Με απουσίες, με διαφοροποιήσεις και με μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους, καθώς λίγο έλλειψε η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια κοινοβουλευτική ήττα, η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αποδείχθηκε ένα δυνατό ράπισμα στη συνοχή της συγκυβέρνησης. Η χθεσινή ημέρα σημειώνεται στο ημερολόγιο του Μαξίμου ως η πρώτη δύσκολη κοινοβουλευτική δοκιμασία, αφού η κυβέρνηση μετράει για πρώτη φορά διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική της ομάδα, ενώ γίνονται αισθητοί περισσότερο από ποτέ οι τριγμοί στη συγκυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο βουλευτών.  

Διαφοροποιήσεις και απουσίες

Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει πόσο εύκολο είναι πια, υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος λόγω της μνημονιακής πολιτικής του Μαξίμου να χάσουν τη συνοχή. Την ίδια στιγμή, ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει κυρίως στο θέμα των πασοκογενών βουλευτών, οι οποίοι, για πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν κατάφεραν ποτέ να ενσωματωθούν στον κύριο κορμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Την «απουσία» από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επέλεξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και ο κ. Κουράκης, ο οποίος δήλωσε ασθένεια και με επιστολή του ενημέρωσε τη Βουλή ότι «αν ήμουν παρών, θα ψήφιζα "ναι"».

Η διαφοροποίηση της Νίνας Κασιμάτη στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ήταν αναμενόμενη, όπως και η αρνητική ψήφος της κ. Γεωργίας Γεννιά στο άρθρο 3 του επίμαχου νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.  

Ψήφος για όλα τα γούστα

Οι ΑΝΕΛ σε μια… μπερδεμένη κατάσταση, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται σε αναβρασμό, κατάφεραν να διαφοροποιηθούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και μεταξύ τους.

Ωστόσο, έδωσαν πράσινο φως στην κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και έπειτα επιχείρησαν να κρατήσουν τα προσχήματα, γι' αυτό και η ψηφοφορία από την πλευρά τους ήταν «ψηφοφορία για όλα τα γούστα».

Όλοι καταψήφισαν το άρθρο 3 για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15, εκτός από τον κ. Παπαχριστόπουλο που έκανε τελικά πίσω και ψήφισε "παρών".

Ο Πάνος Καμμένος, όπως και η κ. Κουντουρά, καταψήφισαν το άρθρο 3 και ψήφισαν υπέρ επί της αρχής και επί των υπολοίπων άρθρων και της τροπολογίας. Οι Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης και Κώστας Κατσίκης καταψήφισαν τα άρθρα, ψήφισαν υπέρ επί της αρχής και επί της τροπολογίας. Εξαίρεση ο κ. Ζουράρις που ψήφισε «ναι» σε όλα.  

ΔΗΣΥ

Διαφοροποιήσεις και διχασμό όμως έφερε και στα υπόλοιπα κόμματα το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Οι δώδεκα βουλευτές του κόμματος της ΔΗΣΥ επέλεξαν να ψηφίσουν «ναι» επί της αρχής και στα άρθρα, εκτός από το άρθρο 3, όπου δήλωσαν «παρών». 

Εξαίρεση ο κ. Θεοχαρόπουλος που ψήφισε «ναι» στο άρθρο 3. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως, εκτός από διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος, είχαμε και απουσίες. Απούσα ήταν η κ. Γεννηματά, απών ο κ. Μανιάτης, όπως και ο  κ. Κρεμαστινός, που είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο. Επίσης απόντες ο κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Τζελέπης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Κωνσταντόπουλος.