Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα που έφερε η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Μανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα . Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίηση του καθώς τόσο μέσα από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου όσο και από την ομιλία του στην Πνύκα διεφάνη  η συμπαράσταση της Γαλλικής πλευράς στα τρία σημαντικά θέματα που έχει η χώρα μας προς επίλυση προκειμένου να μπει σύντομα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο που παίζει στην Ευρώπη το ΔΝΤ ξεκαθαρίζοντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι είναι αντίθετος με την εμπλοκή του σε ευρωπαϊκές διασώσεις . Ακόμα επισημαίνουν ότι ο Μανουελ Μακρόν δεν δίστασε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα του χρέους καθώς και στην ανάγκη του τέλους της λιτότητας ενώ τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ .

Οι ίδιοι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση του Γάλλου προέδρου «ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογράμμιζαν την έμφαση που έδωσε ο Μανουέλ Μακρόν στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους.

« Ελπίζω από το 2018 να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να συνεχίσει η αλληλεγγύη να λειτουργεί, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε ελάφρυνση του χρέους.» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας για το θέμα του χρέους.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ακόμα ότι ο Μανουέλ Μακρόν με την ομιλία του στην Πνύκα έκανε ξεκαθαρό ότι η στρατηγική του για την δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Σύμφωνα, με πληροφορίες ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την διάρκεια του τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάμερες, ρώτησε τον πρωθυπουργό, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία που όταν μπήκα σ’ αυτό το δωμάτιο ήταν 27% και ειδικά η ανεργία των νέων που ήταν στο 55%. Έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας στον Γάλλο Πρόεδρο ότι σήμερα η ανεργία ανέρχεται στο 21,2%. Κλείνοντας μάλιστα την συζήτηση σο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι θέλω να δουλέψουμε μαζί γι’ αυτό το θέμα και σε παρακαλώ να το τονίσεις στην ομιλία σου.  

Ακόμα θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Προέδρου της Γαλλίας παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.

Σήμερα η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει μία ουσιαστική συζήτηση με τους επενδυτές για να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και ο τρίτος πυλώνας της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.