Μετά τη θετική έκβαση των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει τη συναίνεση για ένα πακέτο συμφωνιών που αφορούν τα εξοπλιστικά, τα οικονομικά τις επενδύσεις τον τουρισμό και το real estate. Η συνάντηση με τον νέο πλανητάρχη έτσι κι αλλιώς αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.  

Εντωμεταξύ, χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός και η Κριστίν Λανγκάρντ χρειάστηκαν μόνο ένα τέταρτο της ώρας για να συμφωνήσουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει πίσω του την προσφιλή τακτική και λογική του που συνοψίζεται στο δόγμα «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», δηλαδή «θέλω χρήματα, βάλτε μέτρα». Μέσα σε αυτό το τέταρτο, και πριν ξεκινήσει επίσημα η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Ταμείου συμφώνησαν ακόμη ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί απ' όλες τις πλευρές. Δηλαδή, στο τέλος του χρόνου.  

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να ζητήσει επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από το 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα που ζητάει το ΔΝΤ για το 2018 και το 3,5% που βάζουν ως στόχο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σ' αυτό το σημείο μάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα πιάσει το στόχο του 2,2% και άρα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.  

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έθεσε ακόμη το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι θα πρέπει οι συνομιλίες γύρω από αυτό το θέμα να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα την κωλυσιεργία των Ευρωπαίων πάνω σ' αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικά του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση είναι και τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος των συνομιλιών.

«Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και στον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Είχαμε μια άριστη και παραγωγική συνάντηση.  

Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».  

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Συμφωνήσαμε ότι προς το παρόν συμφέρον όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους οι θεσμοί. «Πιστεύω ότι αυτά τα έχουμε ξεπεράσει μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής στασιμότητας», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», τονίζοντας «η κοινωνική αβεβαιότητα υποχωρεί, ενώ ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος, και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη συνδρομή του ΔΝΤ.