Με τον πλέον ηχηρό και εντός θεσμικών ορίων τρόπο , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , απαίτησε σεβασμό στα όργανα της Πολιτείας και της προστασίας της ασφάλειας των πολιτών , για τρίτη συνεχόμενη φορά σε διάστημα μερικών εβδομάδων .

Κατά την παρουσία του χθες σε επιμνημόσυνη δέηση για τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλίππου που έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 2007 στην προσπάθειά του να σβήσει την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τότε στο Πάνειο Όρος, ανάμεσα στα Καλύβια Θορικού και την Κερατέα, εξέφρασε τον σεβασμό του «τόσο για όλους εκείνους που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όσο και για κάθε στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνει καθημερινά ηρωικό, κυριολεκτικώς, αγώνα τιμώντας με εμβληματικό τρόπο την αποστολή του».

Διαφωνώντας ευθέως με τις εμπρηστικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ν. Τόσκα περί «διεφθαρμένης υπηρεσίας» , ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «ο αγώνας των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά το φετινό καλοκαίρι και η σύγκριση των επιδόσεών τους με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, αρκεί για να καταδείξει ότι πρέπει να έχουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας».

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει δημόσια όσο ακούει οποιονδήποτε από τους κυβερνώντες να σπέρνει διχαστικούς λόγους ή να προσπαθεί να βάλλει κατά του Κράτους. Το έκανε ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης . Λίγο αργότερα από τη Ζάκυνθο όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγ. Διονυσίου , προέταξε την αλληλεγγύη των λαών ως τη μοναδική διέξοδο για την ευημερία, «απαντώντας» με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ορισμένων υπουργών να επαναφέρουν τα δεινά του εμφυλίου στο κοινωνικό υπογάστριο.

Και τώρα  με την ανάδειξη της  ύψιστης  αποστολής των πυροσβεστών  και των δασοπυροσβεστών  οι οποίοι  ρίχνονται στις μάχες  με τις φλόγες χωρίς, τις  περισσότερες,  να  διαθέτουν την κατάλληλη  υποδομή και στήριξη.   Ιδίως φέτος στον  Κάλαμο , τα  Κύθηρα , τη Μάνη, την   Κεφαλονιά  και τη  Ζάκυνθο (σς στην πρώτη πυρκαγιά αρχές  Αυγούστου)  οι πυροσβέστες  πάλευαν φωτιά  με   ελάχιστα  μέσα  και  σχεδόν καμιά  εναέρια υποστήριξη.