Οριζόντιους πολιτικούς τριγμούς στα κόμματα της κυβέρνησης αλλά και στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί το νομοσχέδιο για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου με μια απλή δήλωση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την Τρίτη. Το ερώτημα που θα πλανάται είναι αν κόμματα που δεν διασπάστηκαν από τα μνημόνια κινδυνεύουν να διασπαστούν από ένα νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου, οπότε και κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η εξέλιξη της διαδικασίας εμπεριείχε στοιχεία πολιτικού θρίλερ, το οποίο όλα δείχνουν πως θα λήξει μόνο όταν ψηφίσει και ο τελευταίος βουλευτής.

Η «συριζαϊκή» διάσωση του Πάνου Καμμένου από την Eξεταστική που ζητούσε η Νέα Δημοκρατία για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ισοβίτη για το «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε οι ΑΝΕΛ να μεταβάλουν στάση -από όσα έλεγαν τουλάχιστον ιδιωτικώς- και πλέον να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε τα γραφεία των ΑΝΕΛ στη Βουλή και σε κλειστή σύσκεψη προσπάθησε να τους πείσει να ψηφίσουν και όλα τα άρθρα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ανοίγει την πόρτα σε γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ούτε σε τεκνοθεσία. Και ενώ η κατάσταση έδειχνε να εκτονώνεται, η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να επεκτείνει τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου από την ηλικία των 15 ετών έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι μαζικά θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη -άγνωστο το πώς θα γίνει αυτό, καθώς δεν αποτελεί ξεχωριστό άρθρο-, ενώ βουλευτές όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής, αλλά θα διαφοροποιηθούν και σε άλλα άρθρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο αρχικό στάδιο ενστάσεις είχαν εκφράσει και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινίσει αν θα διαφοροποιηθούν.

Η θετική ψήφος από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι καθησύχασε το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έτσι εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο. Το αντάρτικο, ωστόσο, της βουλευτού Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά στο ζήτημα της διόρθωσης φύλου από την ηλικία των 15 ετών άναψε νέες φωτιές. Πολύ, δε, περισσότερο αφ' ης στιγμής η κυρία Γεννιά στη συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής είπε ότι εκπροσωπεί το «ΠΡΑΤΤΩ», στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, θεωρούν ότι, πέραν της κυρίας Γεννιά, δεν υπάρχει άλλος βουλευτής που θα βγει εκτός γραμμής.

Σε καθεστώς σύγχυσης τελεί, ωστόσο, και η Νέα Δημοκρατία. Το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θα μπορούσε να περιγραφεί ως εκρηκτικό. Η μεγάλη πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κυρίως των παραδοσιακών συντηρητικών δεξιών βουλευτών, όπως είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, δεν επιθυμεί να ψηφίσει ούτε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ερχόμενη έτσι σε κόντρα με το προεδρικό περιβάλλον αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι θέλουν να ψηφίσουν «Ναι», τουλάχιστον επί της αρχής.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όλα είναι ανοιχτά και η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί κατά την εξέλιξη της συζήτησης του νομοσχεδίου. Η ΝΔ σκοπεύει να καταθέσει δική της πρόταση, η οποία θα λέει «ναι» στη διόρθωση φύλου, αλλά με την προϋπόθεση της ύπαρξης ιατρικής γνωμάτευσης και όχι μέσω απλής δήλωσης. Η πρόταση είναι δεδομένο ότι θα απορριφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ωστόσο από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Άπαντες, ωστόσο, συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η ψήφος κατά συνείδηση. Ενδεχόμενη υποχρέωση των βουλευτών να υπερψηφίσουν επί της αρχής με επιβολή κομματικής πειθαρχίας θα βάλει φωτιά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, με κάποιους να προβλέπουν ακόμα και παραιτήσεις.

Από την «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου»