Στη σκιά των γερμανικών εκλογών, όπου τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα μπερδεμένα και η συγκρότηση μιας νέα κυβέρνησης δείχνει να είναι μια δύσκολη εξίσωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανάμεσα στα πολλά και δύσκολα θέματα που έχουν να συζητήσουν οι δυο πλευρές αναμένεται να προστεθεί και το θέμα των γερμανικών εκλογών, καθώς, όπως δείχνουν όλα, ο μεγάλος αντίπαλος και πάλαι ποτέ υποστηρικτής του Grexit Β. Σόιμπλε θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς κανείς ωστόσο να ξέρει ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Το σενάριο που θέλει σχηματισμό κυβέρνησης από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους μοιάζει να είναι το πιο λογικό αλλά όχι και το πιο καλό για την Ελλάδα, καθώς οι Φιλελεύθεροι δεν βλέπουν με θετικό μάτι το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το Grexit δεν έχει βγει από τη ρητορική τους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το FPD έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ποιος θα είναι ο νέος «τσάρος της οικονομίας» και αν θα προέρχεται από τις δικές του τάξεις, τα πράγματα μοιάζουν να γίνονται ιδιαίτερα προβληματικά για την κυβέρνηση.

Η συμμετοχή φυσικά των Πρασίνων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα θετικό στοιχείο για τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που θα θελήσουν να βάλουν βέτο για τη μη τοποθέτηση νεοφιλελεύθερου προσώπου στη θέση του υπουργού Οικονομίας.

Φυσικά, το κόμμα της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), που, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αποτέλεσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο την κομματική δύναμη που στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού, θα ήταν ο απόλυτος σύμμαχος και συμπαραστάτης στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέρα πάντως από τα αποτελέσματα των εκλογών, η κυβέρνηση έχει να συζητήσει με τον Γέρουν Ντάισενμπλουμ και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου. Ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες είχε τονίσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, γεγονός που αξιολογήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως ένα θετικό μήνυμα.

Φυσικά, και αυτήν τη φορά μένει να δουν στην κυβέρνηση με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.