Σε θέση απολογούμενου βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος δέχθηκε σήμερα το άγριο σφυροκόπημα από την ΝΔ που κατέθεσε ερώτηση με θέμα την «Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό».

Ο υπουργός Ναυτιλίας στην σκιά του ανασχηματισμού, αλλά και υπό το βάρος των επικίνδυνων διαστάσεων που έχει λάβει για το οικοσύστημα, την κοινωνία, και την οικονομία η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σε θέση άμυνας καθώς για άλλη μια φορά επιχείρησε, απολογούμενος για το έγκλημα του Σαρωνικού να υπερασπιστεί αγωνιωδώς τη θέση του αλλά και να πείσει το κοινοβούλιο ότι ο ίδιος και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν φέρει την ευθύνη.  Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος την δύσκολη θέση του έριξε τους τόνους και από το απόλυτο «δεν θα παραιτηθώ ποτέ» τώρα πέρασε στο «άλλος θα κρίνει εάν πρέπει να παραιτηθώ».   

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής επιμένοντας στην θέση του κατήγγειλε πολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος του και εις βάρος της κυβέρνησης.   Ο κ. Κουρουμπλής μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη την επόμενη ημέρα του ναυαγίου. Διευκρίνισε όμως :«Δεν πήγα στο Λονδίνο την Κυριακή αλλά την Δευτέρα. Παραδέχτηκε ωστόσο «εάν ήμουν εδώ, θα το είχα στεγανοποιήσει ενδεχομένως πιο νωρίς». Ωστόσο, κατήγγειλε το ξαφνικό ενδιαφέρον της ΝΔ για το υπουργείο Ναυτιλίας, εκφράζοντας το παράπονό του ότι ούτε ένας από τη ΝΔ, δεν του τηλεφώνησε για να μάθει πληροφορίες γι’ αυτό.

Στη συνέχεια επιχειρώντας να υπερασπιστεί την θέση του επανέλαβε μια σειρά από χρονικά γεγονότα σχετικά με το πώς έγινε το ατύχημα, και την αντίδραση του Υπουργείου Ναυτιλίας, επιμένοντας ότι «ήταν άμεση η αντίδραση του υπουργείου και κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει εκείνη την στιγμή και με βάσει το σχέδιο που υπάρχει στο υπουργείο».

Ο κ. Κουρουμπλής  εμφανώς πιεσμένος για τις απαντήσεις που έπρεπε να δώσει, κατήγγειλε τους βουλευτές της ΝΔ – οι τοποθετήσεις των οποίων είχαν προηγηθεί – ότι κάνουν τον «ξερόλα» κι ότι θα έπρεπε να έρθουν σήμερα στη Βουλή, «διαβασμένοι».

Βρισκόμενος σε θέση άμυνας ο κ.Κουρουμπλής καθ’ όλη την διάρκεια της «απολογίας» του στη Βουλή τόνισε: «Βρήκατε την ευκαιρία να χτυπήσετε τον Κουρουμπλή και την κυβέρνηση». Σύγκρινε μάλιστα το ναυάγιο της Ελευσίνας με αυτό της Σαλαμίνας και διευκρίνισε ότι «εμείς δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών για την απορρύπανση», ενώ παρέθεσε στοιχεία με βάση τα έγγραφα του τελωνείου για το πόσους τόνους πετρέλαιο και μαζούτ είχε το πλοίο. Για τις ποσότητες της απάντλησης μέχρι σήμερα, σύστησε στο σώμα υπομονή μέχρι να γίνει η σχετική ενημέρωση. 

Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του εμφανίστηκε και ως… κατήγορος απέναντι στο ενδιαφέρον της ΝΔ. σημειώνοντας «γνωρίζετε ότι υπάρχει ναυάγιο στην Ελευσίνα με πλοίο που έχει 4.000 τόνους μαζούτ;» «Γιατί εσείς που συγκρούεστε υποτίθεται με τα συμφέροντα δεν φέρατε ούτε μια σχετική διάταξη στη Βουλή; Τώρα που θα φέρουμε την σχετική διάταξη ελπίζω να την ψηφίσετε».   

Με ορολογία απολογούμενου η δευτερολογία του Κουρουμπλή

Στην δευτερολογία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχείρησε να απαντήσει στις αιχμές που άφησαν κατά τις δευτερολογίες του οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. «Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», είπε σε απόλυτη ορολογία απολογούμενου ο κ. Κουρουμπλής , σε μια προσπάθεια να παραθέσει τις αναγκαίες δικαιολογίες για να υπερασπιστεί τη θέση και  του σύστησε «αυτοέλεγχο» στη Νέα Δημοκρατία. Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους απευθύνθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Έρχεστε εδώ και λέτε ψέματα και μετά βγαίνετε να πείτε ότι εγώ είμαι ψεύτης». Παρουσιάζοντας μάλιστα το έγγραφο  της EMSA, ανέφερε ότι το κοντινότερο πλοίο θα έκανε τρεις ημέρες για να φτάσει στην Ελλάδα».

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ο υπουργός μίλησε για αθλιότητες που έγιναν εναντίον του. «Ειπώθηκαν τόσα πολλά, αλλά το ψέμα είναι κοντό. Έπρεπε να εμφανιστείτε εδώ καλύτερα προετοιμασμένοι. Απευθυνόμενος προς την  κ. Μπακογιάννη που μίλησε για πολιτικές ευαισθησίες  ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Εγώ δεν είναι γιος πρωθυπουργού, ενός αγρότη από την Αιτωλοακαρνανία είμαι. Κι έφτασα εδώ μέσα από αγώνες και θυσίες».  

 Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής άφησε την ψυχραιμία την οποία ζήτησε ο ίδιος να επικρατήσει στην αρχή της ομιλίας του για την σημερινή συζήτηση και κατήγγειλε σειρά παραλείψεων που αφορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Δεν θέλατε να θίξετε τα συμφέροντα γι’ αυτό δεν κάνατε τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά   Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι «ετοίμασα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητώ να επανεξεταστούν όλες οι αθωωτικές αποφάσεις περί λαθρεμπορίου των τελευταίων δέκα χρόνων. Θα αποσταλούν την Δευτέρα σε όλα τα κόμματα να δω ποιοι θα την συνυπογράψουν να την καταθέσουμε όλοι μαζί».

Επεσήμανε δε ότι «Όλη αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν γίνονται τέτοια ατυχήματα μόνο στην Ελλάδα. Από εκεί πέρα θα γίνει ο έλεγχος και για τις ευθύνες όλων μας. Θα χρειαστεί όμως και ένα σχέδιο για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δεσμεύομαι να το φέρω για να συμπληρώσουμε όλοι και να έχουμε ένα λιγότερο γραφειοκρατικό σχέδιο αντιμετώπισης».  

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ που προηγήθηκαν

Πλακιωτάκης: Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη

Ο βουλευτής της ΝΔ. κ. Πλακιωτάκης, ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα της Βουλής, κατέθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες κρίσιμες ώρες του ναυαγίου, το σχεδιασμό του υπουργείου, τις ευθύνες και τις εντολές που υπουργού κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων  πότε ενεργοποιήθηκε το εθνικό σχέδιο κατά της ρύπανσης, που θα ενεργοποιούσε όλους τους κρατικούς και τους ιδιωτικούς φορείς. Σημείωσε δε ότι τελικά δεν είναι γνωστό στο υπουργείο η ακριβής ποσότητα του πετρελαίου του πλοίου, τελικά τι ποσότητες μετέφερε το πλοίο; Πώς μπορεί κανείς να περιμένει επιτυχή έκβαση της επιχείρησης όταν δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Κι εσείς περιχαρής βγαίνετε τη Δευτέρα και λέτε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αναφερόμενος στο θέμα αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου ο κ. Πλακιωτάκης αναρωτήθηκε ποιος κάνει κουμάντο στο Υπουργείο και αν μπορεί να έχει τον έλεγχο του υπουργείου ο κ. Κουρουμπλής.    

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε τον υπουργό Ναυτιλίας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σημειώνοντας «σαφώς ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά έχει την απολιτική».

Ντόρα Μπακογιάννη: Ευθύνες έχει και ο κρυμμένος Πρωθυπουργός

Την ανάληψη πολιτικών ευθυνών τόσο από την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας, όσο και από τον Πρωθυπουργό ζήτησε η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη που ξεκίνησε την ομιλία της στο βήμα της Βουλής, με αναφορά και στην πρώτη αντίδραση του κ. Κουρουμπλή– που αποκάλυψε σήμερα και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» - ότι δηλαδή ο κ. Κουρουμπλής ενημερώθηκε για το ναυάγιο αλλά… προφανώς δεν κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι και έπειτα  πήγε στη ΔΕΘ για να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό συνεχίζοντας ωστόσο το πρόγραμμά του για το ταξίδι του στο Λονδίνο.

Η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε την συμπεριφορά του κ. Κουρουμπλή σημειώνοντας: Δεν κατάλαβε ο υπουργός τι ακριβώς έγινε. Έγινε το ναυάγιο αλλά ακολούθησε το πρόγραμμά του κανονικά. Μπήκε στο αεροπλάνο και έφυγε. Και κατά την απουσία του έχει γίνει η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Αναφερόμενη στο θέμα των ευθυνών η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Ποιος θα αναλάβει τελικά την ευθύνη; Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι δεν ξέρουμε πόσο πετρέλαιο έχει το πλοίο; Δεν κινητοποιούμε κανένα και φωνάζουμε ένα άλλο πλοίο, με λαθραίο πετρέλαιο να κάνει την απάντηληση. Αυτά ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται. Είναι ποτέ δυνατόν να είναι αυτή η αντίδραση ενός πολιτικά ευαίσθητου ανθρώπου. Είναι δυνατόν να μην λέει αναλαμβάνω την ευθύνη.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, έχω δει πολλούς πρωθυπουργούς να κρύβονται, αλλά με τέτοια ταχύτητα πρωθυπουργός να κρύβεται δεν έχω δει ποτέ».  

Τραγκάκης: Είστε ανίκανοι και δεν πρέπει να είστε σ’ αυτή τη θέση  

Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο βουλευτής Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή κατέθεσε επίσης σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση και την αντίδραση του υπουργού, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό τόνισε: «Είστε ανίκανοι και δεν πρέπει να βρίσκετε σ’ αυτή τη θέση»,  ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ευθυνών, ο κ. Τραγκάκης, σημείωσε: Θέλετε να ρίξετε την ευθύνη στο Λιμενικό. Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι υπάρχουν Επίκουροι Καθηγητές, εσείς είστε Επίκουροι Υπουργοί».

Κλείνοντας το κ. Τραγάκης ανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων. «Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα πρέπει να μας απασχολήσει όλους».  

Βαρβιτσιώτης: «Έχετε γίνει περίγελος»  

«Υπάρχει ένας κύκλος τεραστίων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό έχει αποδείξει η υπόθεση αυτού του ναυαγίου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και ζήτησε από τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή να αναλάβει την ευθύνη ουσιαστικά για την υπόθεση αυτή. Αναφερόμενος στις παραλείψεις του υπουργείου ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων των επαγγελματιών, των ψαρών, αλλά και των Δήμων. «Δυστυχώς η ανικανότητά σας δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι κάνετε άστοχες δηλώσεις και έχετε γίνει ο περίγελος του κόσμου, αλλά και στο πώς αντιμετωπίσατε την κρίσιμη αυτή κατάσταση. Ναυάγια θα γίνονται.

Δεν είπαμε ποτέ ότι ένας υπουργός φταίει γι’ αυτά. Αλλά ένας υπουργός κρίνεται από τον τρόπο, την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την εγρήγορση και πάνω απ όλα την αλήθεια που λέει στην κοινή γνώμη». Κλείνοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Αν ήταν ο Τσίπρας στην αντιπολίτευση, αυτή την στιγμή θα ήταν σε καϊκάκι στο Σαρωνικό με ταμπέλα που θα έγραφε «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS».

Σκρέκας: «Χάσατε τον έλεγχο της κατάστασης, αναλάβετε την ευθύνη σας»

Την άγνοια αλλά και την σύγχυση που επικρατεί ακόμη και σήμερα στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας για το έγκλημα στο Σαρωνικό κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας. Καταθέτοντας σειρά ερωτημάτων από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων:  «Υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος; Από ποιόν θα εκπονηθεί; Έχει γίνει εκτίμηση του συνολικού κόστους; Του κόστους μακροχρόνιας αποκατάστασης του περιβάλλοντος;».

Τέλος, σημείωσε ότι «Είναι φανερό ότι η κατάσταση σας ξέφυγε από τον έλεγχο. Το ομολογήσατε ο ίδιος. Παραδεχθήκατε ότι δεν το περιμένατε. Γιατί; Ποιος σας οδήγησε σε λάθος εκτιμήσεις, πώς παρασυρθήκατε για ένα συμβάν που έφερε τέτοια καταστροφή στη χώρα; Ή θα αποδώσετε ή θα αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Κατσαφάδος: Επιφανειακοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Τις παλινωδίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος σχετικά με τη διαχείριση της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής που έγινε στην Αττική. «Πώς γίνεται ένα πλοίο να κρίνεται αξιόπλοο αλλά καμία εταιρεία να μην το ασφαλίζει; Έχει ξεκινήσει ΕΔΕ για τα στελέχη του υπουργείου που έδωσαν την άδεια;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που απεύθυνε ο κ. Κατσαφάδος από το βήμα της Βουλής προς τον κ. Κουρουμπλή.

Τέλος, σημείωσε: «Διακρίνω ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ρύπανσης είναι μόνο επιφανειακοί» .

 Κουμουτσάκος: Με αυθάδεια και κυνισμό αρνείστε να αναλάβετε ευθύνες

  «Το 8ωρο απραξίας που παρατηρήθηκε την πρώτη στιγμή του ναυαγίου  και οδήγησε στην εγκληματική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Σαρωνικός θα σας ακολουθεί  είτε παραιτηθείτε, είτε παραμείνετε γαντζωμένος την καρέκλα σας», τόνισε ο Βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.  

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Κουρουμπλή τόνισε: «Παραιτηθείτε κ. Κουρουμπλή, είναι ηθική και πολιτική σας υποχρέωση. Διασώστε έστω και τώρα, ό,τι μπορείτε από το ναυάγιό σας».    

Γεωργιάδης: Είναι γελοίο να κάνει ο Κουρουμπολής κριτική στο παλαιό πολιτικό σύστημα  

Την παραίτησή του υπουργού Ναυτιλίας ζήτησε και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας «κ. Κουρουμπλή πρέπει να παραιτηθείτε. Και είναι ντροπή που κανείς από τους συντρόφους σας στο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οικολογικές ευαισθησίες δεν έχει ζητήσει ακόμη την παραίτησή σας». Ο κ. Γεωργιάδης σύστησε στον κ. Κουρουμπλή να μην επιμένει ότι όλα έγιναν τέλεια από τον ίδιο. «Αν όλα έγιναν τέλεια και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, τότε με αυτή την ηγεσία στο υπουργείο Ναυτιλίας και μ’ αυτή την κυβέρνηση, δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως: «Δεν σας κατηγορούμε ότι εσείς έχετε την ευθύνη για το ναυάγιο, αλλά για τον τρόπο που χειριστήκατε την κρίσιμη κατάσταση» σημείωσε ο  Άδωνις Γεωργιάδης και τόνισε: «Αναλάβετε επιτέλους την ευθύνη. Είναι γελοίο να το κάνετε εσείς κριτική στο παλαιό πολιτικό σύστημα και στις παλαιότερες από εσάς κυβερνήσεις, γιατί είστε ο ίδιος μέλος του παλαιού πολιτικού συστήματος. Σταματήστε γιατί γίνεται περισσότερο ρεζίλι».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε δε, πως υπήρχε πλοίο του EMSA στην περιοχή από το μεσημέρι της Δευτέρας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

 

Άδωνις σε Κουρουμπλή: «Και τώρα ρε ζήτα μου συγνώμη»  

Με ένταση ήταν η δευτερολογία του Άδωνι Γεωργιάδη καθώς ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο θέμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την σύναψη συμβολαίου για το οποίο είχε καταγγελθεί ο ίδιος από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Πριν λίγες ημέρες όμως σε πρωτοσέλιδο της Αυγής, πανηγύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της σύμβασης του Τσίπρα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και τώρα ρε σήκω και ζήτα μου συγνώμη αν φοράς παντελόνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης σύστησε στον κ. Κουρουμπλή  να μην ξαναπεί τις λέξεις «ναυάγιο» και «ψέματα».  Και συμπλήρωσε: «Το μόνο καλό που κάνατε είναι ότι ξεμπροστιάσατε τους οικολόγους Συριζαίους».

Συνεχίζοντας την επίθεση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας στην Ντόρα Μπακογιάννη, ότι ο ίδιος έγινε υπουργός μέσα από τους κοινωνικούς του αγώνες. «Υπουργός γίνατε μέσα από τα  χιλιάδες ρουσφέτια, ο πρώτος ρουσφετάκιας του ΠΑΣΟΚ ήσασταν, όταν διατελέσατε Γ.Γ. υπ. Υγείας και μοιράζατε επιδόματα για να γίνεται βουλευτής». Τέλος, καταγγέλλοντας την στάση του υπουργού και την εμμονή του να αποδίδει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε: «Οι προηγούμενοι δεν τα έβαλαν με τα συμφέροντα είπατε κ. Κουρουμπλή. Δύο χρόνια υπουργός με τους προηγούμενους ήταν και ο συγκυβερνήτης σας ο Πάνος ο Καμμένος. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και τον Καμμένο; Ή όχι; Για τέτοιους παραλογισμούς μιλάμε προκειμένου να βγάλετε από πάνω σας τους  εξευτελισμούς που έχετε υποστεί».  

