Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πολύωρη εξέτασή του υποστήριξε ότι για το «Ντυνάν» έκανε άριστη δουλειά γιατί κατάφερε να διώξει τον Ανδρέα Μαρτίνη (το οποίον η τότε κυβέρνηση τον θεωρούσε διεφθαρμένο), υπογράμμισε ότι το Ντυνάν ήταν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ότι η τράπεζα έδωσε μεγάλο τίμημα για την αγορά του και από την πώλησή του επωφελήθηκε και το Δημόσιο, το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι.

Επίσης είπε ότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης εξαπάτησε το ελληνικό Δημόσιο, παραχωρώντας το δικαίωμα στην Πολιτεία να δίνει ειδικότητες ιατρών μέσω του Ντυνάν. «Ποτέ δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα και ο λόγος που αντιδρούσε όλη η αγορά ήταν αυτό. Δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ωστόσο είχε ευνοϊκό καθεστώς».

Πέραν του «Ντυνάν» ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πάρτι στην υγεία έχει γίνει στα φάρμακα. Εν τούτοις, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για τα εμβόλια γρίπης την περίοδο υπουργίας Αβραμόπουλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που επέβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς υπήρχαν τότε φόβοι ότι η γρίπη θα έπαιρνε διαστάσεις πανδημίας», υπογράμμισε ότι «ο κ. Αβραμόπουλος αγόρασε τότε λιγότερα εμβόλια από ό,τι προέβλεπε ο ΠΟΥ» και ενημέρωσε την επιτροπή ότι «όσα εμβόλια περίσσεψαν τα επέστρεψε πίσω η επόμενη υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου».

Αντιπαράθεση για τα νοσήλεια

Αντιπαράθεση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και των μελών της Εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στα νοσήλια που οφείλονται από ιδιώτες στο νοσοκομείο.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως όποιος δεν είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα νοσήλια που χρωστάει δεν οφείλει να πάει να τα αποπληρώσει, συμπληρώνοντας πως αυτό λέει ο νόμος.

Μηταράκης: Τα χρήματα τα έχασαν οι ιδιώτες πιστωτές

Άδωνις: Επικαλούμαι πάλι την Μαρξιστική παιδεία μερικών εδώ μέσα – πράγματι στον καπιταλισμό υπάρχει καταστροφή κεφαλαίου

Λαππάς: Αυτά που λέτε δεν αφορούν την παροχή υπηρεσιών

Γεωργιάδης: Αυτό θα το πουν τα δικαστήρια. Εγώ πάντως δεν θα τα πλήρωνα.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε απευθυνόμενος στην κ. Καββαδία: Δεν είμαι σίγουρος ότι όταν ο πρωθυπουργός της χώρας πάει σε ιδιωτικό μαιευτήριο για να γεννήσει η γυναίκα του και τον βάζουν σε σουίτα πληρώνει παραπάνω… Μην το συνεχίζετε γιατί δεν σας συμφέρει… Είναι επιχειρηματική απόφαση του ιδιώτη να αποφασίσει να δώσει σουίτα.

Καββαδία: Μην δημιουργείτε εντυπώσεις.

Γεωργιάδης: Δεν δημιουργώ εντυπώσεις. Θα το πω αλλιώς, αν εγώ ως Γεωργιάδης θέλω ως ιδιώτης να χαρίσω βιβλία σε κάποιον μπορώ να το κάνω… Δεν μίλησα για το Ντυνάν αναφέρθηκα σε μαιευτήριο.

Διαπλικτισμός με Κασιδιάρη

Νωρίτερα, υπήρξε ένας διαπλικτισμός μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Αφορμή υπήρξε τα όσα είπε ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όταν θα πάτε στο δικαστήριο θα δώσετε εξηγήσεις για τους επενδυτές που αποκλείσατε. Εγώ θα εισηγηθώ ότι ως υπουργός έχετε ποινικές ευθύνες».

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν η εξής: «Αυτό που λέει ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι μεγάλη τιμή για εμένα, θα το βάλω στο βιβλίο των μεγάλων επιτυχιών μου. Τρέμω για την αγχόνη που κρέμεται πάνω από το κεφάλι μου» είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αρχικά, ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης προσπάθησε να υποδείξει στον αντιπρόεδρο της ΝΔ τον τρόπο με τον οποίο θα απαντά στις ερωτήσεις. Οι προπαρασκευαστικές διευκρινίσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη που τις χαρακτήρισε «πατρικές νουθεσίες» και ότι «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον μάρτυρα το πώς θα απαντά…».

Ο κ. Μπαλωμενάκης κάλεσε τον κ. Νότη Μηταράκη «να μην κάνει τον συνήγορο του μάρτυρα γιατί δεν το έχει ανάγκη…». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής να είναι αντικειμενικός, ενώ αναφέρθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, ο οποίος όπως είπε ο μάρτυρας σε προηγούμενες εξετάσεις διαστρέβλωσε κατάθεση μάρτυρα, μεταφέροντάς την σε άλλον και ο πρόεδρος δεν το διόρθωσε.

Η κατάθεση του κ. Γεωργιάδη ξεκίνησε με δεκάλεπτη τοποθέτησή του. Σε αυτήν, ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε στοιχεία στα οποία καταδεικνύεται κατά κύριο λόγο ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου. Εξήγησε γιατί επέμεινε στην απομάκρυνση από την διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν του Ανδρέα Μαρτίνη και ότι κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την διοίκηση γιατί θα ήταν υπεύθυνος με την προσωπική του περιουσία έναντι των οφειλετών του νοσοκομείου.

Αναφορικά με την παρέμβαση του ως υπουργός Υγείας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι πρόσφερε «καλή υπηρεσία», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην υπόθεση Μαρινόπουλος - Σκλαβενίτη. «Δεν είχα τυπικά την αρμοδιότητα ως υπουργός Υγείας να παρέμβω στην διένεξη μεταξύ δύο ιδιωτών (Ντυνάν - Πειραιώς) αλλά το έκανα ως πολιτική παρέμβαση για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και να κλείσει το νοσοκομείο» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ακόμη υποστήριξε για το θέμα της ασυλίας που παρείχε μέσω τροπολογίας στη μετά Μαρτίνη διοίκηση ότι «πριν μια εβδομάδα ως πλειοψηφία στη Βουλή ψηφίσατε ασυλία για τα νέα μελη του ΔΣ του ΟΑΣΘ. Την ίδια τύπου ασυλία που δώσατε στον ΟΑΣΘ δώσαμε εμείς στο Ερρίκος Ντυνάν».

 Η εξέταση του Άδωνι Γεωργιάδη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καθώς η επιτροπή έπρεπε να διακόψει το απόγευμα λόγω του ότι οι βουλευτές είχαν να παραστούν και στην Ολομέλεια.