πάρτι του ιδιοκτήτη του Αγία Ζώνη. Αν κάποιος όλες αυτές τις μέρες ήταν καχύποπτος απέναντι στον Κουρουμπλή τώρα κι ο τελευταίος πολίτης θα τον συμπαθήσει μετά από αυτές τις κατηγορίες».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση για ακραίο πολιτικό λόγο, «στα όρια του παροξυσμού», «με γραμμή που της υπαγορεύουν τα ιδιωτικά συγκροτήματα τύπου», «με μένος» και «δολοφονίες χαρακτήρων». «Είναι καλό για εμάς αλλά δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα, δεν προσφέρετε καλή υπηρεσία σε έναν τόπο που η αξιοπιστία σε θεσμούς και κόμματα έχει διαρραγεί».