Αποστολή στις ΗΠΑ για τα Παραπολιτικά

Θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δις. ευρώ στους πολίτες που έχουν ανάγκη παρά τις ενστάσεις των Θεσμών, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookinkgs. 

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό άλλαξε γραμμή και πλέον λέει όχι σε νέα μέτρα και σε απομειώσεις του χρέους. «Ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά μου αυτό που μου είπε η Λαγκάρντ» είπε χαμογελαστός από το βήμα του Brookings ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «η Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δυσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω οτι η Ελλάδα έχει επιστρέψει».

Υπογράμμισε το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση που ακολούθησε σχετικά με το θέμα των αμυντικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16, απάντησε ότι θα ήθελε να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζε «αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο».

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό, εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα «ξεμπλοκάρει», με τις εργασίες να ξεκινούν πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο κ.Τσίπρας επεσήμανε ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε ότι πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική και έχει εσωτερικά προβλήματα, αλλά παράλληλα έχει και έναν σεβαστό ρόλο στην περιοχή.