Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν είναι απλώς προετοιµασµένη για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασµό, αλλά, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τους τακτικισµούς του Μαξίµου, προκειµένου να δυσχεράνει την αναµενόµενη πρωθυπουργία Μητσοτάκη, έχει τα δικά της σχέδια προς αποτροπή κάθε προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να εφαρµόσουν πρακτικές που, υπό µία έννοια, θα αποτελούσαν και πολιτική ανωµαλία. Πέραν της εκτίµησης στην Πειραιώς ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018 και, εν πάση περιπτώσει, πριν από το τέλος του 2018, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει καταστεί πεποίθηση ότι το Μαξίµου θα θέλει να «παίξει» µε το θέµα της νέας εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Οπως είναι γνωστό, η θητεία του εκλεγέντος το 2015 σηµερινού Πτ∆, Προκόπη Παυλόπουλου, λήγει το 2020.

Στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν περί τα τέλη του 2018 ή το 2019, η Νέα ∆ηµοκρατία, έπειτα από τη µετά βεβαιότητος εκλογή της στην εξουσία, είτε αυτοδυνάµως είτε σε κυβερνητική συνεννόηση µε κάποιο -ή κάποιαάλλο κόµµα του δηµοκρατικού τόξου, θα τελεί ως προς τη θητεία της σε ένα είδος οµηρίας που θα έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η οµηρία αυτή θα έχει ως βασικό άξονα την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

∆ιότι ο µεν Κυριάκος Μητσοτάκης και το τότε κυβερνών κόµµα της Ν.∆. θα θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία για να ολοκληρωθεί ένα κυβερνητικό έργο, πλην όµως θα επικρέµαται ο κίνδυνος, πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, της παρεµπόδισης της εξάντλησής της µε άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. ∆ηλαδή, να επαναληφθεί κάτι ανάλογο που έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αναγκαστικώς οδηγηθήκαµε σε εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόµµα της Κουµουνδούρου. Βεβαίως, δεν επικρατούν οι ίδιες συνθήκες για να προσδοκά σε εκλογική νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε εκλογική αναµέτρηση εξαιτίας της µη ανάδειξης ανώτατου άρχοντος για τη νέα Προεδρική θητεία. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, η Νέα ∆ηµοκρατία εκπονεί το δικό της σχέδιο αντιµετώπισης ενός πολιτικού εκβιασµού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που θα την κρατεί όµηρο σε σχέση µε την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, µελετώντας εισηγήσεις και προτάσεις. Το σχέδιο αυτό εξαρτάται από τον χρόνο των εκλογών, έτσι ώστε η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας να είναι συνεπής προς τη µη υπέρβαση των συνταγµατικών ορίων, ακόµη και αυτών που δεν προδιαγράφονται από τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, αλλά οριοθετούνται από την πολιτική λογική. Ποια είναι µια από τις βασικές προτάσεις που εξετάζονται;

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, θα θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες για την εκλογή, νωρίτερα, του νέου ΠτΔ. Με βάση το άρθρο 32 του Συντάγματος περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή αυτή συγκαλείται τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα απλώς ορίζει το έσχατο χρονικό σημείο έναρξης των σχετικών διαδικασιών, του οποίου δεν πρέπει να γίνει υπέρβαση. Αντιθέτως, δεν προβλέπεται πόσο νωρίτερα επιτρέπεται η εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου, καθώς θεωρείται αυτονόητο ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε έναρξη διαδικασιών εκλογής σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη της Προεδρικής θητείας. Το αμυντικό σχέδιο της Ν.Δ. στις πολιτικές δολιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τη λαμβάνει βεβαίως υπ’ όψιν την αυτονόητη αυτή προϋπόθεση. Για αυτό η πρωτοβουλία Μητσοτάκη, από τη θέση του πρωθυπουργού, θα εκδηλωθεί και με βάση τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές.

Εν πάση περιπτώσει, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν σε εύλογο χρόνο πριν από τη λήξη της Προεδρικής θητείας.Το άλλο σκέλος του αμυντικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας αφορά στον τρόπο παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου, σε κάλπες, και μάλιστα διπλές, δεδομένου ότι μέσα στο 2019 θα πρέπει να διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ετσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένος να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Δηλαδή, θα προτείνει αυτόν ως υποψήφιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα βρεθεί σε δυσχερή θέση, όχι μόνο διότι ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε πρόταση δική του στις εκλογές του 2015 για την ανάδειξη του νέου ανώτατου άρχοντος, μετά τη λήξη της θητείας Παπούλια, αλλά και διότι ο σημερινός ΠτΔ, τον οποίο φέρεται αποφασισμένος να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, έχει ασκήσει με επιμέλεια τα καθήκοντά του, όχι μόνο παρέχοντας τις αναγκαίες νομικές συμβουλές στον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά και με καίριες παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε διεθνείς οργανισμούς έχει αποτρέψει περιπέτειες για τη χώρα.