Αρκετά διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου που αξίζουν καταγραφής ως δηλωτικά των μελλούμενων. Κατ ΄αρχήν οι αναφορές του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου σε ιδιωτική του συνομιλία με δημοσιογράφους. «Έκανα γαϊδουρινή υπομονή. Δεν πήγαινε άλλο. Έπρεπε να παρέμβω και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά. Οι δηλώσεις ήταν άκομψες και από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» είπε.

Εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινή του παρέμβαση και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας , η κατάσταση θα ηρεμήσει. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να μιλήσω ξανά» τόνισε δεχόμενος, μετά από σχετική επισήμανση του parapolitika.gr, ότι είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημοσίως εν ενεργεία ανώτατος δικαστής για τέτοια ζητήματα και μάλιστα ανήμερα των επετειακών εκδηλώσεων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έστειλε δε μηνύματα προς όσους επιτίθενται στη δικαιοσύνη λέγοντας ότι η κατάσταση δεν είναι άσπρο - μαύρο.

«Μπορεί κάποια κυβερνητική απόφαση ή νομοσχέδιο να κριθούν αντισυνταγματικά αλλά με τις κατάλληλες αλλαγές να ενταχθούν στο συνταγματικό πλαίσιο».
Την .,. καλή είδηση τη φύλαγε για το τέλος όταν ρωτήθηκε από τα parapolitika.gr για τα κυβερνητικά σχέδια περί δημοψηφίσματος που θα αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση. «Δεν μπορώ να κρίνω τη νομιμότητα ή όχι. Αυτή θα κριθεί από το ΣτΕ αν προσφύγει κάποιος …» ανέφερε επιβεβαιώνοντας εμμέσως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου και του σχετικού ρεπορτάζ του Π. Τζένο. Και τούτο διότι ευθέως ο κ. Σακελλαρίου δέχτηκε ότι η δημόσια τοποθέτηση του δεν αφορούσε μόνον την εμπρηστική ρητορική κυβερνητικών παραγόντων σε βάρος των δικαστών αλλά και τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο με στόχο την «παράκαμψη» της Δικαιοσύνης, ιδίως του ΣτΕ, με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος σε σύντομη ιδιωτική κουβέντα με δημοσιογράφους είπε πως από το 2014, ως βουλευτής της ΝΔ , υποστήριζε στις προτάσεις του για τα αναθεωρητέα άρθρα την ίδρυση μιας νέας δικαστικής αρχής που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΣτΕ και σε καμία περίπτωση δεν θα το υποκαθιστά.

Κατά τα άλλα, μετά το κιόσκι ο πρωθυπουργός περπάτησε επί 40 λεπτά στον κήπο του Μεγάρου υπό τις μελωδίες της μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων και πέραν της αποδοχής και φιλικής διάθεσης που είχε με τους αντιστασιακούς, τους βουλευτές και τους υπουργούς του . έκανε τις απαραίτητες … επιθέσεις φιλίας στα αντίπαλα στρατόπεδα. Για παράδειγμα μόλις είδε τον Γιώργο Πατούλη , ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για τον δήμο της Αθήνας, έσπευσε να τον χαιρετήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του. «Πρόεδρε, έχεις αποκλείσει τους δήμους από τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση» του είπε και ο Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία: « Πολύ σωστά το λες. Την επόμενη φορά θα αποκτήσει λόγο και η ΚΕΔΕ».

Ακολούθως ο Τσίπρας φωτογραφήθηκε με βουλευτές προερχόμενους από το ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό τόξο (Θεοχάρης κτλ) καθώς και Νεοδημοκράτες … λαϊκής παρακαταθήκης (Μπούρας, Τραγάκης, Γκιουλέκας κτλ) . Με τη Φώφη Γεννηματά συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν κανά 2-3 φορές στη διάρκεια του περιπάτου. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Όσες φορές έβλεπαν ο ένας τον άλλον φρόντιζαν να κρατήσουν αποστάσεις. Αντιθέτως ο κ. Στουρνάρας συναναστρέφονταν άλλους παλαιούς πολιτικούς και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μεν στο … πόδι με τους επικεφαλής των δημοσιογραφικών ενώσεων (Αντωνιάδου, Κουμπιάς , Καπάκος κτλ) αλλά δεν τους υποσχέθηκε το παραμικρό. Άκουσε τα αιτήματα κι ήταν ειλικρινής λέγοντας τους: « Θα ενημερωθώ πρώτα από τον Πετρόπουλο (υφ. Εργασίας που ήταν παρών) και θα σας πω».
Ο Π. Καμμένος ήταν γενικώς … χαμένος και απομονωμένος. Προς το τέλος μόνον προσέγγισε τον Τσίπρα και φωτογραφήθηκαν μαζί με κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κέρδισε τους … υποψιασμένους της χθεσινής βραδιάς. Ο μόνος πολιτικός που κατεβαίνοντας την επιβλητική μαρμάρινη σκάλα του προεδρικού μεγάρου πήγε πρώτα να χαιρετήσει τους αντιστασιακούς καθώς με τους περισσότερους από αυτούς συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια.