Συναγερµός έχει σηµάνει στις αρµόδιες Αρχές για την ασφάλεια των επικοινωνιών των υψηλών πολιτικών προσώπων, από τον φόβο παράνοµων συνακροάσεων, µε αποτέλεσµα να κριθεί αναγκαία η αλλαγή στα νούµερα, στις συσκευές σε αρκετές περιπτώσεις και τους κλειδάριθµους ασφάλειας των «πορτοκαλί τηλεφώνων». Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το αρµόδιο τµήµα του ΟΤΕ στο Μέγαρο Μαξίµου ενηµέρωσε τον πρωθυπουργό για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και σε συνεργασία µε την ΕΥΠ διένειµε νέους τριψήφιους αριθµούς (από το 100 έως το 500) σε όλους ανεξαιρέτως τους κατόχους τέτοιων τηλεφώνων, από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µέχρι τους διαβαθµισµένους επικεφαλής των επιχειρησιακών κέντρων των Ενόπλων ∆υνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας, ακόµη και στον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου», σε εκτεταµένο έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α∆ΑΕ) στο περιβόητο «σύστηµα νόµιµων συνακροάσεων», τον επονοµαζόµενο «αρχικοριό», στον 15ο όροφο του κτιρίου της Λ. Κατεχάκη διαπιστώθηκε πλήθος παραβιάσεων του θεσµικού πλαισίου καθώς ήταν υπερφορτωµένο από παρακολουθήσεις εκατοντάδων «γραµµών» και συνδέσεων Ιντερνετ, µη εγκεκριµένων από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ καταγράφηκαν «εισβολές» τρίτων στα κυψελωτά δίκτυα των εταιρειών τηλεπικοινωνίας. Περαιτέρω, το… σκορποχώρι στα κέντρα ασφαλείας στηλιτεύτηκε εντόνως, κατά τις ίδιες πηγές, από τους πράκτορες της DGSE στην πρόσφατη επίσκεψη του Εµανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, µε συνέπεια ο Γάλλος πρόεδρος να διανυκτερεύσει στην πρεσβεία µεταβάλλοντας διαρκώς το πρόγραµµα των επαφών του.

Η συγκεκριµένη εξέλιξη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που χρόνια κάνουν τα «Π» για τη λειτουργία ενός παρακρατικού µηχανισµού µε «βαλιτσάκια» που βρίσκονται στα χέρια επιχειρηµατιών και πρώην ανώτατων κρατικών αξιωµατούχων. ∆εν είναι τυχαίο, επίσης, ότι τα «Π» ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαµαρά, µιλούσαν για παράνοµες συνακροάσεις. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, και το γεγονός ότι οι πολιτικοί χρησιµοποιούν για τις επικοινωνίες τους µέσω κινητών τηλεφώνων το σύστηµα «Viber».

Ασυδοσία.

Επιστηµονικοί παράγοντες της Α∆ΑΕ τονίζουν ακόµη ότι οι απόρρητες γραµµές αυξήθηκαν κατά πολύ (σχεδόν τριπλασιάστηκαν) µετά το 2015 έχοντας τοποθετηθεί σε σπίτια, γραφεία υφυπουργών, γραµµατέων και γενικότερα σε σηµεία µε «υψηλό επίπεδο τρωτότητας». Τριψήφιο αριθµό διαθέτουν στις οικίες τους, µεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαµπουράρης, ο υπ. ∆ηµόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουµπάτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Πάνος Καµµένος, ο αναπληρωτής του ∆ηµήτρης Βίτσας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής του Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Υποδοµών, Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης. Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουµπλής. Ακόµη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Εμπιστευτικά μηνύματα 

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε στα «Π» έµπειρος αξιωµατικός της Κρατικής Ασφάλειας, έχει επανέλθει διεθνώς η παραδοσιακή πρακτική της διακίνησης εµπιστευτικών µηνυµάτων είτε διά ζώσης είτε διά των εντεταλµένων συνεργατών (σ.σ. κυρίως αστυνοµικών) των στελεχών της κυβέρνησης. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ορισµένα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, όπως ο αντιπρόεδρος Γ. ∆ραγασάκης και οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Α. Ξανθός, Π. Πολάκης δεν διαθέτουν τέτοιες συσκευές. Αντιθέτως 6 «πορτοκαλί τηλέφωνα» λειτουργούν στο προεδρείο της Βουλής, 6 στο υπουργείο Επικρατείας, 5 στη γενική γραµµατεία του πρωθυπουργού (σ.σ. πλέον των 4 που έχει ο ίδιος), 4 στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ. ακόµη και ο Κ. Ζουράρις έχει, όπως και ο υφυπουργός… φάντασµα ∆. Μπαξεβανάκης), 7 στο υπουργείο Οικονοµικών, 9 στο υπουργείο Εξωτερικών και 9 στα πολιτικά γραφεία του υπουργείου Αµυνας.

