«Τόσο το ταξίδι μου συνολικά όσο και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, συμπληρώνοντας «όχι γιατί συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά γιατί συμφωνήσαμε στο βασικό: στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, σε πολλά ζωτικής σημασίας πεδία, προς όφελος και των δυο χωρών». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να σταθούμε σε τρία στοιχεία που συνοψίζουν τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Στον σεβασμό προς τη χώρα και τους Έλληνες, την αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και φυσικά τη στήριξη στην οικονομία που ανακάμπτει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια μερίδας της αντιπολίτευσης για το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας είπε «έχω ήδη αρκετές αναμνηστικές φωτογραφίες, σας διαβεβαιώνω δε μου λείπουν» και συμπλήρωσε πως «η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή που οι Έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, για μία φωτογραφία».

Ερωτηθείς για όσους τον κατηγορούν για απόλυτη ταύτιση με τον «ατλαντισμό» ο πρωθυπουργός είπε «όταν πήγα στη Ρωσία με κατηγορούσαν για παράδοση στον Πούτιν. Όταν πήγα στη Κίνα για παράδοση στους Κινέζους που θέλουν να αγοράσουν τη χώρα μπιρ παρά. Τώρα ότι παραδόθηκα στον Τραμπ και τον ατλαντσμό. Η πραγματικότητα είναι ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει στα αλήθεια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Και το κυριότερο: αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε, αλλά αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα μας. Και επίσης αυτό που δεν μπορούν ορισμένοι ούτε να κατανοήσουν ούτε και να χωνέψουν είναι ότι η ταυτότητα και η καθαρή θέση απέναντι στα πράγματα δεν αποτιμάται ως αδυναμία, αλλά εκτιμάται ως πλεονέκτημα. Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, είχα την τιμή να εκφωνώ αποχαιρετιστήριο στον Φιντέλ, στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Προχθές βρέθηκα στον Λευκό Οίκο. Προφανώς όσοι με προσκάλεσαν δεν έπαθαν αμνησία».

Για τη συμφωνία για τα F16 ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση οτι προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη και τα αποτελέσματα της. Είπε επίσης ότι «στην προσπάθειά της αυτή πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Στην αρχή είπε ότι κακώς αναβαθμίζουμε τα αεροσκάφη. Μετά αναγκάστηκε να πει ότι δεν το εννοούσε ακριβώς έτσι και ότι εννοούσε το κόστος. Αργότερα το ανασκεύασε και αυτό. Κοιτάξτε, η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι κάτι επιβεβλημένο για την άμυνα της χώρας» κι ότι «δεν μιλάμε για νέες αγορές, αλλά για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών που θα μας εξασφαλίσει τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας στην περιοχή για την επόμενη δεκαετία». Για το θέμα του κόστους της αναβάθμισης κατηγόρησε όσους αντέδρασαν για ελλιπή ενημέρωση καλώντας τους «να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζουν τα καλά λόγια που λέγονται για την Ελλάδα από αξιωματούχους όπως ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «να ανησυχήσω λοιπόν γιατί λέγονται καλά λόγια, επιτέλους, για την Ελλάδα, στην Ευρώπη; Μετά από τόσο χρόνια που η χώρα ήταν μαύρο πρόβατο; Ή γιατί ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε υμνητικά για την πατρίδα μου σε μια στιγμή που εμείς βρισκόμαστε στην κυβέρνηση;» και κατέληξε «ας ανησυχήσουν, αν δεν ανησυχούν ήδη, άλλοι γι’ αυτό».

Για την πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αναμένει καλά οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος του έτους και απόδοση κοινωνικού μερίσματος. Κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία κρίνοντας πως «η κατασκευή και η διακίνηση αρνητικών σεναρίων έχει καταντήσει κώνειο της αντιπολίτευσης. Δεν ξέρω πόσοι και ποιοι είναι ακόμα διατεθειμένοι να το πίνουν». Επεσήμανε πως οι θετικές προσδοκίες και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από τις συναντήσεις στις ΗΠΑ και από τις συνομιλίες του με την Κριστίν Λαγκάρντ και τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Κληθείς να απαντήσει για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «ποτέ δεν πίστεψα σε θαύματα. Πίστεψα και πιστεύω όμως στις δυνατότητες, στο ταλέντο, στην ευφυΐα, στην εργατικότητα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η πηγή της αισιοδοξίας μου». Ως προς τα πλεονάσματα συγκεκριμένα είπε «νομίζω πως όταν έρθει η ώρα, μπορούμε από άλλη θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και να είστε σίγουρος ότι θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς ανέξοδη ρητορεία. Ας μην προβλέπουμε, πάντως, σπασμένα πόδια, πριν πηδήξουμε το χαντάκι».

Για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες απάντησε πως «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεως δεν είναι». Είπε ωστόσο δεν κρύβουν τις διαφορές τους αλλά πως θεωρεί ότι «ο υπερτονισμός αυτών των διαφορών και η συστηματικά συκοφαντική αντιμετώπιση των ΑΝΕΛ από τους αντιπάλους της κυβέρνησης δεν αποβλέπει φυσικά στην προστασία μας από κακές παρέες. Όλοι ξέρουν πού αποβλέπει».

Για την πιθανότητα μελλοντικής σύγκλισης με την κεντροαριστερά σχολίασε πως «θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους, και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Και πιστεύουμε ότι ώτα δεν έχουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και οι πολίτες που αρνούνται την επιστροφή σε μια ακροδεξιά εκδοχή του παρελθόντος».