Λοβέρδος: Τα έχετε χαμένα κ. Κουρουμπλή, είστε ένα ηθικό ναυάγιο

«Είστε υπουργός Ναυτιλίας, η μέριμνά σας είναι καθαρίσει η περιοχή. Η αντιφατικότητά των δηλώσεών σας δείχνει ότι τα έχετε χαμένα» τόνισε ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα ψευδοκόμμα».   Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε την προχειρότητα του υπουργείου και την κυβέρνηση γιατί δεν είχε οργανώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. «Είχατε λάθος ενημέρωση και κανένα σχέδιο. Αντί να πείτε έχω ευθύνη γι’ αυτό το θέμα, που σημαίνει και ότι οδηγείστε στην παραίτηση, αντίθετα εσείς τώρα αποδίδεται την ευθύνη σε άλλους. Ψελλίζατε δεν μιλάτε. Η πολιτική ανυποληψία είναι πια το πρόσημο του κόμματός σας», υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  

Ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τον κ. Κουρουμπλή ανέφερε: «Είστε ένα ηθικό ναυάγιο, από το ποίο δεν φροντίζεται με την παραίτησή σας να διασώσετε το κύρος των πολιτικών σας συντρόφων.»

Αιχμές Θεοχαρόπουλου

Στις αιχμές του κ. Θεοχαρόπουλου ότι ο υπουργός Ναυτιλίας επιχειρεί να αποποιηθεί την ευθύνη του μεταθέτοντας αυτή σε διοικητικούς παράγοντες, όπως το Λιμενικό Σώμα, αλλά και στην εκτίμησή του ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή, από την Δευτέρα στις 11 του μήνα είναι καθημερινά παρόντες επιθεωρητές. Ανοίξαμε διάλογο με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα έχουμε αποτελέσματα περίπου σε ένα μήνα».

Συμπλήρωσε ότι «Η μόνη που δεν φέρει την ευθύνη είναι κοινωνία» και πως «Η αρχική μας σκέψη είναι προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Θα είμαστε δίπλα σε όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα». Κάλεσε δε τον κ. Θεοχαρόπουλο να λάβει τις απαντήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει με την κατάθεση της επερώτησης της Ν.Δ.  

Δημήτρης Καμμένος: Μέχρι να επιλυθεί η  κρίση δεν παραιτείται κανένας

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν όπως αναμένονταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ παραδέχθηκε την δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση του Σαρωνικού ωστόσο υπογράμμισε ότι ο κ. Κουρουμπλής σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να παραιτηθεί. «Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη και δύσκολη αυτή κατάσταση. Όταν κορυφώνεται μια κρίση δεν φεύγει ποτέ ο επικεφαλής. Ποτέ. Πρέπει να υπάρχει ηγέτης μέχρι την επίλυση της και μετά να αναρωτηθούμε και να αναζητήσουμε ευθύνες».

Ο κ. Καμμένος συνέχισε μάλιστα τονίζοντας: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες παντού και σε όλη την ιεραρχία. Να το λύσουμε το θέμα διαχρονικά και να μην ξαναμπαλώσουμε τις καταστάσης. Το μπάλωμα μας έφερε μαύρο και μαζούτ».    

Ο κ. Καμμένος ωστόσο επισήμανε ότι ο εάν διαπιστωθεί ότι υπήρχαν λαθραία καύσιμα στο Αγία Ζώνη ΙΙ  τότε προειδοποίησε ότι δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ για αποζημίωση.  

Γιώργος Αμυράς: Υπάρχουν κι άλλα ναυάγια-βόμβες κι απλά το αναφέρετε;

 Η «ενημέρωση» που έκανε στο σώμα ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την διάρκεια της απολογίας του, περιείχε και μια αποκάλυψη, η οποία προβλημάτισε το βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργο Αμυρά. Ο βουλευτής από το βήμα της Βουλής αναρωτήθηκε ποια είναι τα ναυάγια που επικαλέστηκε ο κ. Κουρουμπλής, ένα στην Ελευσίνα με 4.000 τόνους πετρέλαιο που δεν έχει απαντληθεί και δεκάδες άλλα στον Πειραιά. Ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό να του πει το σχέδιο που έχει το υπουργεία για τα ναυάγια αυτά προκειμένου να μην γίνουν νέες οικολογικές βόμβες.  

Τέλος ο κ. Αμυράς, αναρωτήθηκε πού βρίσκονται οι οικολόγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κι αν είναι ικανοποιημένοι από την διαχείριση της κατάστασης. «Αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται και  στις ψήφους δύο οικολόγων βουλευτών, είναι ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση που είχε η συγκεκριμένη κρίση; Εάν ναι, είναι σοβαρό».   Όσον αφορά το θέμα της παραίτησης του κ. Κουρουμπλή ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής από το υπουργείο. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, αφαιρώντας του αρμοδιότητες, του πήρε το υπουργείο».