Στην ίδια την πραγµατικότητα προσκρούει η προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πείσουν ότι είναι φιλικοί στις επιχειρήσεις. H πολιτική αύξησης των φόρων και η σταθερή µείωση του διαθέσιµου εισοδήµατος, τα capital controls, η υψηλή εταιρική φορολογία, ο περιορισµός της κατανάλωσης, το ασταθές θεσµικό και οικονοµικό περιβάλλον και η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική έχουν δηµιουργήσει ένα αντι-επιχειρηµατικό περιβάλλον, που όχι µόνο δεν προσελκύει νέες επενδύσεις αλλά διώχνει και όσες είναι ήδη εδώ. Έλληνες και ξένοι επενδυτές, πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις είχαν ήδη τροµάξει από τις προεκλογικές διακηρύξεις και οι µεγάλοι διεθνείς όµιλοι ήταν έτοιµοι να τα µαζέψουν την ίδια εποχή που οι καταθέσεις «έκαναν φτερά» από τις τράπεζες.

Όπως αποκαλύπτει το «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η  πολιτική αβεβαιότητα και η αγωνία του Grexit ήταν ό,τι χειρότερο για κάθε επιχειρηµατικό σχεδιασµό, ενώ τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονοµία που ακολούθησε έκαναν µεγάλους ξένους οµίλους αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις να φύγουν από την Ελλάδα. Έτσι, το 2015 ήταν η χαλυβουργία Hellenic Steel, θυγατρική της ιταλικής ILVA, που έκλεισε οριστικά, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε και η αποχώρηση της πολυεθνικής Groupon, καθώς οι επικεφαλής της δεν διέβλεπαν πλέον προϋποθέσεις επικερδούς λειτουργίας στο άµεσο µέλλον. Τους πρώτους µήνες του 2016 τη σκυτάλη των αποχωρήσεων πήρε η πολυεθνική εταιρεία Bolton Group, µε έδρα την Ιταλία.

Ακολούθησε ένα ακόµη γνωστό όνοµα, η Bacardi Ηellas, θυγατρική της οµώνυµης πολυεθνικής, η οποία αποφάσισε να τερµατίσει την αυτόνοµη παρουσία της στην Ελλάδα και να παραχωρήσει τη διανοµή των προϊόντων της σε τρίτους. Η συνέχεια, τον Μάρτιο του 2016, ανήκει στον γερµανικό όµιλο ContiTech -ο οποίος, µεταξύ άλλων, παράγει και τα γνωστά ελαστικά Continental- που αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα της βιοµηχανίας µεταφορικών ταινιών ΙΜΑΣ, µιας εταιρείας µε ιστορία 44 ετών στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε 138 εργαζοµένους. Άλλες πάλι πολυεθνικές επέλεξαν να περιορίσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Θύµα της κρίσης και της πτωτικής ελληνικής αγοράς και η πολυεθνική PepsicoΗΒΗ, η οποία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα.

Η FrieslandCampina το 2016 ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από την αγορά του φρέσκου γάλακτος. Η Samsung ήδη από το 2015 µείωσε τη διοικητική παρουσία της στην Ελλάδα και η δραστηριότητά της εδώ συντονιζόταν από το εξωτερικό, ενώ το παράδειγµά της ακολούθησε το 2016 και η LG και πλέον η παρουσία της στη χώρα µας διοικείται από την Ιταλία. Επίσης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η Socar αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του ∆ΕΣΦΑ, η συµφωνία για τα 14 αεροδρόµια έκλεισε µε δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ η µάχη του κ. Σπίρτζη µε τους επενδυτές συνεχίζεται µε τα δύο νέα νοµοσχέδια που ετοιµάζει για τα υδροπλάνα και την UBER, µε τα οποία επιδιώκει να πάρει πίσω τις άδειες υδατοδροµίων της Hellenic Seaplanes και να διώξει την Uber από την Ελλάδα.