Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στην Πάτρα ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του θέλει αξιολόγηση παντού και για όλους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα «αξίζει πολύ καλύτερα» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Στην ομιλία του στο 2ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε σε κάθε νέο ελπίδα και αισιοδοξία», προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία, κάνοντας παράλληλα λόγο για πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία.

«Θέλουμε αξιολόγηση παντού και για όλους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι τιμωρητική ούτε θα συνδέεται με απολύσεις.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, αλλά όχι εις βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν γίνεται σήμερα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να επιτρέπονται παντού, συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Κορέας, και να μην επιτρέπονται στην Ελλάδα. Είναι ένας παραλογισμός. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα Περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο αντί να εξάγει, θα προσελκύει φοιτητές. Στόχος μας είναι εντός μίας δεκαετίας η Ελλάδα να γίνει ένα ισχυρό Περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο όπου τα ποιοτικά δημόσια Πανεπιστήμια θα ανταγωνίζονται τα καινούρια ιδιωτικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία η κατάργηση των «εκτρωματικών» νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου και η αντικατάστασή τους «από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα δίνει στα Πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία, και ευελιξία να ρυθμίσουν τα του οίκου τους». Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει επίσης σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. «Και αυτό θα γίνει και με τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία τόσο λυσσαλέα πολεμάει η σημερινή Κυβέρνηση, ακριβώς γιατί είναι ένας μηχανισμός ο οποίος συνδέει τις ανάγκες αγοράς εργασίας με τα ίδια τα Πανεπιστήμια» σημείωσε.

«Θα αγωνιστώ για το πραγματικό άσυλο»

Ο ίδιος τόνισε ότι θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση του «πραγματικού» πανεπιστημιακού ασύλου. «Θα σας εκπλήξω, ίσως, αλλά εγώ θα αγωνιστώ για την υπεράσπιση του ασύλου. Του ασύλου, όμως, στην πραγματική του έννοια: Της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης, και όχι της κάθε έκνομης συμπεριφοράς εντός του Πανεπιστημίου. Στο Πανεπιστήμιο πρέπει να ισχύει ο ποινικός κώδικας, εκτός από εκείνα τα άρθρα τα οποία αφορούν στην ελευθερία της γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτούμε κουμάντο στα Πανεπιστήμια να κάνουν μικρές μειοψηφίες επαγγελματιών ταραχοποιών συχνά με πολιτικές πλάτες που θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να προπηλακίζουν, να χτίζουν καθηγητές και να δημιουργούν μία εικόνα απαράδεκτης ανομίας και βίας μέσα στα Πανεπιστήμια» είπε στην ομιλία του.

Προανήγγειλε επίσης πως στόχος του είναι η επανεξέταση από την αρχή των ζητημάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Ξεκινώντας από τη σύνδεσή της με την αγορά της εργασίας και με πολύ μεγαλύτερο λόγο των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και των κοινωνικών εταίρων στο πώς πρέπει να διαμορφώνονται τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης είτε μιλάμε για ΕΠΑΛ, είτε για Ι.Ε.Κ., είτε για τα κέντρα δια βίου κατάρτισης και εκπαίδευσης. Νοιαζόμαστε για τους νέους ανθρώπους, όχι μόνο τους άριστους φοιτητές, αλλά και τα παιδιά που δεν μπήκαν στο Πανεπιστήμιο. Μέσα στο πρόγραμμά μας μπορούν να βρουν τη δική τους θέση καθώς θα δώσει ευκαιρίες σε όλους τους νέους» εξήγησε.

Η ΔΑΠ του μέλλοντος

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμά του για τη νέα ΔΑΠ. «Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών υπευθύνων. Το είχα πει από το 2006, το επαναλαμβάνω και σήμερα» σημείωσε αρχικά ο αρχηγός της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Πρέπει να έχουν, όμως, ρόλο και λόγο για τα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου μέσα από φοιτητικούς συλλόγους. Και αυτός είναι ο νέος ρόλος της δικής μας φοιτητικής παράταξης. Όχι απλά να διευκολύνει φοιτητές, να οργανώνει εκδρομές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Αλλά να ζυμώνεται πολιτικά, να θέτει τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και να είναι ένας μηχανισμός υγιούς πολιτικού προβληματισμού μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο που εκ των πραγμάτων ευνοεί αυτού του είδους τις συζητήσεις. Αυτό είναι το όραμά μου για την Δ.Α.Π. του μέλλοντος».

Υπογράμμισε για μία ακόμη φορά πως πρωταρχικός του στόχος είναι η καταπολέμηση του brain drain. «Το ζήτημα του brain drain είναι μία τεράστια πρόκληση για τη χώρα. Χάνουμε επιστήμονες οι οποίοι μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταξη της πατρίδας μας. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω δεν είναι, όπως είπε ο κύριος Τσίπρας, να τους υποσχεθούμε μία δουλειά στο δημόσιο. Αλλά να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονταν από νωρίς στον χώρο του συνεδρίου στην Πάτρα επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την άφιξή του.

Χατζηδάκης: Μιλάμε πια για την γενιά των 360 ευρώ

Οι εργασίες του προσυνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ θέλει να μιλήσει για σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και θέλει κάθε συμπολίτης μας και περισσότερο οι νέοι να δουν τον εαυτό τους μέσα στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας».

Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «τα πράγματα χειροτέρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού μιλάμε πια για την γενιά των 360 ευρώ», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο». Επίσης, ανέφερε ότι «το όραμα της κυβέρνησης είναι η δεκαετία του '80» και, όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει ρετρό αντίληψη, αφού εμπνέεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν το 1982 και το 1983».

Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι ρυθμοί φυγής των νέων στο εξωτερικό», σημειώνοντας ότι «μόνο με τις επενδύσεις μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει η προοπτική». Σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ώστε το παιδί μια φτωχής οικογένειας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με το παιδί μια πλούσιας οικογένειας».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για θέματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους. Ειδικότερα, 18.036 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και εξέφρασαν τη γνώμη τους σε θέματα οικονομίας, παιδείας, ασφάλειας, καταπολέμησης της ανεργίας κ.ά.