Να ψηφίζεις χωρίς ευθύνη
Πρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού;
Κατά της Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της κεντροαριστεράς καταφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τις Βρυξέλλες. «Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία» φέρεται να είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς».
Ως απόγονος ιστορικού στελέχους της παράταξής της, η Φώφη Γεννηματά είναι λογικό να εμπιστεύεται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς – παρά την εμφανή κρίση την οποία περνούν εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ. Όμως, άθελά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέδειξε κάτι πιο σημαντικό από την απλή αντιπαράθεση μεταξύ ανταγωνιστικών υποψηφίων για διαδικαστικά ζητήματα.
Την αφορμή για τη δήλωση πήρε από νέους επιστήμονες που συνάντησε στις Βρυξέλλες, οι οποίοι τον ρώτησαν αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για την κεντροαριστερά. Το θέμα δεν απασχολεί μόνο τις εσωκομματικές εκλογές. Είχε τεθεί και παλαιότερα, από μέλη του Ποταμιού και άλλων κομμάτων που ζητούσαν πέρα από την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και την επέκταση του δικαιώματος ψήφου ακόμα και στους ομογενείς.
Υπόρρητα, τον επικεφαλής του Ποταμιού απασχολεί η στρατηγική του «Brain Gain», της προσπάθειας να αποτραπεί και να αναστραφεί η διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας («Brain Drain») προς άλλες, πιο εύρωστες οικονομίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι λογικό ότι οι αποδημούντες που επιθυμούν να επαναπατριστούν θα ζητούσαν πρώτα ένα πιο ευνοϊκό για τους ίδιους πολιτικό περιβάλλον.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά – και όχι επειδή οι πολιτικές διαθέσεις στη διασπορά κάθε άλλο παρά ομοιάζουν σ' αυτές της ελληνικής κοινωνίας. Το ερώτημα που ελάχιστα τίθεται σ' αυτές τις συζητήσεις ανήκει στη σφαίρα προβληματισμού γύρω απ' την ίδια τη φύση της δημοκρατίας. Μπορεί να στηριχθεί ένα πολίτευμα σε μία ψήφο χωρίς συνέπειες; Ή μήπως είναι η ίδια η ελαφρότητα του να αποφασίζεις για την πολιτική ηγεσία χωρίς καμία ευθύνη που σε συνδυασμό με τον εθνικιστικό ρομαντισμό της διασποράς οδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού συχνά στην πλειοδοσία της ακροδεξιάς;
Ας μην ξεχνάμε ότι αν ψήφιζαν οι Έλληνες του εξωτερικού, ο Αρτέμης Σώρρας είναι πιθανό να είχε βρεθεί πρώτα στο κοινοβούλιο, προτού οδηγηθεί στη φυλακή.