Έντονος προβληματισμός επικρατεί από χθες στο Μαξίμου μετά την καταγραφή της αρνητικής στάσης κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Η κυβέρνηση βγήκε από τη χθεσινή ψηφοφορία πολυτραυματισμένη, με ρωγμές και απώλειες, τις οποίες καλείται από σήμερα να διαχειριστεί.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Ελευθερία του Τύπου» στο ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή, στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα όργανα μετά τις αρκετές -ηχηρές και όχι- διαφοροποιήσεις βουλευτών του κόμματος κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τη διόρθωση φύλου στη Βουλή, την ώρα που δοκιμάζονταν οι αντοχές της κυβέρνησης.

Η ελπίδα των κυβερνητικών ήταν τουλάχιστον να μη γράψει το κοντέρ κυβερνητική ψήφο «κατά» και έτσι έλπιζαν ότι τόσο η κυρία Γεννιά όσο και η κυρία Κασιμάτη ή ο Μάρκος Μπόλαρης θα επέλεγαν να κάνουν μια πολιτική δήλωση διαφωνίας και να ψηφίσουν ή τουλάχιστον να απουσιάζουν. Το «κατά» αλλά και η σπουδή της Νίνας Κασιμάτη να πάρει τον λόγο και να βγει απέναντι στην εισηγήτρια Αννέτα Καββαδία ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και προκάλεσαν μεγάλη ενόχληση στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που, όσο κι αν κρατούνται χαμηλοί τόνοι, η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα «πολυτραυματία».

Γι' αυτό οι διαφωνούντες θα κληθούν τα επόμενα 24ωρα να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους, που πλήττει τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης. Διαγραφές δεν υπάρχουν, ωστόσο, αν σε άλλα νομοσχέδια «προοδευτικού» περιεχομένου καταγραφεί κι άλλο «αντάρτικο», όλα είναι ανοιχτά, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.