Η πιστή εφαρμογή των νόμων απέναντι σε εγκληματικά φαινόμενα και περιστατικά βίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, σε συνέχεια της αυστηροποίησης των ποινών που θεσμοθέτησε κατά την πρώτη κυβερνητική περίοδο, τώρα έχει μπροστά της το στοίχημα της έκτισης των ποινών όσων εγκληματούν, καθώς το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των όρων των αναστολών, με στόχο σε συγκεκριμένα αδικήματα μέρος της ποινής να τιμωρείται με φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των εμπρησμών, όπου ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, έχει προαναγγείλει πως πλέον οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής τους. Παράλληλα, σχεδιάζονται καίριες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση φαινομένων βίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, με ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση και πρόληψη της εγκληματικότητας και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Η πρώτη παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αύξηση των αστυνομικών που θα υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, καθώς θα περιοριστεί ο αριθμός εκείνων που αποσπώνται στη φύλαξη προσώπων, ενώ η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό τα τμήματα της Αττικής όπου καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, με στόχο τη μείωση φαινομένων μικρής και μεσαίας κλίμακας (κλοπές, ληστείες κ.λπ.).

Τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια έφεραν ξανά στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της οπαδικής βίας, καθιστώντας επιβεβλημένη την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή της. Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρξει κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών, ενδεχομένως και ο αποκλεισμός ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την καταπολέμηση των φαινόμενων οπαδικής βίας εντάσσεται η δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους των οργανωμένων οπαδών στις θύρες και στα εισιτήρια.

Επιπροσθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. θα διενεργεί ελέγχους για τον εντοπισμό αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση επεισοδίων, αλλά και ναρκωτικών, ενώ θα αναλάβει επιχειρησιακές πρωτοβουλίες ούτως ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά βίας από οργανωμένους οπαδούς και εκτός γηπέδων, την ώρα που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα παρακολουθεί στενά τις αναρτήσεις οργανωμένων οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση προσδίδει εξαιρετική βαρύτητα είναι αυτός της φύλαξης των συνόρων και της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι έλεγχοι για παράτυπους μετανάστες και δράση από δίκτυα λαθροδιακινητών, με τους ελέγχους ήδη να ανέρχονται σε εκατό ημερησίως.

Πανεπιστήμια


Αποφασισμένος παρουσιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει δράση για την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ηδη κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία, οπότε αναδιατυπώθηκε η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, τα δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα στους χώρους των ΑΕΙ. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι έφοδοι σε χώρους που τελούν υπό κατάληψη, με την κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε όλους όσοι επενδύουν στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Οσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική, καθώς στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας δεν ανέλαβε έργο σε όλα τα επίπεδα, είναι πιθανό να υπάρξουν παρεμβάσεις, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική στον στόχο της αποκατάστασης της τάξης στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο σοκαριστικός ξυλοδαρμός της 44χρονης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. από τον σύζυγό της στη Λάρισα έφερε ξανά στον προσκήνιο την ανάγκη για πολιτικές πρόληψης και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με το επόμενο διάστημα να αναμένονται νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη στην πρώτη θητεία τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή του panic button, ενισχύθηκαν οι δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους και δημιουργήθηκαν συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Αμεσο Δράση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν επίσης τα Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ., τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 18.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων μπαίνει επίσης η ενδοσχολική βία, με πλέγμα μέτρων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα δημόσια σχολεία, όπου τα φαινόμενα είναι περισσότερο έντονα, ενώ ειδικά για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων.  

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8