O Κύπριος υπουργός Οικονοµικών, Χάρης Γεωργιάδης, αρχιτέκτονας της στρατηγικής εξόδου της Κύπρου από το Μνηµόνιο, σε αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτει τη συνταγή της επιτυχίας.

«∆εν κρυφτήκαµε πίσω από την τρόικα και δεν “δαιµονολογήσαµε” το Μνηµόνιο», τονίζει. «Αναλάβαµε την ευθύνη και την ιδιοκτησία του προγράµµατος». Για την Ελλάδα, που µπαίνει από το ένα Μνηµόνιο στο άλλο, επισηµαίνει ότι «η βασική αδυναµία σχετίζεται µε την υστέρηση στην υλοποίηση όσων κατά καιρούς είχαν συµφωνηθεί». Αναφέρεται χαρακτηριστικά και «στην τάση που έχουµε εµείς οι Ελληνες να παρασυρόµαστε από τα εύηχα συνθήµατα αντί να ακολουθούµε όσα η κοινή λογική επιβάλλει».

Για την έξοδο στις αγορές της κυβέρνησης Τσίπρα, επισηµαίνει ότι «είναι εξέλιξη θετική, όπως θετική ήταν και το 2014, όταν είχε ξανά επιχειρηθεί», επί κυβέρνησης Σαµαρά. «Αυτό που πρέπει τώρα να διασφαλιστεί είναι ότι η πρόσβαση στις αγορές θα είναι βιώσιµη και διατηρήσιµη», επισηµαίνει και θέτει ως προϋπόθεση «τη συνέχιση της µεταρρυθµιστικής προσπάθειας και των κινήσεων εξυγίανσης της ελληνικής οικονοµίας». ∆ύο κινήσεις θεωρεί αναγκαίες για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

«Τα capital controls είναι προβλήµατα που θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν σύντοµα, ενώ και τα φορολογικά βάρη θεωρώ πως πρέπει να µειωθούν µέσα από την οριστική εξάλειψη των ελλειµµάτων και την εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών, που θα καταστήσει εφικτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις», όπως τονίζει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν.