Προεκλογικό αφήγημα θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ουάσινγκτον μέσα από τις επαφές που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το αφήγημα θα έχει να κάνει κυρίως με τον χρόνο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως στην καλύτερη περίπτωση το ΔΝΤ θα ολοκληρώσει το «έργο» του τον ερχόμενο Αύγουστο, παράλληλα με τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Έχοντας ως ισχυρό σύμμαχο για την πραγματοποίηση αυτής της επιδίωξης τον αμερικανικό παράγοντα, δεδομένου ότι ο νέος πλανητάρχης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του Ταμείου (έχει ανακοινώσει ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία), ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει πράξη το σχέδιό του, το οποίο έχει ως αφετηρία το ότι «η κυβέρνηση έδιωξε το ΔΝΤ από την Ελλάδα».

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα επιχειρήσει να πάρει από εκείνη μια δήλωση προθέσεων εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου επάνω σε αυτή να χτίσει το αφήγημα των επόμενων μηνών, καθώς όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για να στήσει κάλπες. Φυσικά, αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση -αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά δεν θα μπορέσει να το κερδίσει- είναι στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση του Ταμείου από την Ελλάδα πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Η νέα κυβερνητική επιδίωξη έχει πάντως τη βάση της στο γεγονός ότι στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει μια ζωηρή συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου μέσα από τη μετάλλαξη του ESM. Στο πρόσφατο Eurogroup, άλλωστε, το θέμα αυτό συζητήθηκε επί μακρόν και οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου το επόμενο διάστημα ο νέος ευρωπαϊκός θεσμός να πάρει σάρκα και οστά.

Εάν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στον νέο μηχανισμό. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα μπορεί να πει ότι το ΔΝΤ έφυγε από την Ελλάδα και την Ευρώπη εξαιτίας των σοβαρών αντιδράσεων που υπήρχαν από την πλευρά της. Δεδομένων των συνθηκών, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που θα επιδιώξει από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι να μην υπάρξουν νέα αιτήματα από την πλευρά του Ταμείου, ώστε η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει στο τέλος του χρόνου.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΛΥΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα δέσμευση για το χρέος δεν κρίνεται απαραίτητη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να έχει επιλέξει τη λύση που του δίνουν οι Ευρωπαίοι.

Το θέμα του Ταμείου αναμένεται πάντως να βρεθεί και στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς μάλιστα ο νέος πλανητάρχης εμφανίζεται να επιθυμεί -ως βασικός μέτοχος του Ταμείου- την αλλαγή της ηγεσίας του ΔΝΤ, αφού, όπως ισχυρίζεται, τα τελευταία χρόνια είναι υπό γαλλική κυριαρχία, η συζήτηση προβλέπεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση αυτή αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του πλανητάρχη ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τρίτη αξιολόγηση. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ θεωρείται τη συγκεκριμένη στιγμή ιδιαίτερα αναβαθμισμένη λόγω των προβληματικών σχέσεων των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ θα αναδείξει τις ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας δίπλα του τους υπουργούς Ν. Κοτζιά, Π. Καμμένο, Ν. Παππά και Δ. Παπαδημητρίου, ξεκινάει σήμερα για το Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και παράγοντες της Ομογένειας. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την επομένη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα την παραχώρηση πρόσθετων στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