Οι συσκευές 

Τα πρώτα απόρρητα τηλέφωνα χρώµατος πορτοκαλί, γερµανικής κατασκευής, αναφέρονται ιστορικά στη δεκαετία του 1980 και αφορούσαν πολύ περιορισµένο αριθµό κυβερνητικών φορέων, ήτοι τον πρωθυπουργό, 3-4 βασικούς υπουργούς του, τον αρχηγό της ΚΥΠ (σ.σ. ούτε καν της Αστυνοµίας) και ανώτατους αξιωµατικούς των Ενόπλων ∆υνάµεων επιφορτισµένων µε τη φύλαξη των συνόρων. Οι επικοινωνούντες µεταξύ τους χρησιµοποιούσαν 4ψήφια νούµερα πατώντας παράλληλα ένα πράσινο κουµπί στο καντράν το οποίο ενεργοποιούσε συχνότητες ραντάρ. Μεταγενέστερα, µε την έλευση της νέας τεχνολογίας, οι συσκευές εξελίχθηκαν και σήµερα είναι µαύρες, αδιερεύνητης προέλευσης. Πάνω από το ψηφιακό καντράν υπάρχουν δύο µικρές κόκκινες ενδείξεις, ενώ στη βάση του τηλεφώνου είναι εγκατεστηµένος «αποκωδικοποιητής» που «θωρακίζει» τη συχνότητα µε µεταβαλλόµενο κρυπτογραφικό σύστηµα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το οποιοδήποτε τηλέφωνο δεν φέρει µόνον τα χαρακτηριστικά του δέκτη αλλά και του ποµπού, δηλαδή αν αποκωδικοποιηθεί το λογισµικό ασφαλείας του πέραν της υποκλοπής της επικοινωνίας λειτουργεί και ως «µικρόφωνο» στον χώρο όπου είναι τοποθετηµένο.

Επιλεκτικές καταγραφές και διαγραφές αρχείων

Στην επιτόπια έρευνά της η Α∆ΑΕ ανακάλυψε, µεταξύ άλλων, ότι δεν καταγράφονται πουθενά τα δεδοµένα από τις έρευνες για εντοπισµό κινητών -πιθανόν και µε τα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠκαι δεν εξασφαλίζεται το απόρρητο των συγκεκριµένων δεδοµένων. Κι αυτό µε τη δικαιολογία ότι η ΕΥΠ δεν διέθετε 100.000 ευρώ για «καταγραφικό» των συγκεκριµένων αναζητήσεων.

Η χρήση των φορητών συσκευών της ΕΥΠ είναι το πιο σκοτεινό σηµείο στο θέµα των κρατικών υποκλοπών. Κι αυτό γιατί όχι µόνο δεν έχει σύστηµα επανεξέτασης των παρακολουθήσεων αλλά και γιατί έχουν υπάρξει παλαιότερες δηλώσεις µέχρι και υπευθύνων της Α∆ΑΕ στη Βουλή ότι «δεν ξέρουν πόσα είναι ακριβώς και πώς χρησιµοποιούνται».

Ακόµη εντύπωση προκαλεί και το εύρηµα ότι εξακολουθεί να είναι απενεργοποιηµένο το σύστηµα διαγραφής των καταγραφόµενων συνοµιλιών. Σύµφωνα µε το σχετικό νοµοθετικό πλαίσιο, οι «συνακροάσεις» από τον επονοµαζόµενο «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΥΠ πρέπει να διατηρούνται για ένα διάστηµα έξι µηνών, ενώ µπορεί να υπάρχει περιθώριο έως και έναν χρόνο. Οµως η Α∆ΑΕ φέρεται να παρατήρησε ότι οι χειριστές του συστήµατος είχαν απενεργοποιήσει το σύστηµα αυτόµατης διαγραφής αρχείων. Σύµφωνα µε τεχνικούς που γνωρίζουν τις δυνατότητες τέτοιου είδους επισυνδέσεων, αυτό µπορεί να συµβεί είτε για να διατηρούνται «επίµαχα» ηλεκτρονικά αρχεία συνοµιλιών ώστε να χρησιµοποιούνται σε περίεργες µεθοδεύσεις είτε επειδή το σύστηµα αυτόµατης διαγραφής συνοµιλιών έχει αδρανοποιηθεί λόγω της εξουδετέρωσης του «κοριού» µε χιλιάδες παρακολουθούµενα τηλέφωνα.

Οι αναφορές Καµµένου...

Τον Ιούνιο στη Βουλή, όταν «έσκασε» η πολύκροτη υπόθεση µε τις µεθοδεύσεις Καµµένου για το «Noor 1» και τις συνοµιλίες του µε τον καταδικασµένο για εµπόριο ναρκωτικών Μ. Γιαννουσάκη, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας υποστήριζε πως διαθέτει συνοµιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργών, «επίσηµα καταγεγραµµένες από την ΕΥΠ», µε τις «κεφαλές της εγκληµατικής οργάνωσης». Οι αναφορές αυτές δεν εξόργισαν µόνον τους βουλευτές αλλά και τους επιτελείς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τόσο ο νυν διοικητής Γ. Ρουµπάτης όσο και ο προκάτοχός του επί κυβέρνησης Σαµαρά, Θ. ∆ραβίλας, ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε διερευνήθηκε εµπλοκή πολιτικών προσώπων στη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνης. Εως σήµερα καµία δικαστική Αρχή, ούτε ο καθ’ ύλην αρµόδιος εισαγγελέας της ΕΥΠ, έχουν παρέµβει για εκείνες τις δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ.

Οι «τρύπες» στα log numbers

Καιρό τώρα διάφορα παράκεντρα είχαν επιµελώς «δείξει τα δόντια τους», δηµιουργώντας «τρύπες» ακόµη και στα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ και της Αντιτροµοκρατικής «απορρυθµίζοντας» τα log numbers (αλγοριθµικά νούµερα) των ασύρµατων κυψελωτών δικτύων, ακούγοντας χωρίς να τους… ακούνε ή ακόµη χειρότερα χρησιµοποιώντας τις «κρατικές κυψέλες» για να καταγράφουν τηλεφωνικές επικοινωνίες τρίτων προσώπων, άσχετων µε εκείνων που ηχογραφούνται επισήµως. Σύµφωνα µε τα σχετικά τεχνικά εγχειρίδια, οι παρεµβολές γίνονται στα «βαλιτσάκια» από όπου διαρρέει ευκολότερα σε γειτονικές κυψέλες η ισχύς του σήµατός τους. Σε αντίθεση µε τις «στεγανοποιηµένες» συνακροάσεις από τις κεντρικές διευθύνσεις των αρµόδιων υπηρεσιών οι οποίες διαθέτουν συστήµατα αυτοπροστασίας κάνοντας χρήση µητροπολιτικών συχνοτήτων (ΜΑΝs) ή εγκεκριµένων τοπικών δικτύων (LANs), η παρακολούθηση µε φορητή συσκευή εκτίθεται στους κινδύνους της «εισόδου από κανάλι της ίδιας συχνότητας» (Co-channel interference) και της «εισόδου από γειτονικό κανάλι (adjacent-channel interference)». Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εξηγούν ότι τέτοιες εφαρµογές µε κινητά µέσα µπορούν να δεχθούν επιθέσεις από γειτονικά κανάλια ακόµη και αν επιδιώξουν να προστατευτούν µε φίλτρα εκποµπής και λήψης. Κι αυτό γιατί «το πρότυπο των κλήσεων αλλάζει µε τον χρόνο και ο αλγόριθµος (log number) πρέπει να αναθέσει κανάλια µόνον σε νέες κλήσεις. Οµως ο αλγόριθµος δεν έχει κανέναν έλεγχο για το ποιες κλήσεις ολοκληρώνονται κι έτσι δεν µπορεί να γνωρίζει ποια κανάλια ελευθερώνονται». Αν για παράδειγµα, το «βαλιτσάκι» έχει στηθεί σε κεντρικό σηµείο όπου το δίκτυο είναι κορεσµένο, τότε ή υπάρχει δανεισµός καναλιών (channel borrowing) από παραπλήσιες κυψέλες ή τοποθετούνται κεραίες µικρής εµβέλειας σε κτίρια, φωτεινούς σηµατοδότες, διάφορα σηµεία δρόµων κ.τ.λ. ώστε να δηµιουργηθούν νέες µικροκυψέλες (microcells).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 30/9/2017