Ικανοποιημένη είναι η κυβερνητική πλευρά από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και ήταν σαφές το μήνυμα για σεβασμό από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και την προσπάθεια Ελλάδας για ανάπτυξη, κάτι που τόνισε και στην ομιλία του αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως έναν πόλο σταθερότητας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε έμπρακτα τη στήριξή του στην Ελλάδα με δύο πτυχές: αφενός με τη συνέχιση της σταθερής θέσης των ΗΠΑ για το χρέος που εκφράζεται και από ΔΝΤ, αφετέρου με την εισροή επενδύσεων και αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, στο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης κοντά στο 2% και των άμεσων ξένων επενδύσεων, που το 2016 και το 2017 κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας. Τόνισε επίσης την επιστροφή χώρας στις αγορές χρήματος και ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές μετά το μνημόνιο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συγκροτεί πόλο σταθερότητας και ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος εάν γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα συμφέροντά της. Ζήτησε να γίνει γνωστό από τις ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε τη σταθερή θέση και προσήλωση της ελληνικής πλευράς για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Ακόμη, έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στην οικονομία, με συγκρότηση ομάδας εργασίας με επικεφαλής τους υπουργούς Οικονομίας Παπαδημητρίου από την Ελλάδα και Ρος από τις  ΗΠΑ. Ο τελευταίος, μάλιστα, ανέφερε ότι μία επιχειρηματική αποστολή από τον χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης θα μεταβεί στην Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε συχνές αναφορές στο πόσο σπουδαίοι είναι οι Έλληνες και η ομογένεια στις ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην τοποθέτησή του στον εντυπωσιασμό του από τα στοιχεία για τον τουρισμό και είπε ότι η Ελλάδα εκεί θα έπρεπε να αναζητήσει επενδύσεις.

Όσον αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό, ο Τραμπ είπε ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας, αλλά δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τη διοίκηση. Ρώτησε γι' αυτό τον Αλέξη Τσίπρα και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έχει αλλάξει ο επενδυτικός νόμος.