Μητσοτάκης: Τα ζητήματα ασφάλειας είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα
Ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στο πάνελ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη
«Η Ασφάλεια και η Δικαιοσύνη δεν είναι δεξιά πολιτική, δεν είναι κεντρώα πολιτική, δεν είναι αριστερή πολιτική. Το κράτος έχει μια βασική, συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη σε πάνελ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση απελευθέρωσης του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και επεσήμανε ότι «όταν η Ελληνική Αστυνομία αφεθεί ελεύθερη μπορεί κάνει τη δουλειά της με τρόπο αποτελεσματικό». «Για μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τα ζητήματα ασφάλειας είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Οι πολίτες που δεν είναι ασφαλείς τελικά δεν είναι ελεύθεροι».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το άσυλο στα Πανεπιστήμια θα αλλάξει, έτσι ώστε η Αστυνομία να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα όποτε τελείται κάποιο αδίκημα. Το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος… Ο νόμος ισχύει για όλους. Οι πολίτες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις».
«Δεν γίνονται πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα»
Αναφερόμενος στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εύκολα τη μεγάλη ζημιά που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία το Α’ εξάμηνο του 2015. Αυτή η ζημιά κοστολογείται περίπου 100 δισ. από τον κ. Ρέγκλιγκ και πολλούς διεθνείς αναλυτές. Και, βέβαια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε ακόμα σε ένα αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα, επιβλήθηκαν 15 δισ. αθροιστικά καινούργια μέτρα και έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 νέα μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ». Όπως είπε, ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων είναι και σήμερα εξαιρετικά χαμηλός. «Δεν γίνονται πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα», εξήγησε.
Χαρακτήρισε, δε, την πολιτική αλλαγή «απαραίτητη προϋπόθεση για μια γενναία φυγή προς τα μπρος» ενώ επεσήμανε ότι «χωρίς μια νέα ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με ξεκάθαρη νομιμοποίηση να υλοποιήσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική οικονομία θα σέρνεται και η όποια πρόοδος θα είναι αναιμική».
«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% εντός δύο ετών»
Μιλώντας για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους ξεκινώντας με τον ΕΝΦΙΑ και στόχο να τον μειώσουμε κατά 30% εντός δύο ετών και το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη μείωση εξοικονομώντας αντίστοιχες δαπάνες από ένα συμμάζεμα του Δημοσίου».
Όπως πρόσθεσε, «η χώρα χρειάζεται να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προσφέροντας όμως και αυτή κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό που εγώ ονομάζω ρήτρα μεταρρυθμίσεων.
Ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το 2018 και μετά. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που θα πηγαίνουν πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα». «Δεν έχω», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «καμία πρόθεση το οποίο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους να το αξιοποιήσω για αύξηση κρατικών δαπανών. Θα κατευθυνθεί, σχεδόν εξολοκλήρου, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών»
Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «μπορεί στα λόγια να μιλάει για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, στην πράξη όμως η Ελλάδα δεσμεύεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν ακόμη γύρο μειώσεων συντάξεων από το 2019 και ότι από το 2020, συμπολίτες μας, οι οποίοι κερδίζουν 500 ευρώ το μήνα για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου.Αυτό σημαίνουν τα μέτρα, τα οποία έχει ψηφίσει, σήμερα, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».
Για τις επενδύσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση υψώνει εμπόδια. «Υπάρχουν καθυστερήσεις σε επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές, όπου υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης που είπαν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Χρειάζεται», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «μια κυβέρνηση που θα μιλά μια ενιαία γλώσσα και δεν θα είναι χωρισμένη σε φέουδα. Αυτή είναι, δυστυχώς, η εικόνα της Κυβέρνησης σήμερα».