Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει ότι η κίνησή της για έξοδο στις αγορές ήταν επιτυχημένη, η κυβέρνηση συγκρίνει τα επιτόκια του ομολόγου που εξέδωσε σήμερα με εκείνα του ομολόγου που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Το σημερινό «ομόλογο Τσίπρα» έχει επιτόκιο 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%, ενώ το «ομόλογο Σαμαρά» είχε επιτόκιο 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.

Ωστόσο, η σύγκριση αυτή είναι καθαρά παραπλανητική, καθώς η σύγκριση μεταξύ των δύο ομολόγων δεν θα πρέπει να γίνεται με απλούς ονομαστικούς όρους, αλλα σε σχέση με τα επιτόκια που υπήρχαν στην αγορά σήμερα και το 2014.

Το μέτρο σύγκρισης για τα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, καθώς αντανακλά το κλίμα στην αγορά. 

Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Για του λόγου το αληθές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε πτώση σήμερα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν ότι το επιτόκιο του «ομολόγου Τσίπρα» θα κυμαινόταν στο 4,5% ή ακόμη και χαμηλότερα.

ΝΔ: Το ομόλογο δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα για τους πολίτες

Το αφήγημα της κυβέρνησης αποδομεί με ανακοίνωσή της η ΝΔ, που επισημαίνει: «Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα "νέο χρήμα" είναι περίπου το μισό.

»Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.

»Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

»Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς.»

ΔΗΣΥ: Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας

Στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι «η σύγκριση περαιτέρω του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,5% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,3% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ακόμη ότι «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» και εκφράζει την ελπίδα «οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους».

«Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα. Όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» επισημαίνει η ΔΗΣΥ.

Η.Κ.

Διαβάστε επίσης:

Έξοδος στις αγορές: Αντληση 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,625%

Δεν ενθουσιάστηκε το χρηματιστήριο από την έξοδο στις αγορές

Μαξίμου: Η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Τσακαλώτος: Θα ξαναβγούμε στις αγορές, μετά θα βγούμε από τα μνημόνια

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδομεί το success story του «ομολόγου Τσίπρα»