«Δημιουργούμε το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ζητάμε τη στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Όποιος θέλει κόμματα "μπαλαντέρ", άμορφους κεντρώους χώρους, δεκανίκια των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να τα αναζητήσει αλλού. Εμείς με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο στο εγχείρημα μας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική διάκριση προόδου-συντήρησης, Αριστεράς-Δεξιάς. Θα επιμείνουμε στην εθνική γραμμή για την ανασυγκρότηση της χώρας και την εθνική συνεννόηση για την επιτυχία της. Εμείς είμαστε η εγγύηση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Τη θέση αυτό διατύπωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών. Θα είναι, όπως σημείωσε, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής, αλλά δεν τελειώνει με αυτήν. «Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την απόφαση τους να γίνουν συνιδρυτές και συμμέτοχοι για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος», τόνισε.

«Τελείωσε η συζήτηση για τη διαδικασία και τώρα είναι η ώρα της πολιτικής», είπε αναφερόμενη στις αντιπαραθέσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας, ενώ επισήμανε ότι κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο και επιστράτευση όλες τις «προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να παλέψουν και να πετύχουμε».

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, με βάση μια εθνική γραμμή, ένα εθνικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί με την ευρύτερη εθνική συνεννόηση». «Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο και άλλες ευκαιρίες. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Δεν θα αφήσουμε η fake αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει τις προοδευτικές ιδέες και αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δε θα επιτρέψουμε τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε εμάς. Ξέρουν ότι όσο fake είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα τόσο original είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Ακόμη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσδιόρισε τις διαφορές της ΔΗΣΥ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τα γεγονότα στη Καταλονία.

«Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στο σύνολο της πληρώνει το τίμημα της de facto αποδοχής των συντηρητικών επιλογών της ακραίας λιτότητας που είχαν επώδυνες επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας με τρόπο βίαιο. Είναι ώρα για ριζικές αλλαγές, για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Η συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου προς το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, που μέσα σε συνθήκες, έντασης, διχασμού και βίας, αναδείχθηκε σε δύναμη λογικής και μετριοπάθειας. Δύναμη ενότητας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Γιατί χρειάζεται πολιτική απάντηση, μακριά από λογικές καταστολής, στα εθνικιστικά, αποσχιστικά ρεύματα, που μόνο σε επικίνδυνες περιπέτειες οδηγούν», ανέφερε η κ. Γεννηματά.