Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάνει λόγο για σχέδιο που προσπαθεί να επιβάλλει "μνημόνιο νερού στους αγρότες Θεσσαλίας, θέτοντας πλαφόν στην άρδευση", σε συνέντευξη του στο ένθετο ΑΓΡΟbusiness της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου".

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός κάνει λόγο για μία συντηρητική κυβερνητική πολιτική, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο της Κάρλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι: "με την ολοκλήρωση του οι αγρότες στην περιοχή θα ποτίζουν με κόστος 8-10 ευρώ το στρέμμα από 80-100 ευρώ που πληρώνουν σήμερα λόγω της άντλησης από μεγάλο βάθος."

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον δημοσιογράφο Χρήστο Διαμαντόπουλο:

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου της Θεσσαλίας θεωρείται ότι πέτυχε τον στόχο του;
Κατά κοινή ομολογία, οι Θεσσαλοί ανέμεναν περισσότερα, πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα και δράσεις με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα και ξεκάθαρη πηγή χρηματοδότησης. Περιμέναμε να δώσει δύναμη στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και στην καθημερινότητα. Εμείς ως Περιφέρεια παρουσιάσαμε στο συνέδριο, ενημερώνοντας όλους τους υπουργούς, έναν οδικό χάρτη με κοστολογημένες τις παρεμβάσεις, έργα, προτάσεις που είναι αναγκαίες στη Θεσσαλία. Ο πήχης για την κυβέρνηση έχει πλέον τεθεί.

Από το βήμα του συνεδρίου ζητήσατε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας στο υπομέτρο 6.1, να προκηρυχθεί η απονιτροποίηση. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τα θέματα αυτά;
Εμείς ως Θεσσαλία δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ ότι ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Όταν το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα ιεραρχεί την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού ως ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο;
Όσον αφορά την απονιτροποίηση, έχω καλέσει κατ’ επανάληψη το υπουργείο να προκηρύξει τη συγκεκριμένη δράση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία με το τεράστιο έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο και τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους υδροφορείς. Η ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θεσσαλία προσδιορίζει και που τοποθετούν τον πήχη των προσδοκιών τους από την κυβέρνηση και ιδίως τον Θεσσαλό υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλη οι αγρότες μας. Συνολικά, στα χρόνια που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα στη Θεσσαλία εντάχθηκαν 800 χιλιάδες στρέμματα 13.000 αγροτών με συνολική ενίσχυση περί τα 200 εκατ. ευρώ ανά 5ετία.

Κάνατε επίσης λόγο ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό;
Η Θεσσαλία πάντα εξήγαγε αγροτικά προϊόντα, νωπά και τυποποιημένα, αλλά τα τελευταία χρόνια όντως έχει υπάρξει μια τιτάνια προσπάθεια επιχειρηματιών και παραγωγών να αυξήσουν τις εξαγωγές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας. Ως ένα βαθμό αυτή η στροφή όντως έχει αφετηρία τη μείωση της ζήτησης στην ελληνική αγορά, κατά την δική μου εκτίμηση, όμως, η εξωστρέφεια είναι η κανονικότητα κι όχι το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η οικονομική ιστορία του τόπου μας.
Ως περιφέρεια ενισχύουμε αυτήν την τάση εξωστρέφειας αφ’ ενός διευκολύνοντας τις εξαγωγές στο μέτρο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας και αφ’ ετέρου συμμετέχοντας στις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά σχήματα των αγροτών.

Ικανοποιηθήκατε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Κάρλα και τον Αχελώο;
Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα, ολοκληρώνεται το 2018 και χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την πλήρη λειτουργία του. Συνεπώς περιμένουμε η εξαγγελία να γίνει πράξη.
Όσον αφορά τον Αχελώο, Για τον Αχελώο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους. Η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε νερό κατά 450 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Για να καλυφθεί αυτό χρειάζεται δέσμη συνδυασμένων έργων και παρεμβάσεων: φράγματα, σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλία σε συνδυασμό με τη μεταφορά ενός πολύ μικρού μέρους από το νερό που περισσεύσει στον Αχελώο. Συνεπώς, όσα – αόριστα – ανακοίνωσαν κυβερνητικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία όχι, επ’ ουδενί δεν συνιστούν σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.
Το σενάριο χωρίς μεταφορά νερού από τον Αχελώο οδηγεί 270.000 στρέμματα να σταματήσουν να αρδεύονται και μείωση της απασχόλησης 4.500 ακέραιες ημέρες εργασίας που χάνονται. Αποτελεί ζημία στην εθνική οικονομία και την κοινωνία η μη αξιοποίηση των ήδη κατασκευασμένων έργων του Αχελώου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και κίνδυνο η ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή από μια πιθανή εκδήλωση ακραίου καιρικού φαινομένου.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει ένα… Μνημόνιο νερού στους αγρότες της Θεσσαλίας θέτοντας πλαφόν στην άρδευση. Πρόκειται για συντηρητική πολιτική, για τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και φυσικά ως Περιφέρεια θα αγωνιστούμε μαζί με τους αγρότες για την ανατροπή της.

Με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην πρωτογενή παραγωγή; Υπάρχουν κάποια παραδείγματα;
Με στρατηγικό σχέδιο και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας εξοπλίσαμε τεχνολογικά τα ιδρύματα, κατασκευάσαμε κτήρια και αγροκτήματα, πραγματοποιήσαμε ευρεία διαβούλευση στο πλαίσιο του RIS3 για την έρευνα και την καινοτομία που οδηγεί στη βελτίωση των προϊόντων και την παραγωγή. Αναμένουμε τη διαδικασία προκήρυξης των έργων που θα οδηγήσουν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη όμως υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τη συνεργασία των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων που οδήγησε σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων.

Είναι έτοιμο το Leader Θεσσαλίας; Πότε θα ανοίξει και που δίνει μεγαλύτερη έμφαση;
Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε το υπουργείο. Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στη Θεσσαλία στα 28 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμούμε ότι δεν επαρκεί ούτε για τις δημόσιες ούτε για τις ιδιωτικές επενδύσεις δεδομένου και του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Έμφαση δίνει στις επενδύσεις αλλά και σε δημόσια έργα ουσίας.

Ποια είναι τα προϊόντα αιχμής της περιοχής σας και με ποιο τρόπο βοηθάει στην εξωστρέφειά τους η Περιφέρεια;
Στη Θεσσαλία παράγονται σχεδόν τα πάντα – με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή. Δίνουμε προτεραιότητα σε καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία υποστηρίζοντας, όμως, και παραδοσιακές καλλιέργειες στις οποίες στηρίχτηκαν για δεκαετίες οι παραγωγοί μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ούτως άλλως ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία και τη δασοκομία, που αποτελούν επίσης πηγές εισοδήματος για υπολογίσιμη μερίδα Θεσσαλών.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των αγροτών – κτηνοτρόφων της περιοχής σας και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Περιφέρειας στην επίλυσή τους;
Αγρότες και κτηνοτρόφοι, την ώρα που πλήττονται από την πέραν κάθε λογικής αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές και την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα συνήθως δύσκολα διαχειρίσιμο κόστος παραγωγής, εκκινούν συνήθως από μειονεκτική θέση στην αγορά με αποτέλεσμα να πληρώνονται – όσοι πληρώνονται – με καθυστέρηση, με χαμηλές τιμές, χωρίς να έχουν κίνητρο υψηλότερη τιμή για καλύτερη ποιότητα. Δε νοείται για παράδειγμα φέτος καλαμπόκι ποιότητας για βρεφικές τροφές να πωλείται στα 16 λεπτά, όσο και το υπόλοιπο, επειδή ακριβώς έρχεται εισαγόμενο με 14 λεπτά.
Σημαντικά προβλήματα δημιουργεί επίσης το κεντρικό κράτος όντας αναξιόπιστο στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του και επιβαρύνοντας τους παραγωγούς με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια; Με την ολοκλήρωση της Κάρλας, για παράδειγμα, οι αγρότες στην περιοχή θα ποτίζουν με κόστος 8-10 ευρώ το στρέμμα από 80-100 ευρώ που πληρώνουν σήμερα λόγω της άντλησης από μεγάλο βάθος. Να μια παρέμβαση πνοής. Επιπρόσθετα, με έργα υποδομής, γρήγορη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όταν προκηρύσσονται τα μέτρα και ποιοτικότερες υπηρεσίες στηρίζουμε έμπρακτα αγρότες και κτηνοτρόφους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στην ουσία της δραστηριότητάς τους: την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Υπάρχουν σχέδια για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποιητικής δραστηριότητας;
Το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει σειρά μέτρα και δράσεων με βάση τους εξής πέντε στόχους: αύξηση παραγωγής – βελτίωση ποιότητας – μείωση κόστους – αύξηση προστιθέμενης αξίας – αύξηση εξαγωγών. Νευραλγικής σημασίας είναι και η εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού.
Πάντως, η μεγάλη καθυστέρηση της προκήρυξης των μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (εγγειοβελτιωτικά έργα, αναδασμοί, σχέδια βελτίωσης, clusters, ενίσχυσης για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, επενδύσεις που αφορούν την μεταποίηση με προϋπολογισμό έως 600.000 ευρώ) σε συνδυασμό με την αναιμική χρηματοδότηση άλλων όπως η αγροτική οδοποιία είναι, αναμφίβολα, ανασταλτικός παράγοντας.