Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των Θεσμών στην Ελλάδα και υποδηλώνει την πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, σχολιάζει το Politico.   «Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της», είναι ο τίτλος του άρθρου της Μέγκαν Γκριν στο Politico, σχετικά με την ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.  

Ο κ. Γεωργίου διόρθωσε τα εντελώς αναξιόπιστα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, σχολιάζει η αρθρογράφος, και η ανταμοιβή του ήταν η δίωξη και τελικά η καταδίκη, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση «μία παρωδία που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης».   Η Γκριν σημειώνει ότι ο κ. Γεωργίου έγινε «αποδιοπομπαίος τράγος» για τους πολιτικούς τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς, στην προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.  

Πολιτική ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα

«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η δημοσιονομική ανηθικότητα των προκατόχων τους, καλυμμένη από στατιστικό μαγείρεμα, έβαλε τη χώρα σε μπελάδες, τότε πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της και να την βάλουν στον δρόμο της ανάκαμψης», παρατηρεί η αρθρογράφος.  

«Η καταδίκη Γεωργίου εγείρει επίσης ερωτήματα για την ακεραιότητα των ελληνικών Θεσμών. Τέσσερις φορές τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι ο Γεωργίου είναι αθώος, αλλά παρόλα αυτά οι δίκες συνεχίστηκαν. Αυτό υποδηλώνει κάποιο βαθμό πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα, κάτι που οι πιθανοί ξένοι επενδυτές θα παρακολουθούν με ανησυχία», τονίζει η Γκριν.   

Η σύνδεση με την ελάφρυνση χρέους

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι κατηγορίες ενάντια στον κ. Γεωργίου μπορεί ακόμη και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους. «Αλλωστε, αν ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα της χώρας, το σημερινό έλλειμμα και το χρέος είναι πιθανόν αντίστοιχα φουσκωμένα. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί να είναι επιεικείς οι δανειστές;», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. «Είτε η χώρα είναι σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, είτε οι αριθμοί δεν είναι τόσο κακοί και δεν πρέπει να κάνουν χάρη στην Ελλάδα».   Με δεδομένες τις σοβαρές συνέπειες της υπόθεσης κατά του Ανδρέα Γεωργίου, οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν το μάτι σε θεωρίες συνωμοσίας και να αποδεχθούν την ευθύνη για τη μοίρα της χώρας, τονίζει η αρθρογράφος του Politico.  

«Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνεχίζουν να πιέσουν τη χώρα να ενδυναμώσει τους Θεσμούς της και οι Ελληνες πρέπει να συνεχίσουν να επισημαίνουν τις αδυναμίες τους, όπου αυτές επιμένουν. Οι διεθνείς στατιστικοί οργανισμοί πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν τα ελληνικά στοιχεία στα υψηλότερα στάνταρντ και να εγκαλούν την ελληνική υπηρεσία όταν ξεστρατίζει», καταλήγει το άρθρο.  

«Δεν πίστευα ότι τέτοιες δίκες μπορούν να γίνουν σε δημοκρατική χώρα»

Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονας για τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του κ. Γεωργίου, περιγράφει με τον χειρότερο τρόπο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.   Περιγράφει ως επιθετική και εχθρική τη συμπεριφορά στο δικαστήριο και τονίζει ότι δεν θα περίμενε ποτέ τέτοιες «δίκες» σε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.   Στην ανεπίσημη γραπτή αναφορά του, σύμφωνα με τους Financial Times, ο μάρτυρας περιγράφει την υπόθεση ως «μία εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα».  

Στην αναφορά του, που εστάλη σε κάποιους αξιωματούχους της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκαλύπτει την έκταση της ανησυχίας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για αυτή την υπόθεση. «Ηταν απολύτως σαφές ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας», σημειώνει.   Ακόμη, κάνει λόγο για «ανοιχτά απειλητική συμπεριφορά» στο δικαστήριο, για «τρομακτικά εχθρική» ατμόσφαιρα και σημειώνει ότι η διαδικασία διακόπηκε για 45 λεπτά γιατί άνθρωποι ούρλιαζαν κατά την κατάθεσή του. «Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ ότι ''δίκες'' σαν αυτή μπορούν να γίνουν σε δημοκρατική χώρα της ΕΕ», τονίζει.  

Ντομπρόβσκις: Παρακολουθώ τις εξελίξεις με ανησυχία

Την ανησυχία των Βρυξελλών για την καταδίκη Γεωργίου δείχνει και η ανάρτηση του Βάλντις Νομπρόβσκις στο Twitter.   «Είναι σημαντικό ότι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο. Παρακολουθώ τις εξελίξεις με ανησυχία», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.   Η γαλλική Le Monde έδειξε επίσης ενδιαφέρον για την περίπτωση Γεωργίου και γράφει:   «Κατά την θητεία του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ (2010-2015), το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% και το δημόσιο χρέος από το 115,1% στο 126,8%. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι πρόκειται για τους πραγματικούς αριθμούς και ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στο παρελθόν, εκτιμούσε συστηματικά χαμηλότερο το έλλειμμα για να κρύψει την οικονομική κατάσταση της χώρας.   Το 2016, τον Ανδρέα Γεωργίου υπερασπίστηκε δημόσια η Marianne Thyssen, ευρωπαία επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων, η οποία δήλωσε πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος στην περίοδο 2010-2015 ήταν έγκυρα και δόθηκαν με ακρίβεια».  

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα από τους Financial Times τον Αύγουστο του 2016, δήλωνε: «Περπατάμε με το κεφάλι. Αυτοί που έκαναν τις στατιστικές οι οποίες επικυρώθηκαν πολλές φορές από τους διεθνείς θεσμούς σύρονται στη δικαιοσύνη, ενώ δεν ενοχλούνται όσοι είναι υπεύθυνοι για τα ψευδή νούμερα του παρελθόντος».   Το 2009 ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν στην πραγματικότητα 12,7% του ΑΕΠ και όχι 6% (όπως έλεγε η κυβέρνηση Καραμανλή) ωθώντας έτσι τη χώρα σε χρηματοπιστωτική κρίση».