Η τρίτη αξιολόγηση, παρά τα ευχολόγια, είναι πολύ πιθανό να λάβει άσχηµη τροπή για την ελληνική κυβέρνηση. Από τη µία, η καθυστέρηση στον σχηµατισµό της γερµανικής κυβέρνησης πηγαίνει πίσω και τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων από τα κλιµάκια των δανειστών. Από την άλλη, η διαφαινόµενη αποχώρηση του Β. Σόιµπλε από το γερµανικό υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να φέρει τον Ευ. Τσακαλώτο απέναντι σε έναν νέο υπουργό από τους Φιλελευθέρους, µε πιο σκληρή ατζέντα για επίτευξη πλεονασµάτων και τήρηση δηµοσιονοµικών στόχων, την ώρα που στο γερµανικό κοινοβούλιο υπάρχουν δύο κόµµατα που έχουν στα προγράµµατά τους σκληρή στάση για την Ελλάδα, ακόµα και προσωρινό Grexit. Στη δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση πρέπει να προστεθεί και η πιθανότητα λήψης µέτρων µέσα στο 2018, κάτι που δεν είναι πλέον φήµη, αλλά έχει αποτυπωθεί και σε επίσηµες δηλώσεις. Το ∆ΝΤ, µέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόµενο λήψης νέων µέτρων µέσα στο 2018, ενώ ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόµας Βίζερ προχώρησε ένα βήµα παραπέρα, τονίζοντας ότι ίσως χρειαστούν νέα µέτρα το 2019 και το 2020.

Έτσι, ο ορίζοντας του τέλους του προγράµµατος, το οποίο προσδιορίζεται για τον Αύγουστο του 2018 και είναι κοµβικό σηµείο στην κυβερνητική ρητορική, δεν είναι απίθανο να αναθεωρηθεί και να τοποθετηθεί νωρίτερα, λόγω κακής εξέλιξης στο επίπεδο των ευρωπαϊκών συσχετισµών και των διαπραγµατεύσεων, φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Παρακολουθώντας τις παραπάνω εξελίξεις, η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να διαµορφώσει ευνοϊκές για την ίδια συνθήκες στην κοινωνία, προκειµένου, σε περίπτωση που οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να δροµολογήσει τις διαδικασίες για πρόωρες κάλπες. «Μην απορήσετε αν ο Τσίπρας επιλέξει να προχωρήσει σε εκλογές εντός του 2018 και πιθανόν τον Μάρτιο», αναφέρουν πηγές που αναλύουν τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου.

Στην κατεύθυνση αυτή, αρκετά υπουργεία έχουν ξεκινήσει προγράµµατα διορισµών και προσλήψεων, ενώ µε νοµοθετικές ρυθµίσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να τραβήξει µε το µέρος της µεγάλες κοινωνικές οµάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το νοµοσχέδιο για την αγορά των ταξί, που προωθεί το υπουργείο Υποδοµών, και το οποίο «κλείνει» την αγορά ακόµη περισσότερο, ενώ περιορίζει κάθε τύπο εταιρείας που δεν αποτελεί µέρος του συνδικάτου των ταξί. Πρακτικά, το νοµοσχέδιο θέτει περιορισµούς οι οποίοι στερούν µεγάλο µέρος της ευελιξίας που παρέχουν εταιρείες τύπου Beat, ενώ εξοµοιώνει µε την Uber τις εταιρείες τύπου Beat και τα ραδιοταξί. Αντίστοιχα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διά του ΕΛΓΑ «χάρισε», σύµφωνα µε τη Ν∆, στην ΠΑΣΕΓΕΣ ποσό ύψους 1.800.000 ευρώ ως επιχορήγηση για το έτος 2016. Την ίδια ώρα, µέσω «φιλικών» όπως καταγγέλλει η Ν∆, εταιρειών δηµοσκοπήσεων-φαντασµάτων προσπαθούν να δηµιουργήσουν θετικό κλίµα για την κυβέρνηση.