Ξεκάθαρο φιλελεύθερο στίγμα αλλά με κοινωνική ευαισθησία έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας στην οποία θα μπορούσαν να περάσουν ακόμη και υπηρεσίες όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων ή υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Τα έβαλε ανοιχτά με τους φοιτητοπατέρες - και της ΔΑΠ, που αποτελεί κομματικό υπογάστριο. Τα έβαλε και με τους συνδικαλιστοπατέρες. Όταν υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών, είναι η θέση του.

Στην ομιλία του δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του πρωθυπουργού και στη συνέντευξη Τύπου έθεσε το θέμα της πολιτικής αλλαγής αλλά σε ήπιους τόνους. Κρίσιμο βήμα στη στρατηγική του αυτή η αλλαγή. Ξόδευε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, προκαλώντας κόπωση στο κομματικό ακροατήριο, για τις εκλογές που δεν έρχονταν. Επίσης είναι δύσκολο το σκληρό ροκ να φέρει ψήφους αφού οι φανατικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν «ακούνε» καμία κριτική και οι δυσαρεστημένοι δεν περιμένουν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους πει πόσο «καταστροφική» είναι η κυβερνητική πολιτική. Τη βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Απαντήσεις θέλουν να ακούσουν. Τι θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ αν γίνει πρωθυπουργός για τα προβλήματά τους. Γιατί πρέπει να τον εμπιστευτούν.

Μία ακόμη αλλαγή στη τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε μια διαφορετική γλώσσα, πιο ανθρώπινη, η οποία ενώ είναι οικεία στους συνομιλητές του δεν έβγαινε προς τα έξω. Κυριαρχούσαν οι αποστεωμένες και συνήθως άνευρες δηλώσεις του από το στούντιο της ΝΔ, οι οποίες δύσκολα μπορούσαν να αποτινάξουν από πάνω του τον ελιτισμό, κάτι που ο Τσίπρας δεν άφηνε ανεκμετάλλευτο.

Επί μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με πολλούς πολίτες, νέους, άνεργους, εργαζόμενους σε ντελίβερι, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, αγρότες. Φάνηκε ότι έμαθε αρκετά. Περιέγραψε στη ΔΕΘ εκτός κειμένου 7-8 μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Επισήμανε ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να πάει μπροστά -πολύ περισσότερο με μια κοινωνία εξαντλημένη από τα οχτώ χρόνια των μνημονίων- αν δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. «Δεν βλέπω μόνο αριθμούς, βλέπω ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, πάντως, χειροκροτήθηκε στα δύσκολα που είπε, παρά το εσωκομματικό και πολιτικό κόστος που έχουν. Κι αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι πολιτευτές της ΝΔ αναζητούν τον ρεαλισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να σπάσει αυγά. Αρκεί όμως να κάνει και ομελέτα. Να μην περάσει κάτω από τον πήχη που έβαλε ο ίδιος στον εαυτό του, γιατί κομματικές αντιστάσεις ήδη καταγράφονται από όσους θίγονται.