Τονίζοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει ήδη µεγάλη εµπιστοσύνη και στήριξη για την προσέγγισή του, που οφείλεται στην αξιόπιστη και σοβαρή εργασία του», µιλά αποκλειστικά στα «Π» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέµπερ.

Ο ίδιος επισηµαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει σήµερα µια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα εργασθεί προς όφελος της χώρας. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν», σηµειώνει και αφήνει και άλλες αιχµές σε βάρος του πρωθυπουργού. «Αν και ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικός, είναι σχεδόν εναντίον όλων των αλλαγών που η Ελλάδα χρειάζεται για να γίνει µια “οµαλή” ευρωπαϊκή χώρα», δηλώνει.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού νοµισµατικού ταµείου, ενώ για τις προσπάθειες σχηµατισµού κυβέρνησης στη χώρα του αναφέρει ότι το µήνυµα των Γερµανών στους ηγέτες των Σοσιαλδηµοκρατών είναι «να ενεργήσουν υπεύθυνα και να µη γίνονται λαϊκιστές».    

Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουµε µε ένα σχόλιό σας για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής.  

Επί του παρόντος, η Ελλάδα και οι πιστωτές ολοκλήρωσαν τις συνοµιλίες σχετικά µε την αξιολόγηση για την πρόοδο του προγράµµατος διάσωσης, καταλήγοντας σε συµφωνία ως προς τα δηµοσιονοµικά θέµατα, την ενέργεια, τις µεταρρυθµίσεις στην αγορά εργασίας, τα «κόκκινα» δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό είναι ένα θετικό βήµα. Για εµάς προτεραιότητα είναι να εφαρµοσθούν οι µεταρρυθµίσεις που η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε. Αυτό είναι το κλειδί για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.  

Μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει καθαρή έξοδο στις αγορές;

∆εν χρησιµοποιώ αυτή την έκφραση, γιατί δεν τη θεωρώ κατάλληλη. Αυτό που είναι σηµαντικό είναι να µπορεί η Ελλάδα να δανείζεται χρήµατα από τις αγορές υπό οµαλές συνθήκες. Για να το πετύχει, είναι αναγκαίο να συνεχίσει τις µεταρρυθµίσεις και να βοηθήσει τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τον µεγάλο όγκο των µη εξυπηρετούµενων δανείων. Είναι κρίσιµο για την Ελλάδα να ξανακερδίσει την εµπιστοσύνη των πιστωτών.  

Τι θα συµβουλεύατε την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα;

Η συµβουλή µου είναι η εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η δηµιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, διότι αυτό είναι το κλειδί για να ξανακερδηθεί η εµπιστοσύνη των επενδυτών.    

Εχετε πει ότι το πρόβληµα της Ελλάδας είναι ότι έχει κοµµουνιστή πρωθυπουργό. Μετά τη στροφή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εµµένετε σε αυτή την άποψή σας;  

Χρειαζόµαστε µια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα εργασθεί προς όφελος της Ελλάδας. Αυτό δεν συµβαίνει σήµερα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν.  

Ποια είναι η διαφορά µεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα;  

Ο Τσίπρας διατείνεται ότι εκείνος εκπροσωπεί το καινούργιο και ο Μητσοτάκης το παλιό. Ωστόσο, ο Τσίπρας και το κόµµα του, αν και νέοι στην εξουσία, αποτελούν για πολλούς λόγους την έσχατη προσωποποίηση της κρατούσας φιλοσοφίας της µεταδικτατορικής εποχής. Αν και ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικός, είναι σχεδόν εναντίον όλων των αλλαγών που η Ελλάδα χρειάζεται για να γίνει µια «οµαλή» ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει την ισότητα των ευκαιριών και τις δοµές παροχής πρόνοιας, που στοχεύουν στους πλέον ευάλωτους. Αξιοκρατία στον δηµόσιο τοµέα και έναν ιδιωτικό τοµέα απαλλαγµένο από ακραία φορολόγηση και ασφυκτικές ρυθµίσεις. Επισηµαίνει την ανάγκη επανίδρυσης των θεσµών και µέσα στο κόµµα του αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει ήδη µεγάλη εµπιστοσύνη και στήριξη για την προσέγγισή του, που οφείλεται στην αξιόπιστη και σοβαρή εργασία του.  

Η συζήτηση για το µέλλον της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει, ενόψει των ευρωεκλογών, και ειδικά τώρα, που η έξοδος του Ηνωµένου Βασιλείου συµβαίνει στην πράξη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας γι’ αυτό;  

Ζούµε εξαιρετικές καταστάσεις. Με όλες τις γεωπολιτικές και οικονοµικές αλλαγές που συµβαίνουν στον κόσµο, είναι σαφές ότι κανένα κράτος-µέλος της Ε.Ε. δεν µπορεί να τα καταφέρει από µόνο του. Οι επερχόµενες εκλογές θα εστιάσουν στο κατά πόσο θέλουµε να βλέπουµε το µέλλον µε εµπιστοσύνη, ως µια Ευρώπη που εκφράζεται µε ενιαία φωνή στην πολιτική σκηνή και προστατεύει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ή θέλουµε να δούµε να εξαφανίζεται ό,τι έχουµε χτίσει. Με τις ΗΠΑ να µην είναι πλέον τόσο αξιόπιστος εταίρος όσο κατά το παρελθόν και το Ηνωµένο Βασίλειο να εγκαταλείπει την Ευρώπη, ήρθε η στιγµή να προχωρήσουµε µπροστά µε περισσότερη ολοκλήρωση και συνεργασία στα μεγάλα θέματα, που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες, όπως, για παράδειγμα, η ασφάλεια, η άμυνα, η ανάπτυξη και η απασχόληση.  

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη του αύριο;  

Βλέπω ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει για τον εαυτό της τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να καταβάλει σταθερές προσπάθειες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που θα ισχυροποιήσουν τη χώρα μέσα στην ευρωζώνη. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι μικρότερες χώρες της Ενωσης, όχι μόνο οι μεγαλύτερες, θα έπρεπε να προτείνουν τρόπους για τη μεταρρύθμιση του μέλλοντος της Ευρώπης.  

Πιστεύετε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει ή ήταν ένας εφιάλτης που οριστικά απομακρύνθηκε;  

Νομίζω ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πίσω μας. Κανένας δεν μιλά πια γι’ αυτό. Ωστόσο, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει έναν σταθερό ρυθμό διαρθρωτικών αλλαγών. Το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να βελτιωθεί ριζικά, για να καταστεί ελκυστικό σε επενδυτικά κεφάλαια και νέες τεχνολογίες. Μείζονα ερωτήματα που σχετίζονται με την αποδοτικότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του δημόσιου τομέα θα πρέπει επειγόντως να τεθούν.  

Θα μείνει ή θα φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ευρώπη;

Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ αυτό, αλλά γενικώς θεωρώ ότι σε στιγμές κρίσεων η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι σε θέση να οργανώσει ένα σχέδιο διάσωσης, χωρίς να πρέπει να στηρίζεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για τον σκοπό αυτόν χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.      

«Ηγετική δύναμη η Γερμανία»

Τι μήνυμα έστειλαν στους Σοσιαλιστές οι γερμανικές εκλογές;  

Το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες κατά τις εθνικές εκλογές ήταν ότι πρέπει να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή. Οποτεδήποτε προσπάθησαν να ακολουθήσουν μια πιο ριζοσπαστική πορεία και τη λαϊκίστικη γραμμή των αριστερών συναδέλφων τους στην Ευρώπη, ηττήθηκαν. Οι Γερμανοί πολίτες περιμένουν από το SPD και τους ηγέτες του να ενεργήσουν υπεύθυνα και να μη γίνονται λαϊκιστές. Ελπίζω το SPD να έχει αντιληφθεί αυτό το μήνυμα και να είναι δημιουργικό και ανοιχτό σε κυβερνητικές συζητήσεις. Οι Γερμανοί πολίτες περιμένουν σταθερότητα από τους ηγέτες τους.    

Πιστεύετε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιο σκληρή στάση σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή προοπτική;

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι πολύ καθαρό σχετικά με την Ευρώπη: όλα τα βασικά γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή γραμμή. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, γι’ αυτό είναι δύσκολο ακόμη να πούμε ποια θα είναι η ακριβής θέση της μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της ως καθοδηγητικής δύναμης και πόλου σταθερότητας στην Ευρώπη. Αυτό έχει επίσης εγγυηθεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.  

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της Ευρώπης να προσφέρει πειστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών;  

Η άνοδος των ριζοσπαστικών κομμάτων από αριστερά και δεξιά δεν υπάρχει ειδικά μόνο στην Ευρώπη. Δείτε τι συνέβη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που έχει να κάνει περισσότερο με τις αρνητικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Ο κόσμος τους κλονίζεται, οι αλλαγές στην οικονομία γίνονται τόσο γρήγορα -για παράδειγμα με την ψηφιακή επανάσταση ή τις μεταναστευτικές ροές-, ώστε οι πολίτες να πρέπει αμέσως να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Ο κόσμος μας γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκος και οι λύσεις στα προβλήματα των πολιτών είναι σύνθετες. Τα ριζοσπαστικά κόμματα είναι πολύ καλά στο να περιγράφουν τα προβλήματα και να υποκρίνονται ότι έχουν εύκολες και απλές λύσεις, αλλά ψεύδονται. Δεν έχουν αληθινές λύσεις. Πρέπει να τονιστεί αυτό και να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι προσφέρουμε αληθινές λύσεις στα προβλήματά τους.  

Ποια είναι η σχέση της Ευρώπης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ;

Οι ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Ε.Ε. και θα παραμείνει, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που κάθεται στο Οβάλ Γραφείο. Εντούτοις, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αποφάσεις της αμερικανικής διοίκησης υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν την υπογραφή τους από τη Συμφωνία των Παρισίων είναι πολύ άσχημο νέο για τον πλανήτη μας.

Επίσης ανησυχώ για την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, κάτι το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στην ανάδειξη νέων τάσεων. Επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ όπως κατά το παρελθόν, πιστεύω ότι αυτό είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ωριμάσει και να φροντίσει «τα του οίκου» της. Στην άμυνα, για παράδειγμα, έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη να μεριμνήσει για την ασφάλειά της.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017