Σε πολιτικό θρίλερ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ταυτότητα φύλου, με το νομοσχέδιο να δοκιμάζει για άλλη μια φορά τον κυβερνητικο συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, η οποία δεν έχει προκαλέσει μόνον τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης. Οι πρώτες αντιδράσεις επί της επίμαχης διάταξης ήρθαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκο Μπόλαρη, Δημήτρη Γάκη, Γεωργία Γεννιά, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους.

Ωστόσο, με ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το όριο ηλικίας, τόνισε ότι θα υπερψηφίσει καθώς «η διόρθωση που έκανε ο υπουργός καλύπτει τις αντιδράσεις». Ο ίδιος δήλωσε πως θα ήταν ευτυχής αν το όριο ηλικίας ανέβαινε από τα 15 στα 17.

Την ίδια στιγμή, βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι λένε «ναι» επί της αρχής, αλλά θα καταψηφίσουν το άρθρο 3, που αφορά τις προυποθέσεις για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, όπου υπάρχει, μεταξύ άλλων η δυνατότητα για αλλαγή των διοικητικών εγγράφων από τα 15 έτη.

Μάλιστα, την απόφαση ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

Αν και οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσουν το επίμαχο άρθρο θα χρειάζονται επιπλέον 12 ψήφοι, οι οποίοι δύσκολα θα προκύψουν από Ποτάμι και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών στην οποία περιλαμβάνονται δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο Νίκος Νικολόπουλος.

Τετ-α-τετ Κοντονή και διαφωνούντων

Σε μια προσπάθεια να κάμψει της αντιδράσεις τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της Κ.Ο. 

Χωρίς ονομαστική αναφορά στους βουλευτές που ήθελαν διευκρινίσεις και μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νόμου

Μιλώντας το βράδυ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και την επίμαχη διάταξη, τονίζοντας ότι αποτελεί πράξη γενναιότητας η ψήφισή της από τους βουλευτές, ενώ πέταξε το γάντι στη Νέα Δημοκρατία ζητώντας της να πει τη θέση της ξεκάθαρα.

«Οσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του,αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του «έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα επιδείξει αλ κάρτ φιλελευθερισμό ή θα στρίψει κάτω από «το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς».

«Θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης;» προκάλεσε για πολλοστή φορά τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Εγκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ ότι για να διατηρήσει την συνοχή του κόμματος κάνει «διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς».

Απόντος δεν του προέδρου της ΝΔ τον κατηγόρησε «έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Αντίθετα εξήρε την στάση του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ όταν είπε « από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές».

Κατέθεσε δική της πρόταση η ΝΔ

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησε σήμερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, με τον βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο να ανακοινώνει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει δική του πρόταση νόμου.

Η τροπολογία της, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Αν και πληροφορίες τον ήθελαν να παίρνει πίσω το ηλικιακό όριο των 15 ετών, ο υπουργός άφησε ως έχει την τροπολογία και στην ουσία την εμπλουτίζει με μια Ειδική Επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για τους ανήλικους.

Διευκρίνισε ότι με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Κοντονής μάλιστα είπε ότι ήταν αρνητικός στο να κατέβει το όριο ηλικίας από τα 17 στα 15 έτη, αλλά μεσολάβησε η ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή, όπου οι γονείς μετέφεραν συγκλονιστικές μαρτυρίες που τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. «Δεν μπορεί αυτό να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία. Δεν νομοθετούμε με βάση την ιδεολογία μας και τις ιδεοληψίες μας αλλά για τους πολίτες», είπε, σημειώνοντας πως ειδικά για τους εφήβους που έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική δυνατότητα, με την επίμαχη ρύθμιση απαιτείται η συναίνεση των γονέων και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου, όπως και προβλέπεται μετά την σχετική νομοτεχνική βελτίωση στην οποία προέβη.

«Επομένως, αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας», είπε ενώ επιτέθηκε σφοδρά στην αξιωματική αντιπολίτευση για ακροδεξιά ρητορική. Και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας: «Κλείνει ένας κύκλος νομοθετικών πρωτοβουλιών: σύμφωνο συμβίωσης, ίση μεταχείριση στην εργασία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον να αντιστοιχηθούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης και θα το ψηφίσουν».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κρίνει την τύχη της διάταξης

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν προχωρήσει και σε άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι ψήφοι των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία και να περάσει η εν λόγω διάταξη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ότι ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνεδρίαση του συντονιστικού του κόμματος αναμένεται να αποφασιστεί η καταψήφιση του άρθρου 3, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Εάν τελικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει στις ψήφους του Ποταμιού και σε εκείνες των ανεξάρτητων βουλευτών.