«Ο νόμος περί "ταυτότητας φύλου" έρχεται να ρυθμίσει ώστε να πάψουν να είναι αόρατοι, ανύπαρκτοι ή υποβαθμισμένοι πολιτειακά άνθρωποι οι οποίοι είναι διεμφυλικοί» τόνισε, μιλώντας στην Τηλεόραση της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαλέγουν απλώς, εκφράζουν αυτό που είναι, σημείωσε και υποστήριξε πως «δεν πρέπει Πολιτεία να αφήνει τους δικαστές μόνους τους να αποφασίζουν ad hoc για την ισοπολιτεία αυτών των ανθρώπων».

Παρατήρησε πως η φυλομετάβαση έχει ρυθμιστεί με παρόμοιο τρόπο σε αρκετές χώρες και τόνισε πως είναι ζήτημα ισοπολιτείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και είναι ακριβώς αυτός και ο ρόλος της Δημοκρατίας, επισήμανε και προσέθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι τα νομοσχέδια που έρχονται να ρυθμίσουν αλλαγές νοοτροπίας, αλλαγές κοινωνικών, μία νέα κοινωνική κατάσταση θέλουν καλύτερη μελέτη και θέληση εκ μέρους αυτών που συμμετέχουν στο διάλογο. Πολλές φορές αυτές οι προτάσεις προσκρούουν πάνω σε συντηρητικά αντανακλαστικά ανθρώπων που δεν εκφράζουν καν επιθυμία να συζητήσουν».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους για το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι σεβαστή. «Την ακούμε, αλλά μέχρι εκεί. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο η εκκλησιαστική ιεραρχία μπορεί να νομοθετεί» ανέφερε και σημείωσε πως οι ιεράρχες δεν είναι ούτε εκλεγμένοι βουλευτές ούτε εκλεγμένη κυβέρνηση.
Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης απντώντας σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε πως κεντρικό στοιχείο του εθνικού στρατηγικού δόγματος είναι ότι «είμαστε πυλώνας σταθερότητας, ζώνη ασφαλείας, εγγυητής για τους εμπορικούς και τους ενεργειακούς δρόμους».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη πως ο χρόνος της επίσκεψής του πρωθυπουργού είναι καλός, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εισέλθει σε μία περίοδο σταθεροποίησης έπειτα από τους πάρα πολλούς κλυδωνισμούς που έχει υποστεί με τις αλλαγές στα πρόσωπα κλειδιά του προεδρικού περιβάλλοντος. Είναι καλό να δούμε από κοντά, συμπλήρωσε -η Ελλάδα ως χώρα κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο-, πώς αντιμετωπίζουν την περιοχή συνολικά οι ΗΠΑ, αναφερόμενος στους ενεργειακούς δρόμους και «στις ισορροπίες διαφόρων στρατοπέδων σε αυτό το τρι-οικουμενικό σημείο της Μεσογείου».

Τέλος, ερωτηθείς αν πρόκειται να υπογραφεί στις ΗΠΑ νέα συμφωνία για τη βάση στη Σούδα, ο κ. Ξυδάκης είπε πως γίνεται ετήσια ανανέωση και παρατήρησε πως αποτελεί μια τις πολυτιμότερες βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον, σημείωσε καταληκτικά, θα ήταν να βλέπαμε μία αναβάθμιση του αμοιβαίου συμφέροντος και ανανέωση του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος καθώς, όπως ανέφερε, «στις διακρατικές σχέσεις έχουν σημασία οι ηθικές αρχές αλλά και το γεωστρατηγικό συμφέρον».