Τη μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης ετοιμάζεται να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στην κυβέρνηση, με αιχμή την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων που προστατεύουν διαχειριστές δημοσίου χρήματος από πράξεις που ξεφεύγουν της πολιτικής ευθύνης. Στις προτάσεις που επεξεργάζεται βρίσκονται και συνταγματικά κατοχυρωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, με σκοπό τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης προτάσσει την αποσύνδεση της κυβέρνησης από τη δικαστική εξουσία και πάνω στο κορυφαίο αυτό θέμα επιθυμεί να προκαλέσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε μια «θεσμική αναμέτρηση» για την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας αλλά και τη θωράκισή της. Το πεδίο της μάχης, που είναι το κορυφαίο της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, αποτελεί για τον Κυρ. Μητσοτάκη τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να αποδείξει στους Ελληνες πολίτες τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις καθεστωτικού τύπου αντιλήψεις που, όπως λένε στη ΝΔ, έχει η κυβέρνηση και στη σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία κράτους και κοινωνίας.

Μέσα στην αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχουν και άλλα κορυφαία θέματα, όπως το σύστημα Παιδείας, οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, η εκλογή και ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος και οι αρχές ισότητας των πολιτών. Στην Πειραιώς έχουν διαβάσει τις προτάσεις της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος που συστάθηκε με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο και διαπιστώνουν ότι υπάρχει σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει... αντισυνταγματικά ακόμα και στην αναθεώρηση του ίδιου του Συντάγματος. Για παράδειγμα, προτείνουν να υπάρχουν δημοψηφίσματα για θέματα αναθεώρησης που το ίδιο το Σύνταγμα αναθέτει στην Βουλή και την επιστημονική της διαδικασία.

Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνεται, ακόμα, η κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί αρκετές δεκαετίες το πολιτικό σύστημα και που τελικά, έπειτα από αναθεωρήσεις (η τελευταία το 2010), η Βουλή ενεργεί ως να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό πράξεις υπουργών που φτάνουν και στην παραγραφή τους μετά από δύο κοινοβουλευτικές συνόδους. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η δυνατότητα της Βουλής, όπως στην περίπτωση Καμμένου να εμποδίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με απλή πλειοψηφία που αυτονόητα έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και, άρα, προστατεύει όταν επιθυμεί, τα μέλη της.

Μεγάλο κεφάλαιο στις προτάσεις της ΝΔ αποτελεί και η μεταρρύθμιση για τα θέματα Παιδείας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει απόλυτα στη συνταγματική πρόβλεψη για ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς έτσι θα περιοριστεί και η σημαντική αιμορραγία συναλλάγματος από όσους ούτως ή άλλως επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η χώρα χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό είναι, πάντως, ότι το θέμα αυτό αποτελεί λεπτομέρεια για την αναθεώρηση, αφού το ενδιαφέρον της ΝΔ στρέφεται κυρίως στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με αυτονομία και εκσυγχρονισμό των δομών τους.

Αναβάθμιση του ΠτΔ

Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνεται ακόμα και η αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς, όμως, να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του, όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να στήνεται κάλπη, αν δεν προκύψει Πρόεδρος μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή. Η ΝΔ επισημαίνει, όμως, ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την κυβερνητική θητεία, άρα και να μην προκαλούνται εκλογές, για να τερματιστούν, έτσι, τα μικροκομματική παιχνίδια σε βάρος της σταθερότητας της χώρας. Επίσης, η ΝΔ επεξεργάζεται στην πρότασή της πρόβλεψη ώστε να υπάρχει σταθερή κυβερνητική θητεία και να μην προκαλούνται εκλογές για μη σοβαρούς λόγους. Η Βουλή αυτή έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει διατάξεις που θα εφαρμοστούν από την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές. Οποια πρόταση «περάσει» με 180 ψήφους θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ενώ, αντίθετα, όποια ψηφιστεί τώρα με 151 θα χρειαστεί 181 ψήφους μετά ώστε να αναθεωρηθεί.

Απόπειρα κατάργησης του ΣτΕ και καλλιέργειας διχόνοιας στη ΝΔ

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η κυβέρνηση μεθοδεύει την αποδυνάμωση του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσω της ίδρυσης Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο, ώστε το ΣτΕ να βγάζει αποφάσεις, αλλά να τελούν υπό αναίρεση σε περίπτωση που το ΑΣΔ κρίνει διαφορετικά.

Η πρόταση αυτή κρύβει και πολιτικά κριτήρια εκ μέρους της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη συντήρηση της συνήθους επικοινωνιακής οβίδας με την οποία στηρίζεται εμμέσως ο Κώστας Καραμανλής σε μια προσπάθεια να σπείρουν διχόνοια, σύμφωνα με την ανάγνωση της οδού Πειραιώς, στο εσωτερικό της ΝΔ. Κι αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός στην αναθεώρηση του 2008 είχε συμπεριλάβει στις προτάσεις του το Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς όμως εκτροπές, όπως θυμίζουν στη ΝΔ, με αντιθεσμικές διαδικασίες, όπως τα δημοψηφίσματα, ή απονεύρωση άλλων δικαστικών πυλώνων.

Με αυτή την εικόνα και τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει και τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει να καταθέσει την πρότασή του που θα βασίζεται στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Στις θέσεις της ΝΔ βρίσκεται η πλήρης αποδέσμευση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με κατάργηση της συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των δικαστικών, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια εξάρτησης ή άλλης σχέσης της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία.

Ηδη, μετά το δημοσίευμα για τις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το ΣτΕ προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να διαψεύδει αυτά τα οποία βρίσκονται καταγεγραμμένα στα συμπεράσματα της επιτροπής αναθεώρησης του κόμματός του και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"