Η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα» αναφέρεται σε όσους ενσυνείδητα υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατίας. Ο Ρουβίκωνας ως λέξη υποδηλώνει μεταφορικά και την «κόκκινη γραμμή» της δημοκρατίας. Η πλούσια δράση της ομάδας φαίνεται, εκ των πραγμάτων, πως δεν απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, επισημαίνει η Ελευθερία του Τύπου. Είτε γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση να καταστείλει τη δράση της, είτε γιατί δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις ικανότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι αναρχικές «συλλογικότητες» -έκφραση προσφιλής μεταξύ αρκετών στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ- είτε ως Ρουβίκωνας (με ή χωρίς βαριοπούλες) είτε ως ομάδες κρανιοφόρων με βαριοπούλες που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, δρουν ανενόχλητες και υπό την προκλητική ανοχή των Αρχών.

Σχετικά με την «έφοδο» στον προαύλιο χώρο της Βουλής των «ακτιβιστών», όπως τους χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν αδιανόητο να έχει δοθεί εντολή για να μην γίνουν προσαγωγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, ξεκάθαρη εντολή για προσαγωγή όλων των μελών του «Ρουβίκωνα» που εισέβαλαν προχθές στο προαύλιο της Βουλής είχαν δώσει υψηλόβαθμοι επιχειρησιακοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι τα μέλη της αναρχικής ομάδας έφυγαν σαν κύριοι, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πως δεν θέλει να γίνουν προσαγωγές, βρήκε κάθετα αντίθετους πολλούς από τους αξιωματικούς της Κατεχάκη.

*Περισσότερα στην Ελευθερία του Τύπου που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας