Με εντολή Τσίπρα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Σταύρος Κοντονής και ο Κώστας Γαβρόβλου, έσπευσαν να επισκεφθούν τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να ζητήσουν «άφεση αμαρτιών» μετά την κόντρα και τα πυρά που αντάλλαξαν κυβέρνηση και Εκκλησία για το νομοσχέδιο της αλλαγής ταυτότητας φύλου.

Φαίνεται όμως ότι από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει διάθεση να διατηρηθεί η απόσταση από το Μαξίμου, με αποτέλεσμα οι δύο υπουργοί να επιστρέψουν… χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» στο ένθετο «Ορθόδοξος Δρόμος», στην κυβέρνηση επιχειρούν νέα προσέγγιση της Εκκλησίας, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κόντρα μεταξύ τους «τρέμουν» τις αντιδράσεις των ιεραρχών ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πάνος Ευαγγέλου, στον αντίποδα των επαφών, πολλοί μητροπολίτες έχουν ανεβάσει τους τόνους, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, στοχεύουν στη μείωση της επιρροής της Εκκλησίας στην κοινωνία